X

Autodelen: overzicht van deelauto projecten in België

De deeleconomie is volgens trendwatchers één van de belangrijkste ontwikkelingen in de 21e eeuw, en ook de automobielindustrie ontsnapt er niet aan. Deelauto-projecten rijzen dan ook als paddestoelen uit de grond. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste carsharing bedrijven die in (2024) in België actief zijn.

BedrijfTypeRegio
Batt MobilityStation BasedMeerdere
Steden en
Gemeenten
CambioStation BasedMeerdere
Steden
CarAmigoPeer-2-PeerBelgië
Claus2youStation BasedBelgië
CoopstroomStation BasedMeerdere
Steden en
Gemeenten
CozywheelsDelen met burenBelgië
DégageDelen met burenGent
FlexigoStation BasedBelgië
GetaroundPeer-2-PeerBrussel
Green MobilityFree FloatAntwerpen
Brussel
Gent
Miles MobilityFree FloatBrussel
Gent
PartagoStation Based
+ Free Float
Meerdere
Steden en
Gemeenten
PoppyFree FloatMeerdere
Steden en
Gemeenten
Stapp-inStation BasedMeerdere
Steden
Valckenier ShareStation BasedMeerdere
Steden en
Gemeenten
UbeeqoStation BasedBrussel
(niet meer actief in België)



Vormen van autodelen

Er zijn verschillende types van autodelen.

Om te beginnen maken we onderscheid tussen lokale particuliere initiatieven, “autodelen met je buren”, en deelautobedrijven die het als een commerciële activiteit opzetten.

Je kan ook als particulier een rit aanbieden in je auto. Dit is het zogenaamde ridesharing, wat o.a. de app van Blablacar faciliteert.

“Autodelen met je buren” wordt meestal beheerd door een lokaal comité en het is veelal een kleinschalig gesloten systeem. Er worden één of meerdere auto’s ter beschikking gesteld aan de buren en het kostendelend principe is een belangrijk kenmerk. Er wordt dus geen winst gemaakt.

Bij de deelautobedrijven heb je 2 soorten; enerzijds de bedrijven met een eigen vloot en anderzijds de bedrijven zonder vloot.

De bedrijven met eigen vloot stellen een aantal wagens ter beschikking aan hun klanten die daarvoor veelal per km of per minuut betalen. Je parkeert de wagen op een vaste standplaats (“station based”) of eender waar binnen een bepaalde perimeter (“free floating”).



De bedrijven zonder vloot werken volgens het peer-to-peer principe, zoals Airbnb voor woningen. Ze stellen een online platform ter beschikking waarop auto-eigenaars hun wagen kunnen verhuren aan geïnteresseerden.