Vlaamse elektriciteitsprijs stijgt naar recordhoogte van 0,85€ per kWh

laadplug vw e up

Ook in september 2022 blijven de elektriciteitsprijzen records breken. Voor nieuwe contracten is elektriciteit nu 57% duurder dan een maand geleden.

Sinds de sterke toename van de inflatie simuleren we bij eGear.be elke maand hoeveel elektriciteit kost, en specifiek hoeveel het kost om een elektrische auto thuis op te laden met netstroom.

De prijsstijgingen van de afgelopen maanden zetten zich in september 2022 stevig door.

kwh prijzen september 2022

Overzicht van extra elektriciteitskosten, ten gevolge van het thuisladen van een elektrische wagen. Simulatie voor het goedkoopste particuliere elektriciteitscontract, uitgevoerd via de V-Test van VREG (11 september 2022).

Uit onze V-Test simulaties blijkt namelijk dat wie deze maand een nieuw elektriciteitscontract afsluit voor 3.500 kWh per jaar, daarvoor 0,85€ tot 0,88€ per kWh betaalt bij de goedkoopste leverancier.Wie daarbovenop ook nog eens zijn elektrische auto oplaadt met netstroom aan daltarief, moet rekenen op een kWh-bedrag van 0,70€ tot 0,73€. Voor een elektrische auto die 20 kWh per 100 km verbruikt (laadverliezen inbegrepen), komt dat overeen met 14,0€ tot 14,6€ per 100 km.

evolutie elektriciteitsprijzen voor opladen elektrische auto

Evolutie van de kWh-prijs (goedkoopste contract aangegaan in de desbetreffende maand, goedkoopste netbeheerder, daltarief, verbruik bovenop basisverbruik) voor het thuis opladen van een elektrische auto met netstroom.

In Vlaanderen zijn dit de hoogste tarieven ooit. Het loont dus meer dan ooit om te investeren in zonnepanelen.

Het sociaal tarief blijft ongewijzigd. Wie met sociaal tarief een basisverbruik heeft van 3.500 kWh (1.600 kWh piek, 1.900 kWh dal) betaalt gemiddeld 0,23€ per kWh. Wie daarboven ook nog zijn elektrische auto oplaadt, komt voor het surplusverbruik uit op 0,21€ per kWh. Met sociaal tarief laad je thuis dus 3,5 keer goedkoper als je netstroom gebruikt.

 

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.