Elektrische fietsen

snelle elektrische fietsen

Overzicht van de belangrijkste elektrische fiets merken die momenteel (2024) nieuw te koop en leverbaar zijn in België. Alsook informatie over verzekering, rijbewijs, helmplicht en fietsvergoeding.

FotoMerkPrijs
BMC🇨🇭3.300€
Cannondale🇺🇸2.500€
Flyer🇨🇭3.000€
Focus🇩🇪1.900€
Gazelle🇳🇱2.000€
Giant🇹🇼1.300€
Granville🇧🇪1.100€
Hiron🇧🇪2.150€
Kettler🇩🇪2.700€
Klever🇧🇪2.800€
KTM🇦🇹2.800€
Minerva🇧🇪1.000€
Norta🇧🇪2.000€
Oxford🇧🇪1.400€
Ridley🇧🇪3.600€
Riese & Müller🇩🇪2.600€
Scott🇨🇭2.300€
Skoda🇨🇿2.750€
Specialized🇺🇸3.990€
Stromer🇨🇭4.000€
Trek 🇺🇸1.900€
Vanmoof🇳🇱2.500€
Victoria 🇩🇪2.200€
✪ Vlagje: land van het hoofdkwartier van de fabrikant.
✪ Prijs: Belgische prijs van het goedkoopste model in het gamma, afgerond naar het dichtste 100-tal, inclusief BTW.

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets geeft trapondersteuning tijdens het trappen. Dit soort fiets heet ook “pedelec”. Om wettelijk als gewone fiets beschouwd te worden, mag de elektromotor maximaal over 250W vermogen beschikken, en moet de trapondersteuning ophouden bij 25 km/u.

De motor mag geen ondersteuning geven als je niet trapt. Indien de fiets dit toch doet, wordt hij volgens de wetgeving beschouwd als een bromfiets klasse A, met alle verplichtingen die daarmee gepaard gaan (BA-verzekering, helmplicht, …).

Het verschil met een speed pedelec?

Een speed pedelec, ook wel “snelle elektrische fiets” genoemd, is een fiets die trapondersteuning geeft tot 45 km/u. Het maximale vermogen van de motor bedraagt 4 kW.

De Europese regelgeving beschouwt de speed pedelec als bromfiets. Aangezien een speed pedelec veel eigenschappen heeft van een fiets, heeft de Belgische overheid hiervoor een nieuwe categorie in het leven geroepen, namelijk de bromfiets klasse P.

Net als bij een gewone elektrische fiets, mag ook de elektromotor van een speed pedelec niet werken als je niet trapt. Kan die dat toch, dan is het volgens de wetgeving een bromfiets klasse B.

Verzekering

Een verzekering is momenteel noch verplicht voor de gewone elektrische fiets, noch voor de speed pedelec.

Als de elektrische fiets een garageknop heeft, moet je wel een bromfietsverzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA) afsluiten. Deze garagefunctie zorgt er immers voor dat de fiets zich autonoom kan voortbewegen, bijvoorbeeld om de fiets een garage uit te duwen.

Sowieso is het aan te raden om een familiale verzekering te hebben. Het is waarschijnlijk dat een BA-verzekering in de toekomst verplicht zal worden voor alle elektrische fietsen.Inschrijving en nummerplaat

Nummerplaat elektrische fietsEen gewone elektrische fiets (met ondersteuning tot 25 km/u dus) wordt beschouwd als een gewone fiets. Bijgevolg moet hij niet ingeschreven worden en heb je geen nummerplaat nodig.

Een speed pedelec moet wel ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen). Hiervoor heb je het gelijkvormigheidsattest nodig. De fiets krijgt dan een speciale nummerplaat van 10 cm op 12 cm. Het begint met de letter S, gevolgd door een dubbele reeks van drie symbolen. De eerste reeks symbolen start altijd met de letter P.

Rijbewijs

Voor een gewone elektrische fiets heb je geen rijbewijs nodig.

Wie een speed pedelec bestuurt moet wel over een rijbewijs beschikken. Dit kan een bromfietsrijbewijs zijn, of een rijbewijs voor eender welk ander voertuig.

Fietspad

Rijd je met een gewone elektrische fiets, dan moet je regels respecteren zoals een gewone fietser. Je mag dus op het fietspad rijden.

Speed pedelecs mogen kiezen om op het fietspad te rijden of op de openbare weg. Ligt de maximum toegelaten snelheid op de openbare weg hoger dan 50 km/u, dan is het fietspad in principe verplicht. De wegbeheerder kan via speciale onderborden de plaatselijke situatie wijzigen.

Helmplicht

Op een gewone elektrische fiets is het niet verplicht om een helm te dragen, maar het is wel aan te raden.

helm elektrische fietsen

Een helm dragen is verplicht op snelle elektrische fietsen.

Voor speed pedelecs is een helm dragen verplicht. Deze moet voldoen aan de norm EN1078 met de bijkomende voorwaarden dat de slapen en het achterhoofd beschermd zijn. Dit wordt in de helm aangegeven met een CE-markering.Fietsvergoeding

De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die een werkgever kan geven aan z’n werknemers voor elke kilometer die ze effectief met de fiets afleggen voor woon-werk verkeer. Het gaat om een gunst, de werkgever beslist dus zelf of hij de vergoeding al dan niet geeft. Het systeem moet (deels) de fietskosten dekken maar is ook bedoeld om werknemers te motiveren met de fiets naar het werk te komen.

De werkgever beslist zelf hoeveel hij per km betaalt, maar de vergoeding is in 2020 vrijgesteld van inkomstenbelasting tot 0,24€/km.

De fietsvergoeding geldt zowel voor gewone fietsen, elektrische fietsen als voor speed pedelecs.

Elektrische fiets kopen

Een elektrische fiets kopen zit enorm in de lift. In 2020 werden in België meer dan 500.000 nieuwe fietsen verkocht. De helft daarvan was elektrisch, en ongeveer 10.000 exemplaren waren speed pedelecs. De snelle elektrische fiets doet het dus nu al beter dan de elektrische auto. In 2020 werden ongeveer 10.000 nieuwe elektrische wagens ingeschreven.

Welke voor jou de beste elektrische fiets is, is een zeer individuele keuze. Het hangt onder andere af van het gewenste rijbereik (en dus de grootte van de batterij), hoe frequent je wenst te fietsen, het rijcomfort en het budget. Degelijke goedkope elektrische fietsen starten bij 1.500€, maar de prijs kan snel oplopen tot 5.000€ of meer. Veel elektrische fietsen vergelijken en testrijden is dus de boodschap. De meeste handelaars kunnen je een elektrische fiets test aanbieden.

Liever een elektrische mountainbike?

Voor een overzicht van alle elektrische mountainbike merken kan je hier terecht.Één reactie

  1. Gert / 10-3-2023 / ·

    Ik heb net een O2Feel fiets gekocht bij een fietshandelaar, deze staat niet in de lijst.

Laat een reactie achter