Elektrische wagens

Elektrische wagen opladen

Overzicht van alle elektrische auto’s die je in 2019 nieuw kan kopen in België.

FotoAutoPrijs1Range2
[km]
Audi e-tron82.400€300
BMW i340.650€240
Citroën C-Zero21.769€100
Citroën e-Berlingo28.820€120
Citroën e-Mehari25.200€175
DS 3 E-Tense37.700€275
Hyundai IONIQ36.439€185
Hyundai Kona EV37.999€400
Jaguar I-Pace78.990€280
Kia e-Niro37.690€400
Mercedes EQC79.860€285
Nissan e-NV200 Evalia45.097€190
Nissan LEAF36.940€350
Peugeot Ion21.866€100
Peugeot Partner Tepee28.800€120
Renault Kangoo Maxi ZE28.919€175
Renault Twizy11.490€100
Renault ZOE24.950€250
Smart EQ forfour24.495€130
Smart EQ fortwo23.995€130
Tesla Model 347.800€440
Tesla Model S79.200€450
Tesla Model X85.000€375
VW e-Golf39.010€175
VW e-up25.170€125

1 Catalogusprijs van de goedkoopste uitvoering, inclusief BTW.
2 Het rijbereik, zoals geschat door de redactie van eGear.be. Het gaat om de actieradius van de uitvoering met de grootste batterijcapaciteit, over een gevarieerd parcours, bij een normale rijstijl en bij matige temperaturen (15°C tot 20°C).

Actieradius

Benzine- en dieselwagens rijden doorgaans 500 tot 1000 km op een volle tank. De hedendaagse elektrische auto heeft een praktisch haalbare reikwijdte van 200 tot 350 km. Dat is een pak minder natuurlijk.

Langs de andere kant legt de gemiddelde Belgische autobestuurder per dag minder dan 40 km af. Voor de meeste gebruikers volstaat de actieradius van een elektrische wagen dus ruimschoots voor het alledaagse gebruik.

Het officiële rijbereik van een elektrisch voertuig werd vroeger bepaald door de NEDC-test, en tegenwoordig door de WLTP-test. De WLTP-proef zou een realistisch beeld moeten geven, maar eigenlijk overschatten beide testen de werkelijke range van een elektrische auto. Daarom hebben wij de EGEAR-range ingevoerd, die je terug vindt in bovenstaand overzicht. Het is een schatting van het werkelijke rijbereik, op basis van onze ervaring met elektrische voertuigen. Het type wagen, rijstijl én omgevingstemperatuur beïnvloeden het verbruik sterk, dus wij gaan uit van een normale rijstijl en matige buitentemperaturen (15°C tot 20°C ).

Thuis laden

Eén van de grote voordelen aan een e-auto is dat je hem gewoon thuis kan opladen. Via een gemiddeld 230V stopcontact laad je zo ongeveer 20 kilometer actieradius per uur. Installeer je een speciale wallbox, dan kan je de oplaadtijd aanzienlijk verkorten. Een gemiddelde wallbox kost 500€ à 1.000€ (installatie inbegrepen) en verdubbelt of verdrievoudigt de laadsnelheid.

Een elektrische auto thuis opladen kost gemiddeld 3,8€ à 4,6€ per 100 km, al is dit natuurlijk sterk afhankelijk van waar je woont, het type wagen, welk energiecontract je hebt en hoe economisch je rijdt. Lees er meer over hier.

Woon je in een appartement, dan heb je allicht minder gemakkelijk toegang tot een parkeerplek met een beschikbaar stopcontact. Je kan dan nagaan of je gemeentebestuur eventueel een laadpaal wil installeren bij jou in de buurt.

Onderweg laden

Doe je lange ritten met je elektrische auto, dan zal je onderweg moeten laden. Voor Tesla-rijders is dit geen probleem aangezien Tesla wereldwijd een eigen netwerk van supersnelle laadpalen heeft uitgebouwd, de zogenaamde Superchargers. In Europa heeft het bedrijf meer dan 400 laadlocaties.

