Laadpaal thuis: dit moet je weten voor je één bestelt

laadpaal-thuis-muur

Overzicht van de belangrijkste merken van thuislaadstations voor elektrische wagens in 2024. Verder geven we in dit artikel ook alle informatie over de installatiekosten, voordelen, benodigde netaansluiting en andere zaken die je in overweging moet nemen bij de aanschaf van een thuislaadpaal. 

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 14 augustus 2019. Op 1 januari 2024 werd het volledig geüpdate.

Laadpaal MerkenPrijs
ABBGeen data
Alfen800€
Circontrol750€
Ecotap900€
EfacecGeen data
EtrelGeen data
EV Box700€
Hager Geen data
Heidelberg500€
Keba800€
Mennekes Amtron800€
NewMotionGeen data
Peblar800€
Ratio500€
Schneider700€
SMAGeen data
Smappee900€
Tesla530€
VetonGeen data
Wallbox700€
Webasto500€
Zappi850€
✪ Prijs: het gaat om de afgeronde vanafprijs van het goedkoopste model, inclusief BTW, exclusief installatiekosten.
✪ Producten die geaccentueerd worden in het overzicht zijn van eGear.be partners of sponsors.1. Waarom thuis laden?

Laden aan publieke laadpalen is twee tot vier keer duurder dan thuis laden. Natuurlijk vind je her en der wel gratis laadplekken, en velen mogen op het werk laden. Maar voor wie dit geen optie is, is thuis laden meestal de beste oplossing om (duur) publiek laden tot een minimum te beperken.

Los van het financiële aspect, is het ook gewoon praktisch om thuis de auto te kunnen inpluggen, en ’s ochtends met een volle batterij te vertrekken.

2. Heb je thuis een laadpaal nodig?

Bijna alle elektrische auto’s kunnen via een speciale laadkabel (“mobiele lader”) opgeladen worden aan een gewoon huishoudelijk stopcontact (het zogenaamde schuko-contact).

Waarom zou je dan investeren in een laadpaal voor thuis?

Een eerste reden is veiligheid. Hoewel alle moderne mobiele laders uitgerust zijn met een ICCB (In Cable Control Box: het bakje dat in de laadkabel verwerkt zit, en voor stroomregeling en beveiliging tegen oververhitting zorgt), zijn de meeste huishoudelijke elektriciteitsinstallaties niet voorzien op de langdurige belasting die het opladen van een elektrische auto met zich meebrengt.

Thuisladen elektrische auto

Bijna alle elektrische auto’s kan je thuis opladen aan een gewoon stopcontact, via een laadkabel met een ingebouwde “In Cable Control Box”, de zogenaamde mobiele lader of thuislader.

Een thuislaadpaal wordt aangesloten op een aparte elektrische kring met eigen zekering. Dat maakt deze oplossing naar overbelasting en brandveiligheid toe een stuk beter.

De tweede en belangrijkste reden om voor een thuislaadpaal te kiezen is laadsnelheid. Afhankelijk van de technische specificaties van je elektrische wagen, én van de beperkingen van je thuisinstallatie, kan laden via een thuislaadpaal tot 10 keer sneller dan laden via een mobiele lader aan een huishoudelijk stopcontact. Alle details over laadsnelheid en vermogen lees je onder punt 4.

3. Hoe ziet een thuislaadpaal er uit?

Thuislaadpalen komen in verschillende vormen. Het kan echt een paal zijn, zoals je die ziet in het straatbeeld.

wallbox als laadpaal thuis

Een wallbox met vaste kabel als laadpaal voor thuis.

De meest gebruikte vorm van thuislader is echter een bakje dat aan de muur bevestigd wordt, en waarin alle nodige technologie verwerkt zit. Dit soort laadpaal noemt men vaak een wandlader, laadbox, wandbox of wallbox (Wallbox is trouwens ook een merknaam).

4. Laadvermogen en laadsnelheid

Met de meeste mobiele laders haal je uit een huishoudelijk stopcontact maximaal 10 Ampère stroom en dus 2,3 kW vermogen (10A x 230V = 2,3 kW). Sommige thuislaadkabels leveren 13 Ampère, en dus 3 kW vermogen (13A x 230V = 3 kW). Met een thuislader aan 10 Ampère kan je een Renault ZOE (met 52 kWh batterij) in 24 uur opladen van 10% tot 100%.Thuislaadstations worden aangeboden met verschillende maximumvermogens. Versies met hogere vermogens zijn gewoonlijk duurder, en laden uiteraard sneller. De meest courante vermogens zijn 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Een Renault ZOE laadt hiermee van 10% tot 100% in respectievelijk 16u00, 8u00, 5u00 en 2u30.

Niet alle elektro-auto’s kunnen echter aan elk van deze vermogens laden, en niet elk huis kan voorzien worden van elk type laadpaal. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen bij de keuze van een laadpunt, maar om dit uit te leggen moeten we even technisch worden. Wie zich hier liever niet in verdiept, kan gewoon raad vragen aan z’n installateur, en meteen verder lezen onder puntje 5.

4.1 Laadvermogen en de elektrische auto

Een elektrische auto beschikt over een batterij die gelijkstroom levert en ontvangt. Het publieke elektriciteitsnetwerk werkt echter met wisselstroom. Opdat de batterij stroom kan ontvangen van het net (en in de toekomst leveren via V2G) moet deze omgezet worden van wisselstroom naar gelijkstroom via een omvormer. Bijna elke elektrische auto beschikt daarom over een omvormer.

Een omvormer is duur en heel wat autofabrikanten proberen er op te besparen. De kost wordt vooral bepaald door de stroomsterkte (uitgedruke in Ampère, afgekort als A) die hij aankan, én of hij éénfasige of driefasige stroom (“sterkstroom”) kan verwerken.

Een huishoudelijk stopcontact is altijd éénfasig en levert meestal maximaal 16A. De meeste mobiele laders beperken de stroom tot maximaal 10A, waardoor je met 2,3 kW vermogen kan laden (10A x 230V = 2,3 kW).

Een 3,7 kW laadpaal levert éénfasig maximaal 16A (1x16A). Een 7,4 kW laadpaal levert éénfasig maximaal 32A (1x32A). Een 11 kW laadpunt levert driefasig maximaal 16A (3x16A). Een 22 kW laadstation levert driefasig maximaal 32A (3x32A).

Bij de keuze van je laadpaal voor thuis is het is dus belangrijk om na te gaan welke omvormer je auto heeft. Als je omvormer éénfasig is, zou het een overdreven kost zijn om een driefasig laadpunt te installeren. Of als je omvormer slechts 16 Ampère kan verwerken, is het misschien onnodig om een 7,4 kW laadbox te installeren (tenzij je de auto van vrienden op bezoek wil laden, of als je al wil voorbereid zijn op een eventuele volgende EV).

4.2 Laadvermogen en elektrische installatie

Het maximale laadpaalvermogen dat je kan installeren wordt vaak ook beperkt door je elektrische installatie thuis. De meeste mensen hebben thuis enkel éénfasige stroom. Zij kunnen meestal zonder extra kosten een 3,7 kW of 7,4 kW laadpaal installeren.

Wil je een 11 kW of 22 kW laadpaal, dan moet je thuis over driefasen beschikken. Voor woningen waar dit nog niet aanwezig is, betekent dit een meerkost omdat de netbeheerder aanpassingen aan je aansluiting moet komen doen. Bovendien wil België hogere geïnstalleerde vermogens in de toekomst zwaarder gaan belasten via het capaciteitstarief, wat ook weer hogere kosten met zich mee zal brengen voor wie snel wil laden. Je moet dus goed afwegen of de extra kosten wel de moeite waard zijn. Of met andere woorden, of je de hogere laadsnelheid écht nodig hebt.

