Vlaamse elektriciteitsprijs daalt 26%, sociaal tarief stijgt

laadplug vw e up

Na het record van vorige maand, begint de Vlaamse elektriciteitsprijs in oktober te dalen. Voor nieuwe contracten is elektriciteit nu 26% goedkoper dan een maand geleden.

Sinds de sterke toename van de inflatie simuleren we bij eGear.be elke maand hoeveel elektriciteit kost, en specifiek hoeveel het kost om een elektrische auto thuis op te laden met netstroom. We gebruiken hiervoor de prognoses van de VREG.

De VREG lijkt nu, vermoedelijk door de aangekondigde maatregelen van Europa en de Belgische regering, een lichtje aan het einde van de tunnel te zien.

Uit onze V-Test simulaties blijkt namelijk dat wie deze maand een nieuw elektriciteitscontract afsluit voor 3.500 kWh per jaar, daarvoor 0,63€ tot 0,67€ per kWh zou moeten betalen bij de goedkoopste leverancier. Dat is 24% tot 26% goedkoper dan wat de VREG vorige maand prognosticeerde.

kwh prijzen oktober 2022

Overzicht van extra elektriciteitskosten, ten gevolge van het thuisladen van een elektrische wagen. Simulatie voor het goedkoopste particuliere elektriciteitscontract, uitgevoerd via de V-Test van VREG (4 oktober 2022).

Wie daarbovenop ook nog eens zijn elektrische auto oplaadt met netstroom aan daltarief (zonder zonnepanelen dus), moet rekenen op een kWh-bedrag van 0,56€ tot 0,61€. Voor een elektrische auto die 20 kWh per 100 km verbruikt (laadverliezen inbegrepen), komt dat overeen met 11,2€ tot 12,2€ per 100 km.

Een jaar geleden, in oktober 2021 betaalde je nog 0,23€ per kWh om je EV thuis op te laden (prijs voor nieuwe contracten toen). Ondanks de prijsdaling deze maand, is thuis laden zonder tussenkomst van zonnepanelen nu dus nog altijd 2,43 keer duurder dan een jaar geleden. Jaar op jaar 143% inflatie dus.

evolutie elektriciteitsprijzen voor opladen elektrische auto oktober 2022

Evolutie van de kWh-prijs (goedkoopste contract aangegaan in de desbetreffende maand, goedkoopste netbeheerder, daltarief, verbruik bovenop basisverbruik) voor het thuis opladen van een elektrische auto met netstroom. Gegevens op basis van VREG prognoses.

Het sociaal tarief is deze maand licht gestegen. Wie 3.500€ kWh verbruikt, betaalt met het sociaal tarief voortaan 0,24€ per kWh in plaats van 0,23€ per kWh vorige maand.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.