Koop je een andere elektrische wagen, dan zal je beroep moeten doen op publieke laadpalen van derde partijen. In Europa vind je een allegaartje van trage en snelle laadpalen, die door verschillende bedrijven beheerd worden. Verder zijn er ook verscheidene bedrijven die laadpasjes aanbieden, die op hun beurt weer op verschillende laadpalen werken. Het komt er op aan een laadkaart te kiezen dat de ideale combinatie biedt tussen voldoende dekking en aanvaardbare tarieven.

Tarieven voor publiek laden variëren sterk, van 3€ tot 10€ voor 100 km stroom. Meestal wordt er afgerekend op kWh-verbruik, of op laadtijd, of een combinatie van beiden. Sommige laadkaart-bedrijven rekenen ook abonnementskosten aan.

Op heel wat locaties vind je ook nog altijd gratis oplaadpunten. Meestal aan supermarkten, shopping centra of fastfood-restaurants.

Verbruik

Net als benzine- of dieselwagens hebben ook elektrische wagens een bepaald verbruik, afhankelijk van het wagengewicht, aerodynamica, rijstijl, maar ook van hoe goed de aandrijflijn ontworpen is. Een Hyundai Ioniq bijvoorbeeld staat er om bekend extreem zuinig te zijn, terwijl een Jaguar I-Pace notoir gulzig is.

Premies en fiscale voordelen

Zowel de federale als lokale overheden hebben subsidiëring voorzien voor elektrische auto’s. Hier vind je een overzicht van alle subsidies die je momenteel kan krijgen.

Elektrische auto is duur

Eén van de klachten die we het vaakst ontvangen is dat een elektrische auto kopen duur is. Dat is ook zo, al is de prijs wel gedaald tijdens de laatste vijf jaar. Wij verwachten dat de prijzen de komende vijf jaar nog verder zullen dalen, o.a. door schaalvergroting en efficiëntere batterijtechnologie. Maar ook doordat constructeurs vanaf 2021 de druk zullen voelen om veel elektrische auto’s te verkopen, door de strengere Europese CO2-normen. Daarom zullen ze aantrekkelijk geprijsde elektrische modellen moeten voorzien.

Toch denken we niet dat elektrische wagens ooit zo goedkoop zullen worden als de kleine benzinewagentjes die tegenwoordig voor 10.000€ of minder de showroom buiten rijden. Langs de andere kant zullen benzine- en dieselwagens, door de steeds hogere milieu-eisen, duurder worden.

Wij verwachten dat er rond 2025 een kantelpunt zal zijn, waarbij elektrische wagens goedkoper zullen zijn dan hun benzine-aangedreven equivalenten. Toch zullen auto’s in het algemeen duurder worden, waardoor het concept van “iedereen zijn eigen auto op de oprit” hoe langer hoe minder bereikbaar wordt, zeker voor de jongere generaties. Vandaar dat autodelen en openbaar vervoer op de agenda gezet worden. De ongemakken van individueel transport (hoge kosten, files) zijn ook één van de redenen dat wonen in de stad, op wandelafstand van winkels en dienstencentra, steeds aantrekkelijker wordt. Dat is goed, want wie in de stad woont heeft minder nood aan autogebruik, en de meest groene kilometer is de niet gereden kilometer.

Mobiliteitsvergroening zal dus gebeuren door een combinatie van elektrificatie, slimmere woonplaatskeuzes, gedeelde mobiliteitsdiensten, en simpelweg meer te voet en met de fiets gaan. Dit zal hoe langer hoe meer aangemoedigd worden door individueel autogebruik duurder te maken.

Levensduur van batterijen

Op enkele uitzonderingen na, zijn de meeste huidige elektrische wagens uitgerust met een lithium-ion batterijpakket. De levensduur van dit soort accupakketten is afhankelijk van het ontwerp én van het gebruikerspatroon.

