Vlaamse premies voor tweedehands elektrische auto’s op komst

elektrische auto occasies

De Vlaamse regering werkt aan een nieuw premiestelsel voor zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto’s. Vanaf september 2023 zou dat systeem gelanceerd kunnen worden.

 

UPDATE: op 25 September 2023 werd de Vlaamse EV-premie officieel aangekondigd door de Vlaamse regering. Bekijk hier een actueel overzicht van alle auto’s die in aanmerking komen.

We schreven het reeds in augustus 2022; de Vlaamse regering wil opnieuw subsidies voor elektrische auto’s lanceren.

Vorige week legde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) dit dossier opnieuw op tafel. Ze krijgt nu de goedkeuring van de Vlaamse regering om tegen september 2023 een premiesysteem uit te werken.

Enkel voor goedkopere elektrische auto’s

De bedoeling is om enkel elektrische auto’s uit het lagere segment te subsidiëren. Er wordt gesproken over een prijsplafond van 35.000€, maar dit ligt nog niet vast.

In tegenstelling tot voorgaande Vlaamse en federale EV-premies, moet het nieuwe premiestelsel ook tweedehands EV’s gaan subsidiëren. Het probleem is namelijk dat onder andere Nederland een dergelijk subsidieprogramma heeft, en daardoor dreigen de meeste van onze tweedehands elektrische wagens geëxporteerd te worden.

N-VA en CD&V zijn sceptisch over het nieuwe plan. Het vorige Vlaamse EV-premiestelsel werd in 2020 afgevoerd door minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) om te besparen.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.