5. Wat is de prijs van een laadpaal installatie ?

In de tabel bovenaan dit artikel vind je de vanaf prijs van een laadpaal voor thuis, exclusief installatiekosten. Voor een geïnstalleerde laadpaal moet je rekening houden met een totale kostprijs van 1.000€ tot 2.000€, inclusief BTW. In sommige gevallen kan het meer zijn, als er bijvoorbeeld grote graafwerken moeten gebeuren om kabels te trekken, etc.

Er zijn een aantal dingen die je in overweging moet nemen bij de keuze voor een installatie.

Omdat een laadpaal op een afzonderlijke kring moet aangesloten worden, dient men een kabel van de elektriciteitskast naar de laadpaal te leggen. Hoe dichter de laadpaal bij de zekeringskast staat, hoe goedkoper dit meestal is. Aangezien het hier om een belangrijke wijziging van de elektrische installatie gaat, is een herkeuring door een erkend keuringsorganisme verplicht in België.Als je een éénfasige lader (3,7 kW of 7,4 kW) laat installeren, kan je misschien toch beter van in het begin kabels voor een driefasige lader laten leggen. Het is meestal een kleine meerkost, en zo ben je voorbereid op de toekomst, voor het geval je later toch wil overstappen naar een driefasig laadpunt (11 kW, 22 kW).

Hier vind je een overzicht van laadpaal installateurs in België.

6. Hoeveel verbruikt een laadpaal?

Het verbruik van je laadpaal hangt uiteraard af van het verbruik van je elektrische auto. Verder is er tijdens het laden ook een “laadverlies”, wat ongeveer 10% bedraagt.

Met een gemiddelde elektrische auto 15.000 km per jaar rijden, zorgt voor een extra elektriciteitsverbruik van 3.000 kWh, inclusief laadverliezen. Dit kost in België naar schatting 578€ tot 695€ per jaar extra, bovenop je basis-elektriciteitsfactuur. Dit komt neer op een elektriciteitskost van 3,8€ tot 4,6€ per 100 km. Meer details over de elektriciteitskost van elektrisch rijden vind je in dit artikel.

Voor wie zonnepanelen heeft, is de kWh- en kilometerkost uiteraard afhankelijk van het investeringsbedrag, de opbrengst van je panelen, eventuele subsidies en belastingen.

7. Laadpaal met of zonder vaste kabel

Laadboxen worden verkocht met of zonder een vaste kabel.

Het voordeel van een model zonder vaste kabel is dat je via aparte laadkabels zowel auto’s met type 1 als type 2 aansluiting kan opladen. Quasi alle hedendaagse elektrische auto’s in Europa hebben echter een type 2 contact, waardoor dit argument stilaan vervalt.

laadkabel met type 2 contact

Een laadkabel met “Mennekes” type 2 stekker.

Een ander voordeel van een model zonder vaste kabel is de esthetiek. Heel wat EV-rijders vinden het mooier om enkel de box aan de muur te hebben, zonder dat daar te allen tijde een kabel bij hangt te bengelen.

Het voordeel van een laadpunt mét vaste kabel is dan weer het gebruiksgemak. Bij aankomst kan je eenvoudig de kabel in je auto pluggen zonder dat je de aparte laadkabel uit de koffer hoeft te halen.

Het is duidelijk dat de keuze tussen een laadpaal met of zonder vaste kabel er vooral één is van persoonlijke smaak.

8. Slimme of gewone laadpaal

Heel wat laadpalen worden tegenwoordig van allerlei extra snufjes voorzien. Ze tekenen het exacte verbruik op (wat soms noodzakelijk is om het verbruik te verrekenen met je werkgever), houden allerlei statistieken bij en ze zijn soms verbonden met het internet via wifi of een aparte simkaart (als er geen wifi-bereik is).

Hou er rekening mee dat deze extra diensten bij sommige merken extra maandelijkse abonnementskosten met zich meebrengen. Verder kunnen meer ingewikkelde systemen ook wel eens moeilijker op te lossen problemen geven.

Ons advies is om enkel te gaan voor wat je nodig hebt. Hou het zo eenvoudig mogelijk.

9. Laadpaal met slot

Als je laadpaal buiten hangt of op een publiek toegankelijke plaats, kan het handig zijn om een laadpaal te kiezen met een slot. Daardoor kunnen derden moeilijker stroom aftappen van je laadpunt.

Als je laadpaal in een afgesloten garage staat, is dit natuurlijk niet nodig.

102 reacties

 1. Jan Hembrechts / 18-8-2019 / ·

  Chappeau! Dit is een behoorlijk compleet artikel waarin alle belangrijke aspecten aan bod komen. Echter, er staan slechts enkele echte ‘merken’ laadpalen in het lijstje. Zo weet ik zeker dat Newmotion geen laadpaalmerk is maar Alfen boxen in OEM plaatst.

 2. Wim D. / 18-8-2019 / ·

  ik heb een laadbox overwogen, ik dacht dat je daar een 400v aansluiting in je huis voor moest hebben en deze kost nogal wat (aanvraagkost voor de aansluiting aleen was ongeveer 1000 euro, dan nog het instaleren van het nodige leiding en kastwerk en dan nog een wallbox van een 1000 euro, daar rijd ik een tijdje voor rond.
  Ik heb het nu vier jaar via een 220v stopcontact, ’s nachts laden ’s morgens vol en heb de wallbox nog niet gemist. ik laad aan 16A (3000w/uur) en dag auto heeft een batterij van 28kw/32kw (bruikbaar) en deze is op die manier op 9 a 10 uur van leeg naar vol (wat in de praktijk zelden vookomt dat de wagen totaal leeg is).
  Na 4 jaar heb ik wel het stopcontact vervangen waar de lader insteekt; dit word broos door de langdurige warmte van de stroom. (kost van 10 euro).

 3. Erik Hemeleers / 18-8-2019 / ·

  Prima artikel. Best nog een paragraaf toevoegen over de (prijzige) differentieelschakelaar type B die in de zekeringkast van de lader hoort te zitten met mogelijke repercussie op de ‘upstream’ diffschakelaars in de woning. Anders wordt de zaak niet gekeurd.

 4. stephan depauw / 18-8-2019 / ·

  Wie kan er uitsluitsel geven qua benodigde differentieel bij een residentiele installatie van 1 laadpunt ? Op de site van Volta spreekt men dat een diffA met 6mA DC beveiliging ook OK zou zijn. (dit is veel goedkopere oplossing)

 5. Erik Hemeleers / 18-8-2019 / ·

  @stepan depauw De oplossing met een element dat afschakelt bij 6 mA DC foutstroom wordt niet toegestaan in huishoudelijke installaties, omdat voor dit element (nog) geen norm bestaat.

 6. IvoB / 18-8-2019 / ·

  Ik durf het bijna niet meer schrijven maar ik kan die info verstrekken.

  Een delta n 0,03 A aardlekschakelaar type A volstaat en wordt nog altijd goedgekeurd.
  Lees er het AREI trouwens maar op na.

  Men moet een onderscheid maken tussen de NL situatie waar de NEN 1010 een type B voorschrijft (trouwens ook voor een PV installatie) maar waar dan zo’n uitbreiding weer niet onderworpen is aan een bijkomende keuring en de B situatie waar het AREI (wegens de hiervoor reeds beschreven specifieke Belgische upstream situatie) een A toelaat en de deelkeuring van de laadpaal en zijn specifieke installatie verplicht is. Zo’n keuring is trouwens een kwestie van een paar minuten en gaat hoofdzakelijk over de goede werking van de aardlekschakelaar en het uitmeten van de aarding die lager dan 30 Ohm moet zijn.

  Als je het niet betrouwt installeer dan een Zappi V2. Die heeft een ingebouwde aardlekschakelaar type B en dus al helemaal geen afzonderlijke aardlekschakelaar nodig.

