Uber en Airbus beloven vliegende taxi’s tegen 2020

vliegende taxi web summit

Foto: Volocopter

Momenteel is in Lissabon de technologieconferentie “Web Summit” aan de gang. Daar vliegen de vliegende taxi’s ons, zij het figuurlijk, om de oren.

Elon Musk mag dan niet geloven in vliegende auto’s, heel wat grote tech-bedrijven doen dat duidelijk wel. Dat hebben we deze week kunnen vaststellen op Web Summit. Gisteren kwam o.a. vliegtuigbouwer Airbus z’n plannen uit te doeken doen voor een vliegende taxi, vandaag was Uber aan de beurt.

Elektrische deelhelikopter

Gaan we dan binnenkort met z’n allen een vliegende auto kopen in plaats van een gewone wagen? Nee, dat niet. De bedrijven zien het concept eerder als een kleine autonome – inderdaad, zonder piloot – elektrische helikopter die via een ridesharing app als taxi fungeert. Delen dus, want autobezit is iets uit het verleden, daar zijn alle tech-boys het over eens.

De voorstanders van vliegende taxi’s argumenteren dat we een derde dimensie moeten toevoegen aan onze stedelijke mobiliteit. Enerzijds om de files te verlichten. Anderzijds omdat onze overheden in de lucht geen infrastructuur moeten bouwen, en dat is handig in budgetair krappe tijden.

Commerciële toepassing binnen 3 jaar

In een panelgesprek zei Mathias Thomsen, grote baas bij de Urban Air Mobility afdeling van Airbus, dat hij binnen 3 à 5 jaar ergens ter wereld een commerciële toepassing verwacht. Mogelijks eind 2020 dus. Z’n panel-collega Alexander Zosel van startup Volocopter bevestigt die voorspelling.

Web Summit Airbus Volocopter

Van links naar rechts: Alexander Zosel (Volocopter), Francois Chopard (investeerder), Mathias Thomsen (Airbus). Foto: eGear.be

Airbus presenteerde z’n eerste concept in maart 2017 op het autosalon van Genève. Startup Volocopter heeft zelfs een werkend prototype (zie foto boven dit artikel) waarmee het reeds testen gedaan heeft in Dubai.

Uber AIR

En dan is er Uber. Hun productbaas Jeff Holden kwam deze ochtend in Lissabon verkondigen dat Uber AIR hun nieuwe grote project is. Door middel van kleine elektrische helicopters zal het bedrijf z’n klanten van A naar B vliegen.

Uber AIR vliegende taxi

Uber AIR presentatie op Web Summit 2017, Lissabon. Foto: eGear.be

Voor de ontwikkeling van de toestellen werken ze samen met de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer. Tegen 2020 moeten de eerste vliegende Uber’s al actief zijn in Los Angeles.