Gratis tankkaarten

gratis tankkaart met laadfunctie

Overzicht van alle gratis tankkaarten die momenteel (2024) beschikbaar zijn in België. Sommige tankkaarten geven ook toegang tot laadpalen, wat extra interessant kan zijn voor plug-in hybride rijders. Of een tankkaart toegang geeft tot laadpalen wordt weergegeven onder “aantal laadpunten”.

TankkaartAantal
Tankstations
Aantal
Laadpunten
Caps Fuel Card2.500260.000
Dats24 Xtra1300
Gabriëls Card800
Lukoil Card1.0000
Maes Card1.7000
Octa+ HybridCard3.55010.000
Q8 Liberty Card7300




✪ Aantal tankstations: het aantal tankstations waartoe je met deze kaart toegang hebt in de Benelux, afgerond naar het dichtste tiental. Informatie volgens de uitgever van de kaart.
✪ Aantal laadpunten: als de tankkaart ook werkt voor laadpalen, wordt hier weergegeven tot hoeveel laadpunten je toegang krijgt met deze kaart in Europa. Afgerond naar het dichtste tiental. Informatie volgens de uitgever van de kaart.

Waarom een tankkaart?

Bij zo goed als alle tankstations kan je betalen met cash of met een betaalkaart (Maestro, MasterCard, Visa, …), dus waarom zou je dan een tankkaart nemen?

Een eerste reden is de korting. Sommige tankkaarten geven namelijk extra korting op de pompprijs. Dit is een voordeel dat geldt voor zowel particulieren als bedrijven.



Een tweede voordeel is er voor zelfstandigen en bedrijven. Wanneer zij tanken met een betaalkaart ontvangen ze meestal een tankbonnetje dat door de belastingdienst niet aanvaard wordt voor de (gedeeltelijke) recuperatie van BTW. Ze kunnen achteraf wel facturen gaan opvragen bij de uitbater van het tankstation, maar dit is vaak een tijdrovende klus voor zowel de klant als de leverancier. Met de tankkaart kan het proces geautomatiseerd worden waardoor een zelfstandige of bedrijf op het einde van de maand een factuur in de bus krijgt met een mooi overzicht van alle tankbeurten. Een dergelijke factuur wordt normaal gezien wel aanvaard door de belastingdienst.

Zijn er ook nadelen?

Een nadeel van een (gratis) tankkaart is dat ze zelden toegang geeft tot alle tankstations.

Je kiest dus best een tankkaart met een grote dekking, want anders kan je onderweg veel tijd verliezen met het zoeken naar een tankstation waar jouw kaart aanvaard wordt.

App in plaats van tankkaart

Steeds meer laadkaart-uitgevers beginnen de klassieke kaart te vervangen door een smartphone applicatie.



Zo heb je niet meer het gedoe met het bezitten van tientallen kaartjes. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je je smartphone altijd bij de hand hebt en dat de batterij opgeladen is.

Bankkaart in plaats van tankkaart

Sommige brandstofbedrijven laten het toe om je klassieke bankkaart (Maestro, Visa, MasterCard, …) te koppelen aan een persoonlijke account. Op die manier kan je aan het tankstation betalen met je gekoppelde bankkaart, en krijg je automatisch een factuur in de bus.

De tankkaarten in detail

1. Caps Fuel Card

De Caps Fuel Cars is een multimerk tankkaart van de G&V Energy Group uit Kuurne. De kaart wordt aanvaard in meer dan 2.500 locaties in de Benelux en Frankrijk.

Daarenboven beschikt de kaart over een RFID chip die toegang geeft tot 260.000 laadpunten in Europa.

2. Dats24 Xtra

Dats24 is het tankstation-netwerk van de Colruyt Groep. Hun Xtra-kaart (die je gratis kan aanvragen via hun website) kan je niet enkel gebruiken in de verschillende winkelmerken van de Colruyt Groep, je kan ze ook gebruiken om te tanken.



Als je tankt met de Xtra-kaart krijg je een extra korting op de pompprijs. Tanken met deze kaart kan enkel bij Dats24-stations. De kaart kan ook vervangen worden door een smartphone applicatie.

Dats24 baat ook elektrische laadpalen uit, maar de laadpas die je hiervoor nodig hebt, gaat gepaard met een maandelijkse abonnementskost.

3. Gabriëls Card

Gabriëls biedt een gratis tankkaart aan die niet enkel toegang geeft tot hun eigen tankstations, maar ook tot de stations van Power en Octa+.

4. Lukoil Card

Ook de dekking van de gratis Lukoil tankkaart gaat verder dan de eigen tankstations. Deze kaart werkt naast Lukoil, ook bij Octa+, Maes, Power en heel wat Esso stations.

5. Maes Card

Bij het Belgische brandstofbedrijf Maes bieden ze een gratis tankkaart die toegang geeft tot Maes stations, Esso, Octa+, G&V, Bruno, Uhoda, Texaco en PMO.

6. Octa+ HybridCard

Met de gratis tankkaart van Octa+ kan je voor brandstof terecht bij Octa+, Esso, Lukoil, Q8, Texaco, Avia, Gabriëls, G&V, Maes en Power.

Het bijzondere aan deze kaart is dat ze ook toegang geeft tot meer dan 10.000 oplaadpunten in de Benelux. De ideale kaart voor de plug-in hybride rijder dus.

6. Q8 Liberty Card

De gratis Q8 Liberty tankkaart kan je gebruiken bij alle Q8 tankstations. Deze tankkaart is voortaan ook beschikbaar als smartphone applicatie.

5 reacties

  1. markske / 16-7-2020 / ·

    leuk overzicht maar gratis lijkt soms gratis maar de adder schuilt soms in het gras:
    laden bij Octa+ de duurste in Belgie

  2. James Pitch / 19-12-2021 / ·

    Maes geeft ook een Hybrid card uit, waarmee je aan alle openbare laadpalen kunt laden!

  3. Stephan / 20-12-2021 / ·

    Een overzicht per laadkaart met :

    Abonnementprijs, startfee, transaction fee, uplift tov van de prijs van de eigenaar van de laadpaal zou een interessant gegeven kunnen zijn
    @ Didier: misschien een topic op egear ?

    Plug surfing is deze maand veel duurder

  4. Dieter / 24-2-2022 / ·

    De Octa+ kaart omvat eigenlijk alle stations die ook in kaarten 3,4,5 en 7 zitten. Deze is dus het interessantste om te nemen, of bieden de verschillende kaarten verschillende hoogtes van korting op de officiële benzineprijs?

  5. Nilss / 13-1-2023 / ·

    Wegens bestelling PHEV ben ik op zoek naar een laadpas. Momenteel gebruik ik reeds een XxImo kaart om te tanken alsook openbaar vervoer, parkeren en hotels. Ik krijg als zelfstandige dan alles op één factuur op het einde van de maand (met de juiste btw anders serious hoofdpijn). Het ondersteunt ook laden maar ik weet nog niet hoe: of het als betaalmiddel in een app is of rechtstreeks aan de paal. Iemand ervaring mee?

Laat een reactie achter