Lithium-ion batterijen zijn gevoelig aan zeer warme en zeer koude temperaturen, die optreden door invloed van de omgevingstemperatuur, maar ook door intensief gebruik of laden. Daarom wordt een elektrische auto best voorzien van een actief koelsysteem, dat de temperatuur van de accu relatief constant houdt, en daardoor de levensduur positief beïnvloedt. De meeste elektrische wagens hebben dit, maar sommigen niet, zoals de Nissan Leaf bijvoorbeeld.

De gebruiker kan op zijn beurt op twee dingen letten die de levensduur ten goede komen.

Ten eerste zorgt snel laden voor een verkorte levensduur van de lithium-ion batterij. De invloed hiervan is niet extreem, maar traag laden wanneer het kan is aangeraden.

Ten tweede houden lithium-ion accu’s er niet van om extreem vol of extreem leeg te zijn. Je houdt het batterijpercentage best tussen de 10% en de 80%, en laadt enkel tot 100% wanneer je meteen daarna een trip gaat doen (en de accu dus snel tot beneden de 80% brengt). Laat je de elektrische wagen voor lange tijd stil staan, omdat je zonder auto op vakantie vertrekt bijvoorbeeld, dan laad je de accu best tot 50%. Dit geldt trouwens ook voor je laptop en smartphone.

Aangezien elektrische wagens nog maar sinds kort in massa geproduceerd worden, zijn er nog niet zoveel data over de levensduur van de accu’s. Voorlopige cijfers geven aan dat gebruikers die op een korte periode (2 á 5 jaar) veel kilometers rijden, probleemloos tot 400.000 km geraken vooraleer er aanzienlijke batterijdegradatie optreedt. Hoe lithium-ion batterijen presteren bij weinig kilometers en over een periode tot 20 jaar is momenteel onzeker.

Recyclage van batterijen

Lithium-ion batterijen kunnen na hun leven in een elektrische auto nog jaren ingezet worden in de industrie als opslagbuffer voor elektriciteit. Pas na gediend te hebben als opslagcapaciteit worden ze gerecycleerd. Dit gebeurt niet enkel omwille van milieu-overwegingen, maar ook omdat een lithium-ion accu vol kostbare grondstoffen zit die economisch waardevol zijn.

10 reacties

 1. Philip Lacombe
  Philip Lacombe / 3-9-2019 / ·

  Range van meer dan 350km voor maximum 30k. Zolang hieraan niet voldaan is overweeg ik zelfs geen aankoop. Ik vrees dat ik hierop ga moeten wachten tot ze de early adopters maximaal hebben uitgemolken…

 2. IvoB
  IvoB / 3-10-2019 / ·

  Toch even je uitspraak nuanceren:
  – Aan je eis voor range wordt nu al ruimschoots voldaan.
  – Wat betreft kostprijs moet je een volledig uitgerust auto (wat een EV nu meestal is) ook niet gaan vergelijken met de prijs van een basic ICE. Zeker niet als je de lagere gebruikskosten, lagere fiscaliteit en aankooppremie van een ICE mee in het totaalplaatje opneemt. De aankoopprijs van mijn huidige EV (in bestelling) scheelt niet zo veel meer van de (nieuw) aankoopprijs van mijn vorige ICE. De EV heeft wel een veel lagere gebruikskost en is veel beter uitgerust. De actieradius is inderdaad maar de helft. Maar als ik terugkijk op de laatste 6 jaar had ik de volledige actieradius van de ICE bijna nooit nodig. Zat dus meer tussen mijn twee oren dan dat het een praktisch nadeel was.
  – Uitgemolken? Integendeel. Sinds dit jaar is de fiscaliteit (en prijs van diesel) al zo gewijzigd in het nadeel van een ICE dat mijn rekening vlug gemaakt was. Ik verwacht dat de komende jaren (tot het rekeningrijden effectief van start gaat) die verhouding steeds meer in het nadeel van een ICE gaat spelen.

