Toyota en Hyundai stoppen verkoop waterstofauto na explosie

waterstofauto aan waterstofstation

Toyota Mirai aan waterstofstation in Zaventem.

Na de explosie van een Uno-X waterstofstation in Noorwegen beslissen Toyota en Hyundai om de verkoop er tijdelijk te staken.

Één van de weinige waterstofstations in Noorwegen is afgelopen maandag om een nog onbekende reden ontploft. Er zijn geen slachtoffers, op het imago van waterstof na. Toyota en Hyundai hebben daarom beslist om de verkoop van hun waterstofauto’s in Noorwegen tijdelijk stop te zetten. Concreet gaat het om de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Mercedes, dat met de GLC F-Cell momenteel ook een waterstofauto verkoopt, heeft nog niets laten weten.

UPDATE 17 juni 2019 – Hyundai heeft ons gecontacteerd om een nuance aan te brengen: “Hyundai stopt niet met de verkoop van Nexo in Noorwegen, wel tot nader order met de uitlevering er van, bij gebrek aan tankinfrastructuur.”De beslissing heeft amper invloed op de omzet van Toyota en Hyundai. Er worden in Noorwegen, net zoals in de rest van de wereld, immers zeer weinig waterstofwagens verkocht. De aankopen die toch gebeuren, worden meestal gedaan door bedrijven met waterstofbelangen of door overheden.

Hyundai Nexo België

Nexo, de waterstofauto die Hyundai momenteel in het gamma heeft.

In België tellen we momenteel twee publiek toegankelijke waterstofstations, een Air Liquide station in Zaventem en een DATS24 station in Halle. Die blijven tot nader order gewoon open.

Dit voorval is natuurlijk koren op de molen van de waterstof-tegenstanders. De voorstanders argumenteren dan weer dat elektrische auto batterijen ook geregeld in brand vliegen. Er is natuurlijk een verschil tussen langzaam vuur vatten of exploderen. Bij het laatste is de kans om tijdig aan het gevaar te ontsnappen een pak kleiner.