  Het is inderdaad een uitstekend en bijna volledig artikel. Alleen had men beter de prijzen excl. BTW weergegeven. Dit omdat de BTW voet (6% of 21%) afhankelijk is van de ouderdom van de woning waar de laadpaal geplaatst wordt.

 7. IvoB / 18-8-2019 / ·

  Voor diegenen die niet houden van een opeenvolging van veel letters hieronder de samenvatting:
  Een aardlekschakelaar type B is in België niet verplicht voor een thuislaadpaal. cfr. AREI.

 8. Aerts Raf / 19-8-2019 / ·

  IvoB, wat is de bron van deze conclusie?

  In Nota75 welke toegevoegd is aan het AREI staat het volgende:
  “In het verleden waren de toepassingen die het gebruik van een differentieelstroominrichting anders dan het type A in elektrische installaties van huishoudelijke lokalen vereisten eerder zeldzaam. Deze vaststelling is nu niet meer van toepassing. Meer en meer toestellen, die we in elektrische installaties van huishoudelijke lokalen vinden, moeten door een differentieelstroominrichting van het type B beveiligd worden (b.v. laadsystemen voor elektrische voertuigen, bepaalde liften met frequentieomvormers, …).”

  Onthou hier vooral de term MOETEN.

  Ik heb in het verleden ook al problemen gehad met laadsystemen zonder een type B te plaatsen (lees afgekeurde installatie).

 9. andre / 19-8-2019 / ·

  en voor al diegenen die zich nu laten afschrikken door al die technische uitleg en regeltjes,voor wie geen nood heeft al alle toeters en bellen en mega vermogens is er ook nog een simpele oplossing
  ev box 16 a 3.7kw 220v ,kan overal geplaatst worden zonder dure aanpassingen voor rond de 1000e inc keuring.
  batterij op 1 nacht geladen en nooit problemen.
  het leven kan ook simpel zijn.

 10. Aerts Raf / 19-8-2019 / ·

  Andre, klopt volledig 🙂 bij monofase installaties stelt dit probleem zicht niet.

  Of de wagen op 1 nacht volledig opgeladen is met een 3,7kW laadpunt hangt natuurlijk af van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de batterij en het aantal kilometers je gemiddeld aflegt.

 11. stephan depauw / 19-8-2019 / ·

  @Erik Hemeleers Heeft U ook een technisch document die dit staaft ? Er zijn aanbieders van laadpalen die hiermee reclama maken dat je bij hun device (Alfen met6mADC) enkel een diff A nodig hebt. En zij bieden ook de keuring aan in Belgie.

 12. Steven Degroot / 19-8-2019 / ·

  Ik snap niet dat hier zoveel discussie over is. Een site als Egear zou toch moeten kunnen oplijsten wat de benodigde beveiligingen zijn voor een laadpaal in Belgie. Met de vermelde prijzen kom je er zeker niet als men overall een type B nodig heeft.
  Sinds 7 februari 2017 is de norm IEC 61851-1 voor laadpunten voor elektrische wagens gewijzigd. Hierdoor is het nu noodzakelijk om zowel bij enkelfasige als driefasige toestellen voorzieningen te nemen tegen DC-componenten in foutstroom.

 13. IvoB / 19-8-2019 / ·

  @ Aerts Raf:IvoB, wat is de bron van deze conclusie?

  Geen conclusie maar een vaststelling.

  Mijn eigen installateur en mijn eigen keurder zijn het er beiden over eens.

  Had bij het plaatsen van de laadpaal met een diff type A (door de NEN 1010 regels) ook mijn bedenkingen maar ze hebben me beiden de desbetreffende passages uit het AREI aangewezen.

  De installateur heeft inmiddels al 200 Alfen EVE Single pro-line laadpalen met dezelfde configuratie geplaatst en alle 200 zijn ze goedgekeurd door een erkend Belgisch keuringsorganisme.

  Ik heb een recent technisch document van een erkend keuringsorganisme om dit te staven. Moest een bijlage in deze applicatie mogelijk zijn had ik dit hier al lang gepost (op vraag kan ik deze altijd overmaken aan de moderator).

  Dure aanpassingen aan de installatie waren evenmin nodig. Gewoon een aardlekschakelaar en een extra 32A zekering (omdat de laadpaal, op eigen vraag, 32A aankan). Uiteraard kan je een EV ook laden aan een simpel 230V stopcontact. Of dat zo futureproof is (de capaciteit van de batterij in een BEV wordt nl. steeds groter en dan wil je deze toch binnen een praktisch bruikbare periode kunnen laden. En ik heb geen zin voor iedere nieuwe BEV nog aanpassingen aan de laadpaal te moeten doen. Bij de initiële installatie werd dus ook reeds een 6mm² kabel voorzien en een dubbele UTP kabel (voor latere communicatie met de P1 poort van de digitale meter).
  Of men futureproof wenst te werken moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken.

  ps. voor alle duidelijkheid: ik heb het over een monofase 40A thuisinstallatie. “Erik Hemeleers” sprak nl. in algemene termen (wat betreft de verplichting tot een type B) en niet over een verschil tussen monofase en trifase. En daar was mijn reactie dan ook op gebaseerd.

  Gezien ik geen trifase heb of wens heb ik daar ook geen ervaring mee en spreek me daar ook niet over uit. Speculeren en uitspraken op basis van “horen zeggen” laat ik aan anderen over.

  Het is wat het is. Wie mijn ervaring in twijfel wenst te trekken is daar vrij in. Wie gerechtvaardigde twijfels heeft kan altijd een kopij krijgen van mijn goedgekeurde monofase laadpaalmet een type A diff en dit door ACEGvzw dd 31/07/2019. Ik denk niet dat er sindsdien al veel gewijzigd is aan het AREI.

  Indien ik een laadpaal naar vrije keuze zou kunnen plaatsen zou ik voor een Zappi V2 gaan. Zit al zowat alles in wat je als particulier (met PV) kan wensen incl. de nodige beveiligingen en loadbalancing. En hij is zeker niet van de duurste.
  Gewoon mijn mening na een persoonlijke marktstudie en overleg met de installateur die ze allemaal aanbiedt en kan plaatsen.
  De enige reden dat het een Alfen is geworden komt doordat de reeds geschreven software voor draadloze opvolging en tweewegs communicatie niet compatibel was met de SDK van Myenergi (de producent van de Zappi).

 14. IvoB / 19-8-2019 / ·

  @ Steven Degroot: maar daarom is een type B nog niet per defenitie verplicht. Veel laadpalen hebben al een DC lekstroom beveiliging in de app. zelf. Dan zijn he tonnodige kosten om alsnog een type B aardlekschakelaar te plaatsen en de reeds bestaande installatie erna aan te passen.

 15. Aerts Raf / 19-8-2019 / ·

  @IvoB:

  ik had inderdaad niet door dat het om een monofase aansluiting ging. Dan is een type A voldoende (heeft te maken met feseverschuiving en afvlakking e.d., maar de technische uitleg ga ik iedereen besparen).

  Bij driefasen installatie is een type B verplicht, als er geen DC 6mA beveiliging in het laadpunt zit (bvb Tesla Wall Connector).

 16. stephan depauw / 19-8-2019 / ·

  @IvoB: Dag Ivo, kan je mij uitleggen waarom de automaat voor de beveiliging van een monafase 32A Alfen een 32A C curve automaat is en niet een 40A C curve. Ik heb altijd gezien dat voor een stroom van 32A te beveiligen we een 32A zekering of een 40A automaat nodig hebben maar bij de laadpalen stelt men altijd een 32A automaat voor.

