Turteltaks wordt groenestroom bijdrage en energieheffing

turteltaks wordt groenestroombijdrage

Nadat het grondwettelijk hof de Turteltaks vernietigd heeft, heeft de Vlaamse regering alweer een nieuwe belasting in petto. Twee zelfs! The saga continues.

Op 1 maart 2016 introduceerde toenmalig Vlaams energieminister Annemie Turtelboom de zogenaamde Vlaamse energieheffing. Een taks van 100€ per jaar, ondertussen al geïndexeerd naar 103€, die op je energiefactuur verschijnt als “Bijdrage Energiefonds”. Laten we vooral niet “Vlaams” op de factuur zetten, want de leeuw moet symbool staan voor efficiëntie en minder belastingen. De belasting kon op weinig bijval rekenen en kreeg al snel de koosnaam “Turteltaks”.

Blitzcarrière

Die Turteltaks maakte een blitzcarrière. Hij dwong z’n bedenker, Annemie Turtelboom, tot ontslag en in juni 2017 kreeg de taks het genadeschot door het grondwettelijk hof. De rechters oordeelden dat er al een federale energiebijdrage bestaat, en de Vlaamse overheid mag niet taxeren wat het federale niveau al belast.

Turteltaks Bijdrage Energiefonds

Wel dubieus, ondanks het ongrondwettelijk karakter besliste het hof dat de regering de Turteltaks mag blijven innen tot december 2017. Dus als je een bank overvalt en de buit wordt ‘s anderendaags bij je thuis gevonden, zal een rechter oordelen dat je het geld mag houden maar het wel nooit meer mag doen. Top deal!

Verbeelding aan het werk

Anyway.

Na een deugddoende vakantie heeft Turtelboom’s vervanger, Bart Tommelein, z’n verbeelding laten werken en twee vervangingsbelastingen uitgevonden: de groenestroombijdrage en de energieheffing. Goed nieuws is dat deze samen slechts 9€ per jaar zullen kosten. Laag genoeg dus zodat geen hond er rechtszaken over wil aanspannen.

LEES OOK: Turteltaks nekt Tesla kilometervreters

Die 9€ zal over enkele jaren vermoedelijk opgeblazen worden naar +100€, maar hey, je zal in het verleden ook braafjes betaald hebben dus moet je later niet komen zagen. Het volk zal hem niet temmen, die inventieve Vlaamse leeuw.