Zo tank je waterstof

Waterstof tanken

We tonen hoe waterstof tanken in z’n werk gaat.

Vorige maand leende Toyota me een Mirai waterstofauto. Meer dan in het rijden, was ik geïnteresseerd in hoe het waterstof tanken in z’n werk gaat. Waterstof-voortrekkers vertellen ons immers dat het even gemakkelijk is als benzine tanken, dus dat wou ik aan den lijve ondervinden.

Video

We hebben momenteel één waterstofstation in België, namelijk het Air Liquide station in Zaventem. Daar maakte ik onderstaande POV video waarin je kan zien hoe het tanken werkt.

 

Bevindingen

  • Waterstof tanken gaat inderdaad vrij snel. Ik heb er in totaal een minuut of 7 over gedaan voor het hele proces. Dat is veel sneller dan eender welke elektrische auto opladen met elektriciteit. Het is ook iets trager dan diesel of benzine tanken, maar ik vermoed dat het tankproces nog wel kan geoptimaliseerd worden.
  • Met een prijs van 9,99€/kg is waterstof momenteel best duur. Zeker als je weet dat de Mirai 1 tot 1,2 kg per 100 km verbruikt.
  • Het waterstof wordt in de Mirai opgeslagen aan 700 bar. Wetende dat je met een dergelijk hoge druk aan het “spelen” bent voelt enigszins ongemakkelijk aan. Maar alles went zeker 😉
  • Voor slechts 3 tankpistolen (1 voor bussen aan 350 bar, 1 voor auto’s aan 350 bar, 1 voor auto’s aan 700 bar) lijkt het een gigantische installatie om het waterstof op te slaan en op druk te brengen/houden.