  Iedereen die op dit ogenblik overweegt een nieuwe auto uit de (hogere) middenklasse te kopen (met een gebruik van minstens 4-5 jaar) zou ik dan toch aanraden nuchter zijn rekening te maken en deze aankoop niet de baseren op vooroordelen noch op ervaringen uit het verleden of een gebrek aan kennis over de nabije toekomst.

  Als je, als particulier, het kan veroorloven nog enkele jaren te wachten (en de kat uit de boom te kijken) tot er meer keuze is is dat een betere optie.

  Als je als particulier een auto zoekt die zo goedkoop mogelijk is in aankoop (wat betreft kosten/baten nog altijd de beste optie is) is het nog veel te vroeg om over te schakelen op een EV. En dat zal zo nog wel een tijdje blijven.

  Als particulier hou je best ook rekening met de restwaarde van je auto. Het zou me niets verwonderen (hangt vooral af van de fiscaliteit na mei 2019 op aankoop/gebruik iCE en fossiele brandstoffen) als deze de komende waarde voor een ICE instort. Toch voor de modale gebruiksauto. Wat betreft de levertijden voor een EV zijn deze nog zo zwak (vraag overtreft ruil het aanbod) dat je bijna geen verlies doet op een EV als je hem binnen het jaar verkoopt. Een ICE verliest nu al 25-30% van zijn waarde in het eerste jaar.

  Het is dus iets ingewikkelder als jij het voorstelt.
  Overigens deel ik, als particulier, je mening over het tijdstip van aankoop. Maar de EA zullen overwegend geen particulieren zijn maar de gebruikers van bedrijfs- en leasewagens. En die laten eerder iemand anders opdraaien voor de kosten dan zelf uitgemolken te worden. 🙂

 3. IvoB
  IvoB / 3-10-2019 / ·

  Even een reactie op een zinsnede uit het artikel:
  “Je kan dan nagaan of je gemeentebestuur eventueel een laadpaal wil installeren bij jou in de buurt.”

  Lijkt me ook niet echt de oplossing voor wie thuis of op het werk niet kan laden.
  Laten we er van uitgaan dat een EV gemiddeld 15 kWh/100 Km gebruikt. Een gemiddelde laadpaal in de gemeente is van het AC 22 kW type. Maar de meeste EV’s hun laadvermogen is door de on board omvormer nog beperkt tot 7,2 kWh. En steeds meer gemeenten beperken het laden aan de openbare laadpaal tot max. twee uur. In de praktijk kan je er dus max. 100 Km range mee laden. Niet echt praktisch voor dagelijks gebruik.

 4. De Brabander J.
  De Brabander J. / 3-28-2019 / ·

  Hoe goed werkt de verwarming bij een ijskoude winter in wat is de invloed op het accupack : levensduur.
  Een accupack kost ongeveer de helft v/d aankoopprijs v/d wagen, dus hoe duurder de wagen, hoe duurder het …
  Hoelang gaat dit accupacket mee?4 jaar, 6 jaar? Als je geluk hebt langer, maar hoe ouder de accu of packet hoe lager de capaciteit word, hoeveel gaat je actieradius na enkele jaren nog bedragen?
  Welke netaansluiting heb je nodig op een deftige oplading te kunnen verzekeren? En kom mij niet vertellen dat een eenvoudige 240V aansluiting ruim voldoende is.

 5. IvoB
  IvoB / 3-28-2019 / ·

  De meest recente EV’s zijn uitgerust met een warmtepomp en verwarmen niet meer rechtstreeks elektrisch. Verbruikt ongeveer 1 kWh. Ze hebben voor verwarming en airco dan ook meestal nog eens de optie ‘driver only’.

  Hoe groter het accupack, hoe duurder de kostprijs. Staat niet in verhouding tot de prijs van de auto zelf. Denk dat je eerder een meerprijs hebt voor de ‘badge’ en het imago dat daar bij hoort.

