X

CNG-wagens (2023)

Overzicht van alle CNG-wagens die je momenteel (2023) kan kopen in België.

Tot voor kort waren er een 15-tal CNG-auto’s beschikbaar op de Belgische markt, o.a. van de merken van Skoda, VW, Audi, Seat, Opel en Ssangyong. In de loop van 2022 werden deze, als gevolg van de hoge gasprijzen en de oorlog in Oekraïne, uit de catalogi geschrapt.

CNG-wagens

FotoAutoPrijskg /
100km
BAIC X55 CNG24.990€NA
DFSK Fengon 5 CNG33.190€NA




✪ Prijs: catalogusprijs van het basismodel inclusief BTW, in België.
✪ kg/100km: verbruik zoals opgegeven door de fabrikant.

Wat is een wagen op CNG?

CNG staat voor compressed natural gas. Het is aardgas dat op een druk van 200 à 300 bar gebracht wordt.

CNG-wagens zijn benzinewagens die aangepast zijn om op aardgas te kunnen rijden. Het CNG wordt in de auto opgeslagen in één of meerdere kunststof-tanks die een hoge druk aankunnen. Een gemiddelde CNG-wagen kost 1.000€ à 3.000€ meer in aankoop dan z’n zuiver benzine-aangedreven equivalent.

De meeste wagens op CNG zijn zogenaamde bi-fuel voertuigen. Dit wil zeggen dat ze zowel op aardgas als op benzine kunnen rijden. De meeste aardgaswagens kunnen slechts 15 à 20 kg CNG opslaan, wat overeenstemt met een rijbereik van ongeveer 300 kilometer. De bijkomende benzinetank is dus nodig voor extra actieradius, of om eventueel trajecten te overbruggen waarin je geen CNG-tankstations tegenkomt.

Verschil tussen CNG- en LPG-auto

LPG staat voor liquified petroleum gas, en bestaat vooral uit propaan en butaan. Het is een bijproduct van olieraffinage.

Er zijn twee grote problemen met de LPG-auto. Ten eerste is LPG-gas zwaarder dan lucht, waardoor het bijvoorbeeld in ondergrondse parkeergarages een explosiegevaar vormt bij lekken. Ten tweede worden LPG-wagens quasi niet als dusdanig aangeboden door de auto-fabrikanten. Men moet meestal een aftermarket LPG-installatie installeren in z’n benzinewagen. Bij garantiedossiers trekt de autofabrikant meestal z’n staart in omdat het voertuig “niet-voorgeschreven” wijzigingen heeft ondergaan.



CNG of aardgas bestaat hoofdzakelijk uit methaan en het wordt gewonnen uit ondergrondse gasvelden. CNG is lichter dan lucht, waardoor het gas bij lekken gemakkelijker z’n weg naar buiten vindt.

Verder bieden heel wat merken CNG-wagens aan, waardoor die logischerwijs onder garantie blijven. Hierdoor zijn wagens op aardgas een evidentere keuze dan LPG-wagens.

Waar kan je CNG tanken?

België telt iets meer dan 100 CNG-stations, waarvan het grootste deel onder de DATS 24-vlag. DATS 24, onderdeel van de Colruyt groep, heeft de intentie om de komende jaren nog meer aardgasstations te voorzien.

Aardgas tanken (CNG) gebeurt op hoge druk en vereist dus een speciaal pistool.

Dergelijke stations nemen het aardgas gewoonlijk af van het publieke netwerk, waarna men het op druk brengt. Gezien de hoge druk moet men wel een speciaal tankpistool gebruiken.

CNG-prijs: goedkoper dan benzine, diesel of elektriciteit?

Een kilogram CNG kostte tot voor 2022 ongeveer 1€ à 2€. Een gemiddelde aardgaswagen verbruikt in realistische omstandigheden 5 kg per 100 km, dus dit kostte je 5€ à 10€ per 100 km. Als je enkel de brandstofkost in rekening neemt, was aardgas-rijden vaak iets goedkoper dan diesel- of benzine-rijden.



Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne in 2022 zijn de aardgasprijzen geëxplodeerd. Daardoor is rijden op CNG nu onbetaalbaar.

Is een CNG-wagen milieuvriendelijk?

Over het algemeen kunnen we stellen dat een aardgas-wagen minder schadelijke uitstoot heeft dan een diesel- of benzinewagen. Lees meer details over de milieu-aspecten hier.

Subsidies en bijkomende kosten

Naast de verplichte autokeuring, moet je elke CNG-tank (de meeste aardgas-wagens hebben er twee of meer) om de vier jaar laten keuren. De keuring kost ongeveer 100€ incl. BTW per tank.

In het blauw: de CNG-tanks in een Volkswagen Polo.

In Vlaanderen waren CNG-wagens tot en met 2020 vrijgesteld van verkeersbelasting en BIV, o.a. op voorwaarde dat het fiscaal vermogen niet hoger was dan 11 fpk. Momenteel (2024) zijn er geen fiscale voordelen voor CNG-rijders.