Autodelen: overzicht van deelauto projecten in België

Applicatie autodelen

De deeleconomie is volgens trendwatchers één van de belangrijkste ontwikkelingen in de 21e eeuw, en ook de automobielindustrie ontsnapt er niet aan. Deelauto-projecten rijzen dan ook als paddestoelen uit de grond. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste carsharing bedrijven in België.

BedrijfTypeRegio
BattmobielStation BasedGent
BolidesStation BasedAntwerpen
Gent
BlablacarRidesharingEuropa
CambioStation BasedMeerdere
Steden
CarAmigoPeer-2-PeerBelgië
CozycarDelen met burenBelgië
DégageDelen met burenGent
DriveNowFree FloatBrussel
DrivyPeer-2-PeerBelgië
PartagoFree FloatMeerdere
Steden
PoppyFree FloatAntwerpen
Stapp-inStation BasedMeerdere
Steden
UbeeqoStation BasedBrussel
Zen CarStation BasedBrussel
Hasselt

Vormen van autodelen

Er zijn verschillende types van autodelen.

Om te beginnen maken we onderscheid tussen lokale particuliere initiatieven, “autodelen met je buren”, en deelautobedrijven die het als een commerciële activiteit opzetten.

Je kan ook als particulier een rit aanbieden in je auto. Dit is het zogenaamde ridesharing, wat o.a. de app van Blablacar faciliteert.

“Autodelen met je buren” wordt meestal beheerd door een lokaal comité en het is veelal een kleinschalig gesloten systeem. Er worden één of meerdere auto’s ter beschikking gesteld aan de buren en het kostendelend principe is een belangrijk kenmerk. Er wordt dus geen winst gemaakt.

Bij de deelautobedrijven heb je 2 soorten; enerzijds de bedrijven met een eigen vloot en anderzijds de bedrijven zonder vloot.

De bedrijven met eigen vloot stellen een aantal wagens ter beschikking aan hun klanten die daarvoor veelal per km of per minuut betalen. Je parkeert de wagen op een vaste standplaats (“station based”) of eender waar binnen een bepaalde perimeter (“free floating”).

De bedrijven zonder vloot werken volgens het peer-to-peer principe, zoals Airbnb voor woningen. Ze stellen een online platform ter beschikking waarop auto-eigenaars hun wagen kunnen verhuren aan geïnteresseerden.

Deelauto-bedrijven

Battmobiel

Battmobiel is een deelautobedrijf dat actief is in Gent. Ze bieden enkel elektrische wagens aan. Ze bieden ook elektrische bakfietsen en snelle e-bikes aan.

Aantal gebruikers: 80
Aantal auto’s: 33
Regio: Gent
Oprichtingsjaar: 2016

Bolides

Bolides is een deelautobedrijf dat “premium” wagens aanbiedt.

Aantal gebruikers: 300
Aantal auto’s: 25
Regio: Antwerpen, Gent
Oprichtingsjaar: 2013

Blablacar

Blablacar is een ridesharing applicatie waarmee je ritten kan delen. Als auto-eigenaar post je je geplande trip online voor een bepaald bedrag en lifters kunnen een zitje boeken.

“Blabla”, zoals het vaak afgekort wordt, werd in 2006 opgericht in Frankrijk, en het werd er razend populair. Hoewel je het voor eender welke trip kan inzetten, wordt deze app veelal gebruikt voor langere ritten (+100 km). Dat verklaart de populariteit van autodelen met Blablacar in grotere landen.

Aantal gebruikers: 25 miljoen (wereldwijd)
Oprichtingsjaar: 2006

Cambio

Cambio stelt over het hele land wagens ter beschikking die opgehaald en teruggeleverd worden op een vaste standplaats. Gebruikers kiezen een abonnementsformule en betalen het gebruik per uur en per km. Cambio promoot zichzelf als de budgetvriendelijke oplossing voor wie weinig rijdt.

Aantal gebruikers: 34.000
Regio: heel België
Oprichtingsjaar: 2003

CarAmigo

CarAmigo werkt volgens het Airbnb-concept. Het is in feite een auto huren van een particulier. Eigenaars posten hun wagen op de website en komen een prijs overeen met geïnteresseerde huurders.

Aantal gebruikers: 5.000
Aantal auto’s: 370
Regio: België
Oprichtingsjaar: 2015

Cozycar

Via Cozycar kan je autodelen met je buren. Je kan je aansluiten bij bepaalde lokale groepen of zelf een project opstarten.

Aantal gebruikers: 4.500
Aantal auto’s: 530
Regio: België

Dégage

Dégage werkt zoals Cozycar maar is enkel actief in Gent. Het werd opgericht in 1998 en telt 700 actieve gebruikers.

Aantal gebruikers: 1.800
Aantal auto’s: 50
Regio: Gent
Oprichtingsjaar: 1998

DriveNow

DriveNow is het deelauto-platform van de BMW Group. In juli 2016 werd deze service opgestart in Brussel.

Aantal gebruikers: 25.000
Aantal auto’s: 300
Aantal standplaatsen: free floating
Regio: Brussel
Oprichtingsjaar: 2016

Drivy

Drivy is een nieuw platform dat autodelen tussen particulieren mogelijk maakt. Drivy werd in 2010 opgericht in Frankrijk en is ondertussen ook beschikbaar in Duitsland, Spanje en Oostenrijk. Sinds juni 2016 is Drivy actief in België.

Aantal auto’s: 250
Regio: België
Oprichtingsjaar: 2016

Partago

Als je deelauto elektrisch moet zijn, dan kan je in Gent en Brasschaat bij Partago terecht. De coöperatie biedt enkel elektrische wagens aan volgens het free floating concept. Als gebruiker wordt je coöperant en betaal je een stukje investering om toe te treden. Het gebruik wordt per minuut aangerekend, alle kosten inbegrepen.

Aantal auto’s: 45
Aantal standplaatsen: 7
Regio: Meerdere steden in Vlaanderen
Oprichtingsjaar: 2015

Poppy

In 2018 werd Poppy opgestart in Antwerpen, een deelauto project dat auto’s op aardgas en elektrische wagens ter beschikking stelt.

Aantal auto’s: 350
Aantal standplaatsen: free floating
Regio: Antwerpen
Oprichtingsjaar: 2018

Zen Car

Zen Car is actief in Brussel en biedt elektrische deelauto’s aan. Het bedrijf rekent geen abonnementskost maar werkt gewoon met een uur-, dag- of weekendtarief. De elektriciteitskost is inbegrepen.

Regio: Brussel
Oprichtingsjaar: 2011

3 reacties

 1. Jan S
  Jan S / 3-1-2019 / ·

  Ubeeqo ontbreekt (k heb t zelf nog niet gebruikt)

 2. Wannes Vanheusden
  Wannes Vanheusden / 9-9-2019 / ·

  Hoe recent is de data van het aantal auto’s?

 3. andre
  andre / 9-13-2019 / ·

  allemaal mooi zolang je in de stad woont.
  wanneer ik een wagen wil reserveren bij 1 van de grootste(bewust geen namen) moet ik een afstand afleggen van minstens 10 km naar het dichtsbijzijnde afhaalpunt.
  niet voor niets dat de meeste zich beperken tot grote steden.
  benieuwd hoeveel aanbieders er over 10 j nog overblijven.

Laat een reactie achter