Elektrische auto kopen is nu fiscaal interessant voor zelfstandigen

elektrische-auto-kopen

Dankzij recente fiscale wijzigingen genieten zelfstandigen nu maximaal van overheidssteun bij de aankoop van een volledig elektrische auto.

Tot 31 december 2017 was het fiscaal gezien niet zo interessant voor zelfstandigen (eenmanszaken) om een elektrische auto te overwegen. In de personenbelasting konden ze een personenwagen, of die nu elektrisch was of niet, maar voor 75% aftrekken.

Sinds 1 januari 2018 zijn er op federaal niveau echter wijzigingen doorgevoerd. Een belangrijke nieuwigheid is dat de autofiscaliteit gelijk getrokken is voor zelfstandige eenmanszaken en voor vennootschappen. Daardoor kan een zelfstandige een volledig elektrische wagen nu voor 120% aftrekken in de personenbelasting! Dit percentage daalt wel naar 100% in 2020, maar tot dan kan men dus nog genieten van de extra 20%. Die extra 20% is voor een zelfstandige eenmanszaak bovendien een definitieve aftrek. Dit in tegenstelling tot bij een vennootschap, waar men die 20% op een reserverekening plaatst en toch nog belast in de toekomst (bij de vereffening van de vennootschap).

De brandstofkost voor een volledig elektrische wagen, elektriciteit dus, blijft in 2018 en 2019 evenwel aftrekbaar aan 75%. In 2020 stijgt dit naar 100%.

premie elektrische auto 2018 2019

De Vlaamse premie voor elektrische wagens, in functie van de cataloguswaarde.

In de (federale) personenbelasting gaat de eenmanszaak met een elektrische auto er dus op vooruit, maar ook op Vlaams niveau vallen er voordelen te rapen. Zelfstandigen die in het Vlaams Gewest gevestigd zijn, kunnen sinds kort immers genieten van een premie bij de aankoop van een “zero emissie” auto. Deze premie bedraagt 4.000€ voor elektrische wagens met een cataloguswaarde lager dan 31.000€. De premie is lager bij een hogere cataloguswaarde (zie tabel hierboven). Dit premiesysteem loopt nog tot eind 2019.

Conclusie

Zelfstandigen die in het Vlaams Gewest gevestigd zijn kunnen nu twee belangrijke fiscale voordelen combineren bij de aankoop van een elektrische wagen: een Vlaamse premie tot 4.000€ (tot eind 2019) én 120% belastingaftrek (tot eind 2019, nadien daalt het naar 100%) in de personenbelasting. Daardoor is het voor eenmanszaken interessanter dan ooit om te investeren in een elektrische wagen. Hier vind je een overzicht van alle elektro-auto’s die je momenteel kan kopen in België.