Toyota stopt met verkoop van dieselwagens in Europa

Toyota diesel einde

Twee jaar na het uitbreken van het dieselgate schandaal hakt Toyota de knoop door: gedaan met de verkoop van dieselmotoren.

Die richting werd eind 2016 al voorzichtig ingeslagen, toen de C-HR geïntroduceerd werd. Die populaire crossover werd namelijk gelanceerd zonder dieselmotor, maar wel met benzine en hybride aandrijflijnen.

In 2017 was 90% van alle verkochte Toyota’s in Europa een hybride of een benzine, en slechts 10% een diesel. Deze cijfers sterken Toyota in hun