Laadpasjes in België

laadkaart elektrische auto

Overzicht van de belangrijkste laadkaarten waarmee je in België gebruik kan maken van publieke laadpalen voor je elektrisch voertuig.

Overzicht

LaadkaartDekking
Blue CornerEuropa
ChargeNowEuropa
Dats 24Europa
EnecoBelgië
EV BoxEuropa
EV PointEuropa
Flow ChargingBelgië
Nederland
LuminusBelgië
Network Fleet CardEuropa
New MotionEuropa
Plug SurfingEuropa
Total EV ChargingEuropa
Z.E. PassEuropa

Waarom een laadpasje?

België telt momenteel ongeveer 3.000 publiek toegankelijke laadpunten. Het gaat hierbij zowel om middelsnelle als snelle laadpunten die beheerd worden door een tiental laadpaal-uitbaters.

In tegenstelling tot bij tankstations, kan je bij de meeste van deze laadpalen niet betalen met de bankkaart of met cash. Meestal heb je een laadkaart nodig, het elektrische equivalent van een tankkaart. Deze kan uitgegeven worden door de laadpaal-uitbater zelf, of door een laadpas-bedrijf. Deze laadpas-bedrijven (zie het overzicht hierboven) leveren “multi-merk” kaarten die werken aan meerdere laadpaal-netwerken in België of in meerdere EU-landen.

Tarieven

De tarieven voor publiek laden zijn afhankelijk van de laadpaal-uitbater én van de laadpas-uitgever. Meestal rekent men af op de verbruikte stroom (uitgedrukt in kWh), op laadtijd, of op een combinatie van beide. Soms betaal je ook een vast starttarief per gestarte laadbeurt. Sommige laadkaart-bedrijven rekenen ook een abonnementskost aan.

Thuis laden kost in België 0,19€ tot 0,23€ per kWh. Publiek laden kan al snel drie keer duurder zijn. Vergelijken is dus de boodschap! Dat kan meestal via de website of via een app die de laadkaart-uitgever je ter beschikking stelt.

Gratis laden

Er zijn nog heel wat laadpunten waar je gratis kan laden in België. Het gaat hierbij vaak om winkels of restaurants die hun klanten van gratis stroom voorzien. Hoe dat het laden start is afhankelijk van plek tot plek. Soms moet je gewoon je e-auto inpluggen, soms moet je een speciaal pasje aanvragen, of soms moet je het personeel vragen om de paal te activeren. Hier vind je een overzicht van alle organisaties die gratis laden aanbieden in België.