 17. IvoB / 19-8-2019 / ·

  Ik kan je vraagstelling niet goed volgen maar het is toch altijd de bedoeling dat je een toestel afzekerd op zijn max. vermogen of lager. Toch niet hoger? Het is toch de bedoeling dat de zekering de stroom onderbreekt en niet dat het toestel doorbrandt?
  Of bedoel je met de “automaat” de aardlekschakelaar (diff)? Die is inderdaad een 0.03A 40A.
  De automatische kringzekering is een 32A (omdat de max. stroomsterkte van de Alfen laadpaal in dit geval 32A is).

 18. pekkie / 19-8-2019 / ·

  volgens mij is de toekomst inductieladen , vw is daar oa mee bezig . in frankrijk zijn er ook testen gedaan om zo te laden terwijl men rijd tegen 100/u . weet niet hoever ze ermee staan

 19. stephan depauw / 19-8-2019 / ·

  @IvoB Wat ik bedoel is volgende: Volgens het arei beveilig je een 2.5mm^2 leiding ofwel met een zekering van 16A ofwel een automatische zekering van 20A voor een nominale stream van 16A. Bij een 6mm^2 is dit een manuele zekering van 32A of een Automatische zekering van 40A voor een nomimale stroom van 32A.. Op de site van alfen.com staat bij de installatie gespecifieerd voor de 7.4KW (32A monofase) een automatische zekering van 40A max. Ik vraag mij juist af waarom men hier een 32A curve C gebruikt heeft. Ik heb het niet over de differentieel.

 20. IvoB / 19-8-2019 / ·

  Uit extra veiligheid?
  Heeft het zin op een kring een even hoge veiligheid te plaatsen dan deze van de hoofdzekering (40A)?
  Dan loop je toch het risico dat de hoofdzekering er eerst uitgaat?
  ps. uit extra veiligheid (gezien ik nog geen digitale meter heb en dus geen loadbalancing kan toepassen met de Alfen) laad ik de EV door de dag ook nooit sneller dan 4 kW. Ondanks de max. laadsnelheid van 7 kW.

 21. andre / 20-8-2019 / ·

  @ PEKKIE

  inductieladen is nog zo een natte droom van sommigen,
  mooi in theorie ,maar ik vrees dat we dan wel enkele generatie’s verder zijn voor dit algemeen is toegepast,en dan blijft nog de vraag,wie gaat dat betalen?van de premie’s van euro 3 diesel die antwerpen niet meer binnenmogen?????? of gaan we voor het gemak nog maar een extra inductietax bijverzinnen?
  ik denk dat er belangrijker problemen zijn die nog moeten opgelost worden,dat vw (en niet alleen zij)
  eerst maar eens werk maken van betaalbare voertuigen
  zodat er eerst voldoende ev rondbollen voor we beginnen dromen over speeltjes.
  en dan maar klagen dat de betaalbare wagen onhaalbaar wordt door alle regels die opgelegd worden…….
  om nog maar te zwijgen over de milieu bezwaren die didier aanhaald…..

 22. Gert / 21-8-2019 / ·

  @andre
  Ik denk dat VW daar al even mee bezig is. Ben niet zeker wat jij betaalbaar vindt of wat je eisen zijn over een wagen. Maar als het louter gaat om elektrisch rijden, kan je eens kijken naar Skoda Citigo e iV. Deze zou rond de 17K euro draaien. Dit lijkt me voor een splinternieuwe auto best betaalbaar.

  En ik geloof zelf ook niet direct in inductieladen maar het betalen via de milieubelasting van oudere wagen in Antwerpen is misschien nog een goed idee. Zo blijft het belastinggeld voor auto infrastructuur ten voordele de transport infrastructuur.

 23. andre / 21-8-2019 / ·

  ze zijn ermee bezig,dat sprookje horen we nu al jaren,om dan om de haverklap af te komen met artikels waaruit moet blijken de de betaalbare kleine wagen ten dode opgeschreven is wegens niet haalbaar……………
  de skoda rond 17000?tja we zullen zien….
  tesla beloofd 35000 en komt uit op bijna 50000………..
  afwachten wat renault gaat doen met de nieuwe zoe,de oude ging weg vanaf 17000(batterijhuur)………
  wat die milieubelasting betreft,geloof jij nu zelf dat ze de inkomsten daarvoor gaan gebruiken?
  20 miljard belastingen en we rijden nog steeds over de slechtste wegen van w europa……

 24. Joris Lamers / 28-8-2019 / ·

  Ik heb een Tesla model 3 long range, laad elke nacht mijn wagen op … ongeacht hoeveel km ik gereden heb.
  Elke morgen is mijn wagen volledig opgeladen ( ingesteld op 80% laadbereik)
  Ik laad mijn wagen op met 240v en ingesteld op 10A.
  Zo laad ik met 13 km/h op, van 20h tot 06h is dat 130 km .., terwijl ik slaap.
  100 km laden kost mij 5€ aan een supercharger van Tesla.
  Een laadpaal 2000€: als ik thuis laad is het circa 2€ goedkoper. Dat maakt dat ik meer dan 100.000km moet laden aan een Tesla supercharger voordat ik de 1ste euro profijt doe met een thuislader.
  Thuislader is enkel rendabel met zonnepanelen of bij dagelijks meer dan 200 km rijprofiel

 25. IvoB / 29-8-2019 / ·

  Een laadpaal van 2000 €? Je hebt al een Zappi V2 (het nec plus ultra onder de laadpalen) voor 700 € (incl. volledige installatie 1225 €).
  Wel een Tesla 3 LR kopen maar dan 1000 € op een laadpaal willen “uitsparen”?
  Hoeveel km moet je rijden met je Tesla om de meerprijs eruit te halen? (Niet dat ik iets tegen die meerprijs heb maar jij rekent blijkbaar zo).
  Ongeacht hoeveel je gereden hebt klopt ook niet gezien je met jouw configuratie maar 130 Km kan laden.
  Niet iedereen woont trouwens toevallig in de buurt van een Tesla Supercharcger. Ik woon toevallig in de buurt van een Lidl DC 50 en laadt daar volledig gratis op tegen 300 Km/uur (maar daar heeft een ander uiteraard niets aan). Aan een thuislaadpaal trouwens tegen 50 km/uur. Dan is hij wel volledig opgeladen. En van praktisch leeg tot 100% (en niet beperkt tot 80% en 130 km range).
  Ik zou mijn thuislaadpaal niet meer kunnen missen.
  Ik zou wel 1000 € over hebben om niet telkens te moeten omrijden en staan wachten bij een supercharger tot de EV geladen is of de technische range van de EV in te perken door te gaan druppelladen. En al heel zeker als ik me wel een EV zou aanschaffen met een hogere kostprijs per km range.

  ps. De Tesla 3 LR heeft een prijs per km range van 122€ en staat daarbij slechts op de 5de plaats. Als je de batterij maar met 80% laadt zakt zijn range en stijgt zijn prijs per km nog eens.

 26. Chris Vandenplas / 29-8-2019 / ·

  Ik rijd met een Tesla 3 Long Range (500 km bereik indien 100% opgeladen). Vóór de installatie van een laadpaal kon ik net geen 20 km/u bereik halen via een 220v stopcontact. Op nachttarief van 22u-07u was dit +- 170 km wat genoeg was voor dagelijkse ritten. In het weekend laadde ik dan op tot 80% of meer en werkte prima op deze manier. Ondertussen nieuwe electriciteitsmeter en hoger vermogen (3x400v) geïnstalleerd (€700 +btw) en een laadpunt Elvi Ev Box 11kW laten plaatsen (€1500 +btw geleverd en geplaatst). Nu ben ik ‘futureproof’ als er nog een tweede EV zou bijkomen, laad ik aan +- 70km/u en kan ik danzij de app mijn verbruik verrekenen met mijn werkgever.

