Elektriciteitsprijs daalt 6% in juni 2023

laadplug vw e up

Ten opzichte van vorige maand daalt de elektriciteitsprijs 6% ten opzichte van mei 2023. Je elektrische auto thuis opladen aan daltarief kost nu ongeveer 0,27€ per kWh. 

Sinds de absolute piek in september 2022, ging de elektriciteitsprijs bijna elke maand in dalende lijn. Ok deze maand, in juni 2023, daalt de elektriciteitsprijs opnieuw. Dit blijkt uit de V-Test van VREG, een overheidstool waarmee particulieren een goedkoper elektriciteitscontract kunnen vinden.

Gezinnen die deze maand (juni 2023) een nieuw elektriciteitscontract aangaan, moeten voor een verbruik van 1.600 kWh piek en 1.900 kWh dal rekenen op een jaarbedrag van 1.085€ (goedkoopste netbeheerder) tot 1.173€ (duurste netbeheerder) bij de goedkoopste leverancier. Dit komt overeen met een kWh-prijs van 0,31€ tot 0,34€.

kwh prijzen mei 2023

Overzicht van extra elektriciteitskosten, ten gevolge van het thuisladen van een elektrische wagen. Simulatie voor het goedkoopste particuliere elektriciteitscontract, uitgevoerd via de V-Test van VREG (11 juni 2023).

Het gaat om een daling van 6% ten opzichte van mei 2023, en een daling van 15% à 16% ten opzichte van een jaar geleden (juni 2022).

Wie bovenop z’n basisverbruik ook nog eens een elektrische auto oplaadt met netstroom aan daltarief (zonder zonnepanelen dus), moet voor dat surplusverbruik momenteel rekenen op een kWh-bedrag van 0,27€ tot 0,30€. Wie thuis aan hoge vermogens laadt kan door het capaciteitstarief uitkomen op hogere kWh-bedragen.

evolutie elektriciteitsprijzen voor opladen elektrische auto mei 2023

Evolutie van de kWh-prijs (goedkoopste contract aangegaan in de desbetreffende maand, goedkoopste netbeheerder, daltarief, verbruik bovenop basisverbruik) voor het thuis opladen van een elektrische auto met netstroom. Gegevens op basis van simulaties met de VREG V-Test.

Wie vreest voor nieuwe prijsstijgingen kan ondertussen bij enkele leveranciers weer kiezen voor vaste contracten. Die zijn wel duurder dan de meeste variabele contracten, dus of dit op langere termijn voordelig is, hangt af van situatie tot situatie en is vooral ook giswerk.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.