EU verplicht: elektrische auto’s moeten meer geluid maken vanaf 2019

elektrische-wagen-geluid-2019

Vanaf juli 2019 moeten geƫlektrificeerde wagens verplicht een artificieel geluid maken bij lage snelheden.

Bij lage snelheden zijn elektrische wagens muisstil. Aangezien de meeste zwakke weggebruikers nog niet gewoon zijn aan stille auto’s, gebeurt het wel eens dat ze verrast worden door een voorbij sluipende EV. Daar wil de Europese Commissie een oplossing voor bieden.

In 2014 heeft de EU namelijk beslist (Regulation EU No 540/2014) dat alle elektrische en hybride wagens een artificieel geluid moeten maken bij snelheden tot 20 km/u. De verplichting start in juli 2019 voor alle nieuwe ev’s en hybrides die op de markt komen. Twee jaar later geldt het ook voor alle hybride en elektrische wagens die nieuw ingeschreven worden.

De EU noemt het systeem “AVAS”, wat zoveel betekent als Acoustic Vehicle Alerting System. Het hele concept mag ingrijpend lijken, maar er zijn vandaag al EV’s die een zoemgeluid maken bij lage snelheden. Denk maar aan de Renault ZOE.

Onder de EU-regelgeving mag de fabrikant overigens een knop voorzien waarmee je het systeem kan uitschakelen. Echter, wanneer de auto opnieuw opstart, moet AVAS opnieuw automatisch inschakelen.