 27. BrunoV / 14-9-2019 / ·

  Zeker ook het vermelden waard:
  1. sommige thuisladers hebben een ingebouwde loadbalancer. Dat wil zeggen dat zij ervoor zullen zorgen dat de hoofdschakelaar niet springt als er overbelasting is bij laden van de auto + koken + stijken bijv. Sommige hebben dat niet, dat is toch wel een belangrijk verschil in gebruiksgemak.
  2. Zappi, en misschien ook enkele andere (?) kan bovendien puur op de zonnepanelen werken. Als er 1.4kW van de zonnepanelen “over” is, dus bovenop het verbruik van het huishouden op dat moment, kan Zappi zo ingesteld worden dat hij die zonnestroom in de auto pompt ipv op het netwerk. Dat is héél interessant ivm de komst van de digitale “slimme” meters.

  2 zaken waar ik toch op zou aanbevelen ze mee te nemen in de overweging om de ene of de andere laadbox te kopen.

 28. Steven / 24-9-2019 / ·

  Op het IFA in duitsland zijn nieuwe laadpalen voorgesteld die voldoen aan de nieuwe duitse norm”Mess-und Eichrecht” voor betere controle op de echtheid van de data voor de eindgebruiker. Is er een norm voor Belgie die er gaat aankomen ?

 29. Rene / 27-9-2019 / ·

  geachte allemaal,

  Ik zou graag een driefasig 3x380v laadpunt plaatsen in mijn garage/kan iemand mij een schema bezorgen.
  alvast bedankt

 30. Gino / 7-10-2019 / ·

  Goed geschreven artikel, enkel mis ik inderdaad nog zoals bovenstaande reacties de uitleg van de lekdetetectie van 6mA.

  En dan klopt het plaatje van de prijzen van de merken niet meer want waar de lekdetectie in verwerkt zit, hoef je geen Type B diff meer te plaatsen.

 31. Jonas Van Gestel / 8-12-2019 / ·

  Superartikel Didier, ik ben veel aan het bijleren over elektrisch rijden (en -laden) voor m’n recente videoreviews en deze site blijft echt dé referentie qua relevante info. ?

 32. Eric De Boeck / 7-1-2020 / ·

  Ik overweeg mijn huidige diesel te vervangen door een plug-in hybride benzine. Doe nu nog 15000 km per jaar waarvan 2/3 “onder de kerktoren”. De beperkte actieradius 35 km (voor een BMW X1) en de angst voor “kinderziekten” bij nieuwe modellen doet me twijfelen.
  Wel heel veel interessante informatie opgestoken door jullie reacties te lezen. Prima info !! Dankjewel

 33. David Sommen / 8-1-2020 / ·

  Eric, voor de prijs van die auto heb je (bijna) een Tesla model 3. Toch ook het overwegen waard lijkt me.

 34. Wim D. / 10-1-2020 / ·

  Ik heb een laadpaal overwogen en niet geplaatst; mijn wagen laad aan 3kw/uur aan een 220v schucko stopcontact (gewoon huishoudstopcontact) wat ik appart afgezekerd heb.
  Dit zorgt ervoor dat mijn wagen steeds ’s morgens geladen is (laadtijd leeg-vol is max 10uur).
  In de praktijk is de auto nooit echt leeg.
  Voor de kost van de laadpaal kan ik 40000km rijden met stroom van de maatschappij (0,25€/kw).
  Natuurlijk is elke situatie anders en dien je het uit te tellen voor jou persoonlijk.

 35. Dirk Bonneure / 10-1-2020 / ·

  Inderdaad een goed artikel, maar toch een puntje van kritiek: men gaat er steeds van uit dat men één auto heeft, en dus één laadpaal thuis nodig heeft. Er zijn nu enorm veel gezinnen met twee auto’s, zoals wij. Stel dat wij beiden overschakelen op een e-auto, en in de dubbele carport twee walboxen wensen om de auto’s gelijktijdig (‘nachts) op te laden (een wachtbuis voor de bekabeling hebben we destijds al voorzien, oef!). En we wensen een ‘redelijke’ laadsnelheid van 7,4Kw per wallbox. Hoe zit dat dan met de elektrische installatie thuis? Moet die verzwaard worden? Moet de hele elektriciteitskast vervangen worden? Ik heb al telefonisch geïnformeerd bij Eandis, maar men kon er niet op antwoorden. Gedurende meer dan een uur werd ik steeds van het kastje naar de muur gestuurd, met de vervelende tussentijdse muziekjes, en de steeds weerkerende antwoorden van ‘meneer, ik ga je moeten doorverbinden’. Wie kan mij een degelijk antwoord geven dat verstaanbaar is voor leken in de elektriciteit?

 36. Erik Hemeleers / 10-1-2020 / ·

  Dirk Bonneure, 90% van de ééngezinswoningen zijn 1-fazig aangesloten: je aansluiting bestaat uit 2 binnenkomende draden waar een spanning van 230V opzit en beveiligd met een zekering van 40A: dat laat benaderend berekend een totaal verbruik toe van 230×40= 9200 Watt. (Ik ga er nu even van uit dat jij zo’n standaard aansluiting hebt.) Je merkt meteen dat 2 wagens tegelijk laden aan 7400Watt niet gaat lukken. Je zal je bestaande aansluiting moeten verzwaren. Of overstappen naar een 3-fazen systeem. Ik zou er eerst eens met je plaatselijke elektrieker over praten. Hij kan je best adviseren. Daarna kan je de maatschappij betrekken. Meestal kan je online bij je maatschappij een studie/offerte aanvragen voor een verzwaring/omvorming van je aansluting. Hopelijk heb ik je toch enigzins geholpen.

 37. Walter / 11-8-2020 / ·

  Dag Iedereen,

  met veel plezier jullie reactie gelezen.
  Ben bezig met mijn installatie aan te passen en heb een 3-fazen systeem geplaatst met een zekering van 32A.
  Mijn teller heeft een 40A zekering.
  Zou ik mijn zekering laten verhogen naar 63A of moet dit niet?
  Ook weet ik niet of ik een omvormer moet kopen om van 3X230V naar 3X400V te gaan voor een laadpaal?
  Met dank voor alle uitleg die ik hier al heb kunnen vinden.
  MvG
  Walter

 38. Bert / 14-12-2020 / ·

  Beste Walter, ik ben ook benieuwd naar het antwoord op je vraag ivm omvormer.
  Ik heb eveneens een aansluiting op het “oude” net 3*230V (zonder N dus). Volgens 2 installateurs die ik sprak, bestaat er geen laadpaal voor 3*230V waar? onwaar?
  Een omvormer 32A 230-400V zou rond de 2000€ kosten en is zo groot als een “bak Spa”, ronkt permanent en heeft niet verwaarloosbare verliezen en wordt ook nog eens warm, … Niet echt wat je wilt dus

 39. KB / 15-12-2020 / ·

  Iemand op het forum hier heeft mij goed geholpen met technische vragen over een nieuwe elektriciteitsinstallatie: Raf –> Die heeft een firma genaamd Artecco. Die zal je zeker kunnen helpen hiermee.

 40. Maarten / 25-1-2021 / ·

  Niet zeker waarom deze niet vermeld wordt: voor Tesla is er ook een laadpaal die verrassend goedkoop is!

 41. b. vantienen / 8-2-2021 / ·

  Bestaat er ergens een lijst/overzicht van laadpaal-installateurs ( per provincie ? ) ?

