Vlaamse elektriciteitsprijs daalt 10% in november 2022

laadplug vw e up

Net als vorige maand daalt de Vlaamse elektriciteitsprijs in november opnieuw. Voor nieuwe contracten is elektriciteit nu 10% goedkoper dan een maand geleden, maar nog altijd wel dubbel zo duur als een jaar geleden.

Sinds de sterke toename van de inflatie simuleren we bij eGear.be elke maand hoeveel elektriciteit kost, en specifiek hoeveel het kost om een elektrische auto thuis op te laden met netstroom. We gebruiken hiervoor de prognoses van de VREG.

Door het zachte herfstweer, en mogelijks onder invloed van een aantal Europese beslissingen (o.a. de nieuwe gaspijpleiding tussen Frankrijk en Spanje, de “Green Energy Corridor”), zitten de gas- en elektriciteitsprijzen in een dalende trend.

Uit onze V-Test simulaties blijkt namelijk dat wie deze maand een nieuw elektriciteitscontract afsluit voor 3.500 kWh per jaar, daarvoor 0,57€ tot 0,60€ per kWh zou moeten betalen bij de goedkoopste leverancier. Dat is 10% goedkoper dan wat de VREG vorige maand prognosticeerde.

kwh prijzen november 2022

Overzicht van extra elektriciteitskosten, ten gevolge van het thuisladen van een elektrische wagen. Simulatie voor het goedkoopste particuliere elektriciteitscontract, uitgevoerd via de V-Test van VREG (3 november 2022).Wie daarbovenop ook nog eens zijn elektrische auto oplaadt met netstroom aan daltarief (zonder zonnepanelen dus), moet rekenen op een kWh-bedrag van 0,49€ tot 0,52€. Voor een elektrische auto die 20 kWh per 100 km verbruikt (laadverliezen inbegrepen), komt dat overeen met 9,8€ tot 10,5€ per 100 km.

Een jaar geleden, in november 2021 betaalde je nog 0,27€ tot 0,30€ per kWh om je EV thuis op te laden (prijs voor nieuwe contracten toen). Ondanks de prijsdaling de afgelopen twee maanden, is thuis laden zonder tussenkomst van zonnepanelen nu dus nog altijd ongeveer dubbel zo duur als een jaar geleden.

evolutie elektriciteitsprijzen voor opladen elektrische auto november 2022

Evolutie van de kWh-prijs (goedkoopste contract aangegaan in de desbetreffende maand, goedkoopste netbeheerder, daltarief, verbruik bovenop basisverbruik) voor het thuis opladen van een elektrische auto met netstroom. Gegevens op basis van VREG prognoses.

Het sociaal tarief blijft deze maand ongewijzigd. Wie 3.500€ kWh verbruikt, betaalt met het sociaal tarief 0,24€ per kWh. Ongeveer de helft van wat particulieren zonder sociaal tarief betalen.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.