Verkeersdoden op laagste peil ooit, overheid nog niet tevreden
In 2024 kwam het aantal verkeersdoden in België uit op het laagste niveau ooit. De overheid gaat maatregelen doorvoeren om de cijfers de komende jaren nog verder naar beneden te halen.
In 2024 vielen er in België 455 verkeersdoden, een daling van 6% t.o.v. 2023, en het laagste peil ooit. Toch mogen we volgens verkeersinstituut VIAS niet op onze lauweren rusten, en moeten overheden actie ondernemen om het nog beter te doen.
De federale regering De Wever I zal dan ook heel wat maatregelen nemen omtrent verkeersveiligheid. Zo komt er in de huidige regeerperiode (2025-2029) normaal gezien een rijbewijsslot (een systeem in de auto dat controleert of je een rijbewijs hebt, en of het nog geldig is), strengere regels omtrent het alcoholslot en een samenwerking van AI en ANPR-camera’s moet gsm-gebruik achter het stuur efficiënter gaan beboeten.
Ook Europa neemt maatregelen. Binnenkort stemt het Europees Parlement regelgeving om oudere onveilige auto’s sneller een rode kaart te geven op de autokeuring.
Het is gewoon een verkapte manier om de mensen sneller en lees VERPLICHT een nieuwe auto te doen kopen, mijn auto een Toyota Avensis benzineauto van 2002 slaagt ieder jaar probleemloos op de autokeuring en ik bepaal nog altijd zelf wanneer het tijd is om een nieuwe auto te kopen, oude en vervuilende auto’s moeten sneller afgekeurd worden, het loutere doel hiervan is gewoon heel snel geldgewin, de overheid int de BTW ,BIV en andere kosten die inherent zijn wanneer een wagen nieuw in het verkeer wordt gebracht, al de oorlogen brengen ook milieuhinder met zich mee raketten die worden afgevuurd, verplaatsingen rupsvoertuigen en andere voertuigen, hier wordt niet van gesproken, in tijden van oorlog,als afsluiter mijn voertuig van 23 jaar oud is nog heel veilig om mee te rijden, uit wiens hoofd komt die onzin, terwijl men het en der oorlogen blijft voeren dan is milieu niet van tel, de vele extra vluchten overlijden paus, dan rept men met geen woord over de impact op het milieu en CO² is recht evenredig met het brandstofverbruik van een auto en vliegtuig met veel kerosine aan boord stoot ook CO² uit en doorklieft diverse lagen in onze dampkring en een stof met 3 atomen of meer H²O IS OOK EEN BROEIKASGAS.
De roverheid is hier nooit tevreden, het is nooit genoeg, alsmaar meer geld uit de mensen hun zakken halen, dat is het enige wat ze kunnen. En in het verkeer is dit door trajectcontroles en flitser overal, een gemakkelijke manier om geld te innen, zijn er te weinig boetes, dan verlagen ze maar de snelheidslimiet of nog enkele trajectcontroles erbij. En dit terwijl het eigenlijk niks bijbrengt aan de veiligheid.
Trager rijden heeft veel geholpen in mijn buurt. Of de auto oud of nieuw is maakt daarbij niet zo veel uit. De dode kinderen van een paar jaar geleden zijn nu gewonde kinderen. Dat is ook niet ideaal natuurlijk, maar wel een vooruitgang. t Kan nog beter, maar iedereen gewoon de verkeersregels volgen zal al veel helpen.
Misschien ligt de oorzaak wel bij die kinderen Jan S, als die op het fietspad blijven, op het voetpad of spelen op hun oprit/hof, daar komen toch geen auto’s en kunnen ze niet aangereden worden. De oorzaak van ongevallen wordt altijd in de schoenen van de autobestuurder geschoven en dan nog meestal omdat ze 5km/u zouden te hard gereden hebben. Het is inderdaad de eenvoudigste oplossing en men kan er geld aan verdienen.
George, of het nu kinderen of (andere) mensen zijn, maakt weinig uit. Het verschil is dood of gewond. En daar maakt snelheid alle verschil, ceteris paribus. Het artikel bejubeld een lager dodental. Maar ongevallen aan en net-niet dodelijke snelheid – voor de bestuurder, of de passagier, of de andere weggebruiker – is meestal nog een erg groot drama. Het artikel verbloemt dat.
Als men de oorzaak van het ongeval aanpakt Jan, zodat deze sterk verminderen of niet meer bestaan, dan maakt snelheid ook niet meer uit. De mensen zijn niet meer aandachtig in het verkeer en dat geldt voor alle weggebruikers en nog meest voor fietsers en voetgangers die je heel veel met hun telefoon bezig ziet. Maar dat is inderdaad veel moeilijker om te controleren en aan te pakken in vergelijking met autobestuurders te flitsen.