  Sommige merken geven voor het accupack al een garantie van 7-8 jaar. Dat gaan ze niet doen als ze niet zeker van hun stuk zijn. Garantie dekt meestal een verlies onder de 80% van de begincapaciteit.

  Een gemiddelde netaansluiting in België is 230V monofase 40A of trifase 25A. De huidige EV’s zijn in AC laden beperkt tot 7,4 KWh. Dat haal je al met een laadpaal van 32A. Als je laadpaal dan nog eens uitgerust is met load balancing gaat hij het thuiswerk ook nooit kunnen overbelasten.
  Het is niet de kracht (spanning – V) van het thuisnetwerk dat van doorslaggevend belang is maar de hoeveelheid stroom (stroomsterkte – A) die de hoofdzekering door kan laten. Bij een 32A zekering op de laadpaal bij 230 V zit je dus al aan het max. van de interne omvormer van de meeste EV’s (aantal Volt x het aantal Ampère is het aantal Watt).
  Wil je thuis nog sneller laden (en je EV kan dit aan) moet je al driefase hebben met een hogere Ampère. Maar dat is dan weer niet aan te raden in verband met het toekomstige capaciteitstarief (vaste kost berekend op het max. vermogen van de hoofdzekering en het aantal fasen).

 6. luc matthys
  luc matthys / 3-31-2019 / ·

  Op wat moet je letten als je een tweedehands elektrische auto wil kopen? Vanaf hoeveel jaar moet je hem niet meer kopen?

 7. Jan De Koninck
  Jan De Koninck / 4-26-2019 / ·

  Er zijn bijna 10.000 voorinschrijvingen voor de SION van Sonomotors. Een electrische wagen met zonnepanelen. 255 km autonomie. Prijs: 25.500 €. Wanneer komt die op deze website te staan?

  met vriendelijke groeten,

  Jan

 8. IvoB
  IvoB / 4-26-2019 / ·

  Als hij effectief te koop is?
  Productie is weer verschoven naar 2020.
  Ze hebben nog maar juist een productiefaciliteit gekozen (in Zweden, ex-Saab).
  Wat moet je op de site zetten? Er is nog geen enkel prototype goedgekeurd voor de openbare weg. De getoonde testwagens rijden op een privéweg.
  Voor alle duidelijkheid: de PV cellen van de Sion zijn maar goed voor max. 30 Km autonomie (onder welke omstandigheden is me niet geheel duidelijk).
  Vind het persoonlijk wel een leuk initiatief maar om eind 2020 nog met een EV met een accucapaciteit van 225 Km op de markt te komen tegen 25.500 € lijkt me een riskante onderneming. Vooralsnog is de combinatie van laadvermogen en prijs (er zijn er goedkoper maar met een kleiner laadvermogen en de range is al bijna het dubbele bij de concurentie maar de prijs is dan voorlopig ook nog hoger)nog te doen maar 2020 is in EV land ook nog een tijd te gaan.

 9. IvoB
  IvoB / 5-11-2019 / ·

  De voorinschrijvingen voor de ID.3 zijn geopend. Voor de “first edition”, waarvan er maar 30.000 zullen geproduceerd worden waren er na één dag al 10.000 pre-orders.
  De first is de middelste uit de rij met een 58 kWh accu en een range van 420 Km.
  De volledige reeks geeft de keuze tussen een 45-58-77 kWh accu met een WLTP range tussen 330 en 550 Km.
  Prijzen beginnen vanaf 30.000 €.
  Leveringen starten na de zomer van 2020.
  Voldoet uiteraard niet aan de die hard fans van dit topic.

 10. IvoB
  IvoB / 5-11-2019 / ·

  edit: de pre orders voor de first edition zijn al uitgeput. Al moet je dat wel met een korreltje zout nemen. Gezien je zonder opgave van reden je pre order voorschot van 1.000€ kan terugvragen en het order opzeggen zijn er veel fake inschrijvingen die vooraan in de rij willen staan en afhaken als er tussen ordertijd en levertijd iets beter leverbaar op de markt komt.

Laat een reactie achter