Overzicht van alle hybride wagens (HEV) die momenteel (2025) nieuw te bestellen en leverbaar zijn in België. Het gaat op deze pagina over de “full hybrides”, niet over milde of plug-in hybrides. Alle auto’s in dit overzicht rijden op benzine, er zijn momenteel geen full hybrid diesels op de markt in België.
Bekijk hier alle toekomstige hybrides
Laatste update: 24 april 2025
Dit overzicht wordt continu bijgewerkt.
Tips en opmerkingen zijn welkom in de reacties.
✪ Prijs: catalogusprijs van de goedkoopste uitvoering inclusief BTW, in België.
✪ ⛽ : het officiële WLTP-brandstofverbruik (liter per 100 km) .
✪ Sterretje: waarden met een sterretje (*) zijn schattingen door de redactie voor het geval de officiële waarde van de fabrikant niet beschikbaar is.
✪ Producten die geaccentueerd worden in het overzicht zijn eGear.be partners of sponsors.
Wat zijn hybride wagens?
Hybride auto’s worden aangedreven door een verbrandingsmotor én een elektromotor, waarbij een batterij de elektromotor van stroom voorziet. Dit concept werd populair door de introductie van de Toyota Prius in 1997.
Remenergie recupereren
Bij gewone auto’s gaat remenergie verloren in warmte. Bij hybrides daarentegen kan de remenergie deels gerecupereerd worden via de elektromotor die tijdens het remmen als generator fungeert. De gerecupereerde energie wordt opgeslagen in de batterij. Door dit mechanisme is het verbruik van een hybride doorgaans gunstiger dan dat van een gewone auto. Een nadeel is wel dat de elektromotor en de accu extra gewicht toevoegen wat weer nadelig is voor de brandstofconsumptie. Een volledig elektrische auto gebruikt trouwens hetzelfde mechanisme om remenergie te recupereren.
Bij de gewone “full” hybride, of wat Toyota met een marketing-term de “zelfopladende hybride” noemt, hebben de batterijen gewoonlijk een relatief kleine accucapaciteit (meestal ongeveer 1 kWh). Om de verbruiks- en CO2-waarden verder te doen dalen zijn grotere accu’s nodig. Met een grotere accu kunnen hybrides immers langere tijd elektrisch rijden en dus minder benzine verbruiken. Daarom werden vanaf +- 2014 de zogenaamde plug-in hybrides geïntroduceerd. Die hebben een grotere accu die ook via het net kan opgeladen worden (vandaar “plug-in”). Door de grotere batterij en de laadtechnologie zijn de plug-in hybrides duurder in aankoop dan gewone hybrides. Een overzicht van plug-in hybrides vind je hier.
Het verschil met milde hybrides
Sinds 2018 doen ook de milde hybrides meer en meer hun intrede. Milde hybrides beschikken gewoonlijk over een kleinere batterij en een minder krachtige elektromotor dan een gewone “full” hybride.
De milde hybride is in feite een doorgedreven start-stop systeem. Hier kan je er alle details over lezen.
De Polestar 1 is een plug-in hybride met een WLTP bereik van 124km.
nog niet uitverkocht maar wel in laatste productiejaar…
Lexus RC en IS zijn niet meer te koop in BE.
Subaru e-boxer is eigenlijk mild hybrid dus hoort niet in de lijst.
Hyundai Tucson hybride ontbreekt.
Hyundai Tucson hybride ontbreekt nog steeds
Lexus CT mag er uit. Productie gestopt. Staat ook niet meer op lexus.be
MG EHS Hybride ontbreekt ook 🙂
Zie nergens een Polestar staan? Of is dat ondertussen niet meer van toepassing?
Toyota corolla ontbreekt?
hebben jullie nog geen info over de mazda cx60?
En alle mogelijke wagens van Mercedes, BMW, Volkswagen, Alfa Romeo, enz…
Is er nog een geupdate versie van dit artikel?
BAIC BJ30e?