China verschuift subsidies van elektrische wagens naar waterstof

Waterstof brandstof

Na tien jaar zwaar geïnvesteerd te hebben in elektrische wagens, wil de Chinese overheid de kans geven aan waterstof.

Grootste markt voor elektrische wagens

Tien jaar geleden reed er quasi geen enkele elektrische wagen rond in China, maar anno 2019 is het de grootste EV-markt ter wereld. Vorig jaar werden er bijna één miljoen nieuwe volledig elektrische wagens ingeschreven, en dat is meer dan in Europa en de Verenigde Staten samen.

Met bijna 30 miljoen nieuw verkochte wagens is de Chinese automarkt in z’n geheel even groot als de Europese en de Amerikaanse samen. Het kan dus logisch lijken dat ze ook qua elektrische aandrijving de grootste absolute aantallen voorleggen.

Massale subsidiëring van EV’s

Toch is China’s leiderspositie op het e-mobility front er niet vanzelf gekomen. In 2009 riep de Communistische Partij het ten cities, thousand vehicles programma in het leven, waarmee het van stekkervoertuigen een prioriteit heeft gemaakt. Onder dit plan overspoelt de Chinese overheid lokale autoconstructeurs met subsidies die hen moeten aanzetten aantrekkelijke elektrische modellen te produceren.

Er vallen in China heel wat fiscale voordelen te rapen voor elektrische voertuigen. De belangrijkste subsidiehefboom is de premie die constructeurs krijgen voor de verkoop van de zogenaamde “New Energy Vehicles” (NEVs). De subsidiebedragen zijn de afgelopen jaren regelmatig aangepast, in functie van de veranderende markt, en met het oog op een complete uitfasering na 2020.

Momenteel heeft een elektrische auto met een theoretische range (NEDC) van meer dan 400 km recht op een premie van 50.000¥(6.600€). Vanaf juni 2019 wordt dit bedrag gehalveerd naar 25.000¥(3.300€), en na 2020 verdwijnt de premie allicht. De premie voor een plug-in hybride met meer dan 50 km elektrisch rijbereik, daalt in juni van 22.000¥(2.900€) naar 10.000¥(1.300€).

De switch naar waterstof

Één van de belangrijkste architecten van China’s EV-revolutie is ingenieur en voormalig minister van wetenschap en technologie (2007-2018) Wan Gang. Nu de EV-industrie stilaan op eigen poten moet gaan staan, wil Wan Gang de waterstofmarkt ontwikkelen.

Wan Gang, die doctoreerde in Duitsland en in de jaren 90 voor Audi werkte, wou in 2000 al massaal waterstofwagens gaan produceren in China. Dat project faalde echter, naar verluidt door technische problemen met de ontwikkeling van een waterstof-sedan.

Nu wil Wan Gang dus opnieuw proberen. In december 2018 publiceerde hij een artikel in de Chinese staatskrant People’s Daily, waarin hij zei dat China z’n subsidiëring nu moet gaan focussen op waterstofmobiliteit. Op het autosalon van Shanghai, dat momenteel aan de gang is, herhaalde hij hetzelfde verhaal.

Hyundai Hydrogen fund China

Hyundai tekent een deal met de Chinese onderzoeksinstelling BTIRDI, voor de oprichting van een waterstoffonds dat $100 miljoen moet ophalen (oktober 2018).

Verschillende bronnen bevestigen ons dat China het subsidiëringsprogramma dat zo goed gewerkt heeft voor EV’s, de komende tien jaar zal toepassen op waterstofvoertuigen. De Chinese overheid heeft al aangegeven dat het tegen 2025 meer dan 100.000 waterstofvoertuigen op de weg wil hebben. De focus zal in de beginfase eerder liggen op bussen, en minder op personenwagens. Verder belooft China ook zwaar te gaan investeren in waterstofstations.

Grove Hydrogen

BYD, een Chinees autoconcern dat pas opgericht werd in 2003, is groot geworden is op de vorige subsidiëringsgolf. Het bedrijf verkocht in 2018 ongeveer 80.000 volledig elektrische wagens, wat meer is dan Renault, en ongeveer evenveel als Nissan.

Wie de grote winnaar wordt van de waterstofsubsidiëring moet uiteraard nog blijken. Het is echter nu al duidelijk dat Toyota, Honda en Hyundai als hydrogen evangelisten gretig op de kar springen. Hyundai kondigde in oktober 2018 een waterstofsamenwerking aan met de Chinese onderzoeksinstelling BTIRDI. In oktober 2017 begon Toyota op zijn beurt met waterstoftesten in China.

Grove Hydrogen car

De “Granite”, een conceptuele waterstofauto van de Chinese startup Grove Hydrogen Automotive (Shanghai autosalon, april 2019).

China zal er echter alles aan doen om z’n lokale bedrijven een streepje voor te geven. Gevestigde waarden als SAIC, Great Wall Motors, Yutong Bus en Foton Motor zijn zich sinds vorig jaar al aan het positioneren richting waterstof.

Er liggen ook jonge draken op de loer. De Chinese startup Grove Hydrogen Automotive bijvoorbeeld. Dit bedrijf is vernoemd naar de Engelse wetenschapper William Grove, die in 1842 de eerste werkende waterstof-brandstofcel wist te bouwen. Tegen 2021 wil Grove 10.000 waterstofwagens produceren die zullen ingeschakeld worden in deelauto-projecten.