 42. Antony / 9-2-2021 / ·

  Voor zij die een 3x230V net hebben:
  Er bestaan enkele subsoorten, maar de beste test is meten.
  Veel auto’s testen inderdaad nog naar een neuter, maar dit zou minderen naar de toekomst, dus fingers crossed.
  Hoe te meten? Meet tussen de fasen en de aarding, als je 133V meet, dan is de kans groot dat je een scheidingstransfo nodig hebt. Je kan proberen zonder, maar als de auto weigert te laden, dan weet je dat die test naar een neuter, en moet de transfo er komen. Kostprijs van zo een transfo overstijgt makkelijk het laadstation zelf, dus informeer je goed.
  Als je tussen een fase (bv. L3) en de aarding 0V meet, dan heb je de mogelijkheid om monofasig te laden tussen L1 en L3, of L2 en L3, maar niet tussen L1 en L2. Wil je toch driefasig kunnen laden, dan heb je weer een scheidingstranfo nodig, of een nieuw net aanvragen als dit beschikbaar is.
  Nog even over de differentiëlen.
  Veel laadpalen hebben tegenwoordig een 6mA DC lekstroomdetectie ingebouwd. Als dit zo is, mag dit afgezekerd worden met een type A, op voorwaarde dat er maar 1 laadstation aanwezig is. Laat dit zeker noteren op uw bestelbon of offerte dat deze beveiliging reeds in de paal zit, of men durft dit af te keuren (ik zet dit steeds op de offertes die ik maak, tot nog toe geen probleem mee gehad). Vanaf 2 laadstations (of beter gezegd sockets want sommige laadstations hebben 2 sockets) Moet je een diff B installeren PER SOCKET.
  Tot slot wil ik nog even reageren op het gebruik van een huishoudelijk stopcontact. Hou dit alsjeblieft voor noodgevallen! Standaard zijn stopcontacten voorzien voor 10A, zo een bijgevoegde kabel trekt 16A. Ja uw stopcontact gaat hierdoor broos worden, en vervangen is makkelijk, maar uw kabels gaan sneller verslijten, en in het ergste geval doorbranden. Ik heb reeds doorgebrande kabels aangetroffen bij zulk langdurig gebruik, dus let hier aub mee op.

 43. Kurt G / 30-3-2021 / ·

  Blij dat ik deze informatie gevonden heb!
  Nog een aanvulling en een vraag:
  Tesla laadpalen kunnen aangesloten worden op een 3×230 netwerk zonder N, maar hebben geen ingebouwde DC beveiliging.
  Gisteren was hier een keurder die mij wees op de nood aan een (dure) diff van 6mA DC. Maar met het oog op betaling van de elektriciteit op basis van piekverbruik en een hoge factuur te vermijden, ben ik van plan de hele installatie op slechts 2 fasen terug te brengen. (Op het hoofddifferentieel komen dan nog wel 3 fasen toe, maar slechts 2 daarvan worden doorverbonden waardoor de hele installatie monofasig wordt bekabeld.) Én ook de snelheid waarmee geladen wordt terug te schroeven naar 16A of misschien zelfs 10A (de Tesla lader kan daar op ingesteld worden).
  De vraag is of de keuring dat dan ook zal erkennen als een monofasige aansluiting waardoor een diff typeB niet nodig is…
  Kent iemand het antwoord hierop?

 44. mark Verhulat / 31-3-2021 / ·

  Beste Kurt,
  Een wallbox kan je monofasig aansluiten, kan je hardware en software matig terugschroeven in stappen van 6A, 10A, 12A, 16A, …
  Deze zijn ook voorzien van een DC beveiliging waardoor een diff type A of AC voldoende zijn.
  de opvolging is ook via een app of website en gratis zolang er geen automatische facturatie aan hangt.
  De reden dat u de installatie mono zou maken ipv 3 fasig is me wel niet duidelijk en ik zie ook geen voordeel gezien u de aansluiting heeft en ervoor betaald. Zolang de load goed verdeeld wordt kan dit geen voordeel geven.
  Mark

 45. Kurt G / 1-4-2021 / ·

  Dag Mark,

  bedankt voor je reactie.
  Een wallbox is waarschijnlijk een merk of type, maar de situatie hier is zo dat de lader al twee jaar aanwezig is (Tesla charger – blijkbaar zonder DC beveiliging). Wat er recent veranderd is, is dat er een batterijsysteem van 11kW geplaatst is. Dat is geen goedkope installatie en om ze driefasig te laten werken zou ik drie inverters moeten kopen. Bovendien is de doorstroom wettelijk beperkt tot 5kWh. Ik ga met het oog op betaling voor piekbelasting ervoor zorgen dat ik zelden boven de minimumdrempel kom. Dat zal softwarematig (domotica) gestuurd worden. Gezien ik in principe zelden of nooit een verbruik zal hebben dat hoger ligt dan 2500kW, valt de nood aan drie fasen eigenlijk weg. Ik was van plan de Tesla charger nog driefasig aan te sluiten, maar als daar een dure diff komt bij kijken zou ik hem ook slechts 2 fasig aansluiten als ik daarmee die investering kan vermijden. (bovendien is het uitzonderlijk dat ik de auto thuis laad omdat ik gratis kan Chargen op Tesla’s supercharger net.)

  Dus blijft de vraag of de charger gekeurd kan worden als een 2-fasige aansluiting en of daaruit volgt dat de DC diff niet moet geplaatst worden…

  Groeten,

  Kurt

 46. Stephan Depauw / 3-4-2021 / ·

  Er is geen enkel verschil voor een 2fasige aansluiting waarom je geen DCdiff nodig zou hebben.De DC lekstroom kan steeds bestaan monofasig of niet. Is 2 jaar geleden jouw installatie gekeurd geraakt door een officiele instantie ? Een andere manier is je Tesla wallbox vervangen door eentje met een 6mA DC beveiliging en je mag al de rest laten als je max 1 laadpunt hebt en in de toekomst geen 2de voorziet want dan heb je per laadpunt een DIFF B nodig en alle hogerliggende DIFFB ’s ook in een huishoudelijke installatie.

 47. Jean-Paul / 25-4-2021 / ·

  Hallo iedereen,
  We denken een plug-in hybride te kopen met een batterij van 13.8 kwh voorzien van een lader 7.2 kw. We hebben zonnepanelen AC vermogen kvA 5 piekvermogen 5.720.
  Mijn vraag plaats ik een wallbox of laad ik gewoon aan het stopcontact?
  Alvast bedankt voor jullie antwoord. JP.

 48. de cisse / 25-4-2021 / ·

  prachtig artikel, maar spijtig genoeg zullen er zeer veel mensen nooit met een elektrische wagen kunnen rijden. Ik denk dan niet aan de hoge aankoopprijs van de wagen, maar wel aan het niet kunnen opladen van de wagen. Velen wonen namelijk in de stad in een rijwoning zonder garage en waar de wagen gewoonweg in de straat geparkeerd staat waardoor opladen niet mogelijk is. Meestal staat de wagen dan nog eens niet voor de woning of in een andere straat. Is hier al een oplossing voor? Een publieke laadpaal zal waarschijnlijk niet kunnen als je ziet hoelang het volledig opladen duurt.

 49. David Sommen / 26-4-2021 / ·

  Jean-Paul, voor een plug-in hybride zou ik geen wallbox voorzien. Met zo’n kleine batterij kun je op laag vermogen de auto snel genoeg opladen. Koop een ‘granny’ charger (laadkabel voor stopcontact) waar je het amperage kunt instellen. Ik heb er een van 6ampère tot 16ampère. Zo kun je op iets lager vermogen laden waardoor je stopcontact niet te veel wordt belast. In het beste geval heb je ook een aparte kring voor dit stopcontact, maar als je een laag genoeg vermogen kiest is dit zelfs niet per se nodig denk ik. Zeker wel op letten dat er geen andere grote verbruikers op de kring staan.

 50. Michael Seghers / 18-5-2021 / ·

  Jammer dat er niet gesproken wordt over een eigen Belgische fabrikant in dit lijstje van merken van laadinfrastructuur… Powerdale te Sint-Genesius-Rode.

