Elektriciteitsprijs daalt verder in maart 2023

laadplug vw e up

De Vlaamse elektriciteitsprijs daalt licht verder in maart 2023, zo blijkt uit de prognoses van de VREG. Daarmee is elektriciteit ongeveer even duur dan een jaar geleden, maar nog altijd de helft duurder dan twee jaar geleden.

Na de absolute piek in september 2022, is de residentiële elektriciteitsprijs nu al 6 maanden op rij dalende. Dit blijkt uit de V-Test van VREG, een overheidstool waarmee particulieren een goedkoper elektriciteitscontract kunnen vinden.

kwh prijzen maart 2023

Overzicht van extra elektriciteitskosten, ten gevolge van het thuisladen van een elektrische wagen. Simulatie voor het goedkoopste particuliere elektriciteitscontract, uitgevoerd via de V-Test van VREG (5 maart 2023).

Gezinnen die deze maand (maart 2023) een nieuw elektriciteitscontract aangaan, moeten voor een verbruik van 1.600 kWh piek en 1.900 kWh dal rekenen op een jaarbedrag van 1.129€ (goedkoopste netbeheerder) tot 1.217€ (duurste netbeheerder) bij de goedkoopste leverancier. Dit komt overeen met een kWh-prijs van 0,32€ tot 0,35€.

evolutie elektriciteitsprijzen voor opladen elektrische auto maart 2023

Evolutie van de kWh-prijs (goedkoopste contract aangegaan in de desbetreffende maand, goedkoopste netbeheerder, daltarief, verbruik bovenop basisverbruik) voor het thuis opladen van een elektrische auto met netstroom. Gegevens op basis van VREG prognoses.

Wie bovenop z’n basisverbruik ook nog eens een elektrische auto oplaadt met netstroom aan daltarief (zonder zonnepanelen dus), moet voor dat surplusverbruik rekenen op een kWh-bedrag van 0,27€ tot 0,30€. Om aan deze bedragen te komen moet je dus wel traag laden, zodat je capaciteitstarief niet de hoogte in gaat, anders zal het hogere capaciteitstarief je kWh-prijs verhogen. Een elektrische auto traag laden via het gewone stopcontact zorgt voor een belasting van 2 à 3 kW, maar via een thuislaadpaal kan je op één fase tot 7,4 kW gaan, wat je capaciteitstarief verhoogt.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.