Elektrische Vespa komt nu ook als motorscooter

elektrische Vespa 70

Vespa voegt een 70 km/u uitvoering toe aan z’n elektrische scooter gamma.

In 2018 kwam de Italiaanse scooterbouwer Vespa op de markt met z’n eerste elektrische bromfiets, de “Elettrica”. Die is momenteel beschikbaar met een topsnelheid van 25 of 45 km/u, een bromfiets klasse A of B dus.

Op de EICMA motorfiets show van Milaan, die vorige week plaats vond, liet Vespa een nieuwe versie debuteren. Binnenkort kan je de Elettrica ook verkrijgen als 70 km/u uitvoering.

De motorscooter wordt aangedreven door een elektromotor die 4 kW vermogen en 200 Nm koppel levert. De stroom komt uit een 4,2 kWh lithium-ion batterijpakket van LG.

Qua rijbereik spreekt Vespa over 70 km in power modus, en 100 km in eco modus. Deze cijfers zijn identiek aan de bromfiets-versie, die het met dezelfde batterij doet, dus ze zijn vermoedelijk met een korrel zout te nemen. De accu vol laden kan aan een huishoudelijk stopcontact in 4 uur. Een laadbeurt kost ongeveer 1€. Wegens het hoge gewicht, is het accupakket niet uitneembaar, zoals bij sommige scooters van de concurrentie.

Door z’n relatief laag vermogen van 4 kW mag je de Vespa Elettrica 70 in België besturen met een A1-rijbewijs.

Piaggio, Vespa’s moederbedrijf, heeft ons laten weten dat de elektrische motorscooter eind 2019 in België op de markt komt. Misschien nog juist op tijd om in aanmerking te komen voor de Vlaamse motorfiets-subsidie van 1.500€, die in januari 2020 afgeschaft wordt.

Prijzen zijn nog niet bekend, maar de bromfiets Vespa Elettrica kost 6.600€, en de motorscooter versie zal zo goed als zeker duurder zijn.