 51. Stephan Depauw / 20-5-2021 / ·

  Hoeveel gaat de minimum kost worden voor de laadpalen die belastingsvermindering gaan kunnen krijgen ten belope van 45% ?

 52. Stephan Depauw / 20-5-2021 / ·

  Je hebt no belgische. Smappee

 53. kris VDM / 21-5-2021 / ·

  @Jean-Paul idd zoals David Sommen al aangeeft, voor die (kleine) batterij zou een wallbox niet zo noodzakelijk zijn – tenzij je de batterij altijd terug 100% wil volladen op zo kort mogelijke tijd.
  Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld, je trip naar werk is 15km heen en terug, je vertrekt ’s morgens en komt ’s middags naar huis voor lunch en wil je batterij terug bijladen op korte tijd vooraleer je terug naar werk rijdt. In zo’n scenario kan een wallbox wel meer energie op korte tijd in je batterij pompen.
  Als je zelf zo geen dagelijkse routine zal hebben en gewoon de batterij/auto over meerdere uren kan stekkeren, dan is een goed stopcontact voldoende.
  Wijzelf laden onze Huyndai Ioniq 28kWh gedurende de nacht op met een granny kabel. Wanneer de auto moet opladen vanaf 20% is de oplaadtijd meestal rond de 9 uur. In jouw geval zal de 13kWh betterij op 4 of max 5 uur opladen aan een stopcontact.

 54. JeroenD / 21-5-2021 / ·

  Misschien een punt voor discussie, maar gezien Jean-Paul toch over zonnepanelen beschikt kan het misschien toch interessant zijn om een wallbox te voorzien die gestuurd kan worden naargelang de productie van de zonnepanelen, kwestie van eigenverbruik te verhogen. Zeker gezien de vele veranderingen ten gevolge van de energietransitie kan dit wel een verschil maken.

 55. Roland Podevyn / 23-5-2021 / ·

  Vanaf september 2021 zou een subsidie voor een laadpaal thuis verkrijgbaar zijn
  wat zijn de voorwaarden?

 56. jandc / 5-9-2021 / ·

  Iemand een al een idee wat de voorwaarden zijn ?

 57. jandc / 6-9-2021 / ·

  Heeft er iemand ervaring met de Zappi laders ?
  Heb de vraag ook op het eGear forum gesteld.
  De Smappee zou ook kunnen laden met de zon zijn er nog andere merken die kunnen laden met de zon ?

 58. JanB / 6-9-2021 / ·

  @jandc je moet groene stroom hebben en het moet een slimme laadpaal zijn

 59. JeroenD / 6-9-2021 / ·

  @Jandc Een officiële mededeling van de voorwaarden heb ik nog niet gevonden, maar VAB heeft een week geleden hierover een artikel gepost (magazine.vab.be/op-weg/thuis-laadpaal-plaatsen-levert-belastingvermindering-op/)

 60. Wim / 12-9-2021 / ·

  Newmotion staat ook niet vermeld in de lijst, worden nog thans in België (Demival in Deinze) geproduceerd.

 61. JeroenD / 13-9-2021 / ·

  Dit weekend heb ik iets interessant gehoord. Namelijk dat een EV altijd minstens 6 Ampere aan stroom trekt bij het opladen aan een laadpaal. Dat zou dus ook willen zeggen dat als je gaat voor een 11kW laadpaal je dus ook altijd minstens aan 3x240x6= 4,32kW moet laden, wat gezien het aankomend capaciteitstarief mogelijks niet interessant is.

  Is er hier iemand die dit kan bevestigen/weerleggen?

 62. jandc / 15-9-2021 / ·

  Hager zou ook nog een merk zijn van laadpaal, geen idee van de prijs.

 63. jandc / 16-9-2021 / ·

  ABB heeft er ook.

 64. jandc / 17-9-2021 / ·

  nog eentje Scame

 65. jandc / 18-9-2021 / ·

  Installateur Elektro Wouters N.V. heeft een link vanaf hun website naar een filmpje van Scame, dus ik vermoed dat zij die installeren/verkopen?

 66. jandc / 18-9-2021 / ·

  SMA
  Efacec
  Etrel

 67. Dirk G / 26-9-2021 / ·

  Heel intressant artikel en posts. Alweer veel bijgeleerd. Ben totaal nieuw met alles wat EV betreft.

  Vraagje waar ik nog geen antwoord op gevonden heb: Is het ok een EV op te laden in je garage uitgaande dat de installatie aan alle wettelijke eisen voldoet natuurlijk?

  Ik vroeg mijn electricien of hij laadpalen plaatst bij partikulieren en antwoord ja maar enkel buiten en voor het opladen van de EV buiten. Brandgevaar was zijn antwoord op het waarom.

  Iemand een antwoord?

 68. Dominiek M / 7-10-2021 / ·

  Beste allen,
  We zijn bezig met een nieuwbouw.
  Ten vroegste in 2023 willen we een elektrische auto kopen.
  Tegen dan kan er technisch veel veranderen, bij de auto’s en bij de laadpalen. Wat moet ik zeker nu al laten installeren in mijn elektriciteit?
  En waarmee kan ik wachten?
  Dank!

 69. Stephan Depauw / 8-10-2021 / ·

  Zorg dat je hoofddifferentieel van het TYPE B is als je een dubbele garage hebt en zorg voor 1 aparte kring met aparte diff type B 30mA per laadpunt (1 leiding van 5G6 naar de plaats waar je de wallbox wil zetten )

 70. Dominiek M / 8-10-2021 / ·

  Bedankt Stephan! Genoteerd.

  Nog vergeten vermelden:
  We zullen zonnepanelen hebben en ik wil de autobatterij als thuisbatterij gebruiken. Nog adviezen?
  Het is een enkele garage.
  Bedankt voor jullie advies!
  Dominiek

 71. Stephan Depauw / 8-10-2021 / ·

  Als je maar een enkele garage hebt en dus max 1 Wallbox kom je toe met een Differentieel type A. . Wel een aparte kring voorzien met een Diff 30mA voor de Wallbox. Je wallbbox moet enkel een DC6ma bescherming hebben.

  Een standaard wallbox kan momemteel geen V2G(Vehicle to Grid) aan.

 72. KB / 9-10-2021 / ·

  Best ook direct UTP cat 5 trekken.

 73. David Sommen / 9-10-2021 / ·

  Ruime wachtbuis voorzien zodat er altijd nog kabels kunnen bijgetrokken worden is nooit slecht. Ikzelf heb reeds een 5x6mm2 en UTP kabels voorzien.

 74. jandc / 15-10-2021 / ·

  Nog een Heidelberg

 75. M_VdM / 13-11-2021 / ·

  Afgelopen woensdag (2021-11-10) werd eindelijk het “Wetsontwerp houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit”[55K2170] aangenomen !
  Wie als particulier tussen 2021-09-01 en 2022-12-31 kiest voor de aankoop & plaatsing v/e laadpaal thuis (eigenaars of huurders), zal kunnen rekenen op een belastingvermindering van -45% op de investering, daarna zakt dit percentage.
  Er gelden natuurlijk tal van voorwaarden … Zo wordt gedetailleerd omschreven welke protocollen moeten worden ondersteund: “Het bovenvermelde gestandaardiseerd protocol is ofwel van het type OCPP, ofwel een eigen protocol waarvan de beschrijving in de technische documentatie van het laadstation is opgenomen, ofwel van een andere internationale standaard die voor deze connectie ontwikkeld wordt.”
  Dat verdient misschien een extra kolom in bovenstaande tabel.

