Vlaanderen wil premie voor tweedehands elektrische auto’s

elektrische auto occasies

De Vlaamse overheid wil zoveel mogelijk tweedehands elektrische auto’s op eigen bodem houden, en onderzoekt daarom de invoering van een aankooppremie.

UPDATE: op 25 September 2023 werd de Vlaamse EV-premie officieel aangekondigd door de Vlaamse regering. Bekijk hier een actueel overzicht van alle auto’s die in aanmerking komen.

Binnen België is Vlaanderen de drijvende kracht wat betreft de inschrijvingen van nieuwe elektrische wagens. Zelfstandigen en vennootschappen kopen het gros van de nieuwe EV’s, gebruik makend van de gunstige fiscaliteit voor bedrijven.

Eens die nieuwe EV’s op de tweedehandsmarkt komen, worden ze vaak “geëxporteerd” naar Wallonië of naar landen die reeds subsidies voor tweedehands EV’s uitdelen. Nederland bijvoorbeeld, geeft tot 2.000€ subsidie (SEPP: Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren) voor particulieren die een nieuwe of tweedehands elektrische wagen kopen.

LEES OOK: Hogere fiscale aftrek voor laadpalen wordt verlengd

Vlaanderen laat nu onderzoeken of die geëxporteerde EV’s hier zouden blijven met de hulp van een aankooppremie.

Hogere prijzen

Een delicate kwestie, want een dergelijke occasiepremie zal er meer dan waarschijnlijk voor zorgen dat de tweedehands EV-prijzen  gewoon stijgen. De tweedehandsmarkt is bovendien nu al oververhit, o.a. door vertraagde leveringen van nieuwe auto’s en door de hoge geldontwaarding van de afgelopen jaren.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.