Zoveel verbruikt een elektrische auto

verbruik elektrische auto

Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel elektriciteit een elektrische wagen verbruikt? Denk je dat dit voordeliger of duurder uitkomt dan bij een standaard benzine- of dieselwagen?

De belangrijkste vraag die we ons stellen bij de aankoop van een elektrische wagen is hoe ver hij rijdt met een volle batterij. We staan zelden stil bij het verbruik. Nochtans hebben ook elektro-auto’s een bepaald verbruik per 100 km, net zoals benzine- en dieselwagens.

Naarmate de elektriciteitsprijzen stijgen, zal ook het belang van het verbruik van een elektrische auto op de voorgrond beginnen treden.

Kilometerkost

Het verbruik van een 100% elektrische auto varieert, zoals bij gewone wagens, van model tot model. De doorsnee elektro-auto die momenteel op de markt is verbruikt 15 tot 20 kWh per 100 km. Daar moet je ook nog het laadverlies bij rekenen; energie die verloren gaat tijdens het opladen. Dat kan oplopen tot ongeveer 10%.

Net zoals de diesel- en benzineprijzen, variëren ook de elektriciteitsprijzen naargelang de leverancier. Wanneer we uitgaan van een elektriciteitsprijs van 0,20€/kWh komen we voor een doorsnee elektro-auto op een verbruikskost van 3€ tot 4€ per 100 km. Lees hier meer over de kosten van thuisladen in België.

Gratis laden

Aangezien we ons momenteel in de opstartfase van elektrisch rijden bevinden, kan je her en der gratis oplaadpalen vinden die door de overheid en door bedrijven gefinancierd worden. Dit kan je verbruikskosten drastisch naar beneden halen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat deze gratis politiek binnen afzienbare tijd zal afgebouwd worden.