Stellantis: “elektrische auto zal jobs kosten”

Citroën C4 elektrisch

Een eigen huis, een eigen elektrische auto onder de zon. Het is niet voor iedereen weggelegd, aldus Stellantis CEO Carlos Tavares.

De CEO van autoreus Stellantis waarschuwt dat de transitie richting elektrische auto’s pijn zal doen.

Stellantis, het bedrijf boven de automerken Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Citroën, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram en Vauxhall, maakt zich zorgen. In een interview met persagentschap Reuters, deelde CEO Carlos Tavares zijn bezorgdheden over de toekomst.

Volgens Tavares zadelt de elektrificatie die opgelegd wordt door overheden de autoconstructeurs op met 50% extra kosten. Die extra kosten kunnen volgens de CEO niet volledig doorgerekend worden aan de klant, omdat de middenklasse nu eenmaal niet over voldoende budget beschikt om het te kunnen betalen.

Er zijn volgens Tavares twee mogelijkheden. Ofwel gaan autoconstructeurs hogere prijzen aanrekenen, en verkopen ze minder auto’s. Ofwel accepteren autoconstructeurs lagere winstmarges. Beide opties zullen sowieso leiden tot kostenbeparingen, en dat zal dan weer leiden tot ontslagrondes. Reuters citeert Europese en Noord-Amerikaanse vakbonden, die voorspellen dat de komende jaren tienduizenden jobs zullen verloren gaan in de auto-industrie.

Elektrificatie forceren is contraproductief

Tavares vreest ook dat de elektrificatie die nu snel snel moet doorgevoerd worden zal leiden tot kwaliteitsproblemen. “Autoconstructeurs hebben tijd nodig om te testen en om te verzekeren dat de nieuwe technologie werkt. Dat proces forceren is contraproductief. Het zal leiden tot kwaliteitsproblemen. Het zal leiden tot allerlei problemen.”, aldus de CEO.

LEES OOK: China wil minder concurrenten op elektrische auto markt

De autobaas eindigt met een positieve noot. Hij laat verstaan dat de autoconstructeurs altijd grote crisissen hebben moeten bezweren, en ze zullen er zich ook deze keer doorslaan. Maar het zal dus pijn doen.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.