Reeds ingeschreven elektro-auto’s vrijgesteld van belasting!

BMW i3 laden

Elektrische auto’s worden vanaf januari vrijgesteld van BIV én verkeersbelasting (VKB). De maatregel geldt ook voor reeds ingeschreven voertuigen!

De Vlaamse regering heeft vandaag de vergroening van de verkeersfiscaliteit definitief goedgekeurd.

Vrijstelling van verkeersbelasting en BIV

Een onderdeel van het pakket is dat 100% elektrische auto’s vanaf januari vrijgesteld worden van zowel verkeersbelasting (VKB) als BIV (belasting op inverkeerstelling). Ook elektrische wagens die reeds ingeschreven zijn zullen geen VKB meer moeten betalen tot 2020. Nadien kan er eventueel opnieuw een verkeersbelasting ingevoerd worden. Dit is een supergoeie maatregel aangezien mensen die in het verleden bewust kozen voor groen rijden nu beloond worden.

LEES OOK: Vlaanderen introduceert premie voor elektrische auto’s

Ook voor plug-in hybrides komen er positieve wijzigingen. Tot hiertoe moest je al geen BIV betalen voor hybrides met een CO2-uitstoot van minder dan 60 g/km. Vanaf januari wordt die grens verlaagd naar 50 g/km om zo de stekker-hybrides met een groter elektrisch rijbereik te bevoordelen. Ook voor deze wagens komt er een vrijstelling van VKB die eveneens geldt voor reeds ingeschreven exemplaren.

Ook waterstof, CNG en LPG krijgen voordelen

Ook waterstof- en aardgaswagens (CNG)  worden vrijgesteld van VKB en BIV tot 2020. Ook voor LPG komt er een stimulans. Zowel nieuwe als reeds ingeschreven LPG-voertuigen krijgen een korting tot 100€ op de VKB.

Vanaf januari worden ook de verkeersbelastingen op vervuilende (diesel-)wagens verhoogd. Voor wie al een wagen besteld heeft die pas in 2016 geleverd wordt was dat een lastige pil om te slikken. Daarom heeft de regering een overgangsmaatregel goedgekeurd. Wie z’n auto besteld heeft voor 30 oktober en die pas geleverd krijgt in 2016, zal nog beroep kunnen doen op de oude tarieven.