 76. John Evers – Coeck / 13-12-2021 / ·

  Op mijn meter staat geschreven :
  3x 230/400 V ^50Hz
  30x 230V – 80Hz

  0,25 – 5(100)A
  -25°C/ +55°C IP51
  UC3

 77. John Evers – Coeck / 13-12-2021 / ·

  Hoe zie ik hier hoeveel A ik heb aub ?
  Mvg, john

 78. JeroenD / 14-12-2021 / ·

  Je moet kijken naar de zekering die in dezelfde bak gemonteerd is als je meter, daarop staat normaal hoeveel stroom er maximaal kan onttrokken worden van het net.

 79. Ewoud / 17-12-2021 / ·

  Misschien een stomme vraag, maar kan elke laadpaal in de toekomst ook gebruikt worden voor vehicle-to-grid?

 80. David Sommen / 18-12-2021 / ·

  Ewoud, neen, zeker niet elke laadpaal.

 81. jandc / 10-7-2022 / ·

  blitzpower

 82. jandc / 13-7-2022 / ·

  veton

 83. John / 8-8-2022 / ·

  laadpaal.
  Mijn laadpaal wil nog weleens in de storing komen te staan.Ik laad 1phase 16a.
  Ik kan de laadpaal ook op 10A zetten zag ik..Is er dan kans dat de paal minder in storing valt, of vertel ik nu wartaal.

 84. Erwin Cavens / 5-10-2022 / ·

  is er een reden waarom het merk EASEE niet in deze lijst staat? Ik ben documentatie aan het verzamelen, en dit merk lijkt me een interessant concept te hebben.

 85. jandc / 31-10-2022 / ·

  Andersen andersen-ev.com

 86. Nilss / 9-2-2023 / ·

  Omdat ik een zelfstandige ben, heb ik laadpaal van Alfen laten installeren (die ze bij D’Ieteren standaard komen zetten) met inderdaad een abonnement om de facturatie goed te regelen naar mijn privé toe. Wat me meer zorgen baarde is het feit dat ik bepaalde instellingen van de laadpaal, zoals het maximum vermogen, enkel kan wijzigen door te bellen naar D’Ieteren. Bij Smappee is het van hetzelfde: instellingen veranderen via de webportaal van Smappee. Het hoort toch niet dat we afhankelijk blijven van de leverancier om instellingen te kunnen veranderen -of slechter nog – zij dus eigenlijk vanop afstand controle hebben over onze thuisinstallatie en een eventuele hacker ook. Het zou goed zijn te weten welke laadpalen ook ‘standalone’ werken zonder verbinding.

 87. avg / 9-2-2023 / ·

  ik heb al 6 jaar een basis ev box 3.7kw
  en die doet wat hij moet doen,mijn wagen laden.
  geen dure aanpassingen aan het electriciteitnet in huis,en al die controle en manipuleer extra’s heb je als gewone gebruiker nergens voor nodig en maken het alleen maar duurder.
  wanneer er heel uitzonderlijk toch eens een hoger laadvermogen nodig is heb ik de keuze uit 10 openbare aansluitingen van 11 of 22 kw binnen een straal van 1 km.
  probleem? welk probleem?????

 88. multivictor / 10-2-2023 / ·

  @Nills: om een Alfen laadpaal zelfstandig te beheren en ook het vermogen in te stellen moet je eerst een account aanvragen bij Alfen en de ACE Service Installer downloaden. Dit is gratis. Er moet dan wel een UTP vanuit de Alfen naar je modem lopen om via Wifi de laadpaal te bedienen of je moet de laptop waarop de software werd gedownload rechtstreeks op de UTP poort van de Alfen aansluiten. Maar dat laatste is niet zo handig want dan moet je telkens de cover van de laadpaal verwijderen.

 89. Nilss / 11-2-2023 / ·

  @multivictor Bedankt voor de tip. Ik weet niet of dat ook kan in combinatie met de split billing van EDI, maar zolang ze blijven bestaan is er geen probleem uiteindelijk behalve het cyber security risico. Ik heb intussen gezien in de documentatie dat ze ook een offline modus aanbieden.

  Overigens loopt er nu een UTP kabel van de Alfen naar de smart meter voor load balancing. Ik veronderstel dat ik die dan in de router kan pluggen ook.

 90. jandc / 8-5-2023 / ·

  Huawei Smart Charger
  SolarEdge

 91. jandc / 8-5-2023 / ·

  Growatt Thor
  Fronius Wattpilot

 92. jandc / 9-5-2023 / ·

  Goodwe heeft er ook
  en Sungrow ook

 93. Martin / 6-8-2023 / ·

  Welk type installatieautomaat is er nodig als ik 3 fase neem. Is het een installatieautomaat met Aardlek of zonder ? WIj hebben een ABB Haf kast

 94. BrunoV / 28-10-2023 / ·

  Ik was op zoek naar info over de meldplicht van laadpunten. Maar in dit artikel staat er niets te lezen hierover.

 95. Victor / 29-10-2023 / ·

  Sinds juni 2021 moeten alle private laadpunten met een laadvermogen van 5 kVA of meer worden aangemeld bij Fluvius. Dat heeft de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) bepaald.

  De laadpaal aanmelden kan online op het portaal van Fluvius =>

  fluvius.be/nl/duurzame-mobiliteit/meldingsplicht-laadpaal-elektrische-wagen#:~:text=laadpaal%20elektrische%20wagen-,Meldingsplicht%20laadpaal%20elektrische%20wagen,meer%20worden%20aangemeld%20bij%20Fluvius.

 96. Victor / 30-10-2023 / ·

  @Nills:
  Normaal gezien heb je 2 UTP kabels nodig.
  Eentje voor de communicatie met de P1 poort van de digitale meter (voor loadbalancing en solar charging) en deze heeft een RJ11 connector.
  Eentje voor de communicatie met je thuisnetwerk (om wijzigingen in de instellingen aan te brengen door middel van de MyEve app of de ACE installer. Deze heeft een RJ45 connector naar de ethernetpoort van de modem/router.
  Daar niet alle aders van de UTP nodig zijn zou je het met één UTP kabel kunnen doen. Je moet dan aan de twee uiteinden zowel een RJ45 als een RJ11 bevestigen en daar de juiste aders voor selecteren. Aan de zijde van de Alfen is dat geen probleem want de RJ11 en RJ45 poort liggen vlak onder elkaar. In de woning moet de modem/router en de digitale meter dan wel vlak in elkaars buurt liggen. Zoniet is het in de praktijk onhaalbaar om één UTP op te splitsen en zowel de RJ45 op de ethernetpoort als de RJ11 op de digitale meter te bereiken. De kabel die er nu ligt moet ook lang genoeg zijn om op te splitsen naar twee richtingen in de woning.

  Eén UTP kabel volgens gebruik steeds wisselen tussen thuisnetwerk en P1 meter gaat niet gezien het verschillende connectoren zijn.

  Wat betreft de split-billing, in de Alfen staat een keuzelijst van backoffice operatoren waaruit je kan kiezen. Wanneer je jouw operator aanvinkt weet de Alfen dat hij daar dan de geladen kWh meer moet communiceren voor split billing. Dat kan draadloos via 4G (indien een SIM aanwezig en de licentie betaald) of via de UTP kabel naar de ethernetpoort van je router. Die optie moet je selecteren in de software van de Alfen (MyEve app of ACE installer).

 97. BrunoV / 31-10-2023 / ·

  @victor, punt is: ik moet via de link die jij postte een heleboel info invullen die Fluvius al van me heeft. Belachelijk. Bovendien zijn mijn laadpunten (ik heb er twee) gekeurd door een officieel keuringsmechanisme en het keuringsverslag is gekend bij Vlaanderen.be. Hoezo haalt de Vreg haar info niet simpelweg daar?

 98. jandc / 19-12-2023 / ·

  Peblar

 99. jandc / 12-3-2024 / ·

  Ohme

 100. jandc / 21-4-2024 / ·

  Sigen

Laat een reactie achter