100% fiscale aftrekbaarheid plug-in hybrides mogelijks verlengd tot 2024

plug in hybride opladen

Het gunstige fiscale regime voor “echte” plug-in hybrides eindigt normaal op 1 juni 2023, maar wordt mogelijks verlengd tot 1 januari 2024.

Vorig jaar besliste de Belgische federale regering heel wat nieuwe fiscale maatregelen omtrent elektrische voertuigen.

Één van de belangrijke wijzigingen is het afschaffen van de 100% fiscale aftrekbaarheid voor “echte” plug-in hybrides. Echte plug-in hybrides die vóór 1 juni 2023 gekocht worden (datum bestelbon telt) genieten nog van de oude regeling. Niet-100%-elektrische auto’s die daarna gekocht worden zien hun maximale fiscale aftrekbaarheid vanaf 2025 dalen met 25% per jaar, om op 0% te stranden in 2028.

De facto betekent dit het einde van de plug-in hybride. Het betekent ook het einde van de gewone hybride en van klassieke benzine- of dieselwagens die op het bedrijf worden ingeschreven.

LEES OOK: Capaciteitstarief wordt uitgesteld naar 2023

Door de algemene malaise op de automarkt (productieproblemen, leveringsproblemen, laagste inschrijvingscijfers sinds 1995, …) overweegt de administratie om de limietdatum te verschuiven van 1 juni 2023 naar 1 januari 2024, zo hebben wij vernomen. Op die manier zou de regering enige ademruimte willen geven aan de Belgische autosector.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.