Vlaanderen wil elektrische auto premie stoppen en ICE-verbod afschaffen

laadplug vw e up

De nieuwe Vlaamse regering, die momenteel wordt samengesteld, wil het beleid omtrent elektrisch rijden terugdraaien.

Na de verkiezingen van 9 juni 2024 probeert de voorzitter van de winnende partij (N-VA), Bart De Wever, een Vlaamse regering samen te stellen. Momenteel zitten de partijen Vooruit en CD&V in polepositie om samen met N-VA een Vlaamse regering te vormen.

Deze ochtend kon zakenkrant De Tijd de startnota inkijken die Bart De Wever heeft klaarliggen voor de vorming van de nieuwe Vlaamse regering. Daarin staan enkele belangrijke maatregelen met betrekking tot de autosector.Ten eerste zullen er volgens de startnota geen subsidies meer uitgereikt worden voor elektrische auto’s. De vorige Vlaamse regering had, op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD), nog een premie van 5.000€ ingevoerd voor elektrische auto’s die momenteel nog altijd wordt uitgereikt. Bart De Wever en zijn coalitiepartners zullen daar dus zo goed als zeker een einde aan maken.

Lydia Peeters had tijdens de vorige regering ook een ban op verbrandingsmotoren aangekondigd, voor auto’s en bestelwagens, vanaf 2029. Ook aan die maatregel wil Bart De Wever een einde maken. Europa wil pas een verbod vanaf 2035, en de nieuwe Vlaamse regering zal vermoedelijk dat jaartal hanteren als streefdatum.

Bedankt om dit artikel te lezen! Wil je eGear.be helpen? Dat kan met tips aan de redactie, een donatie en constructieve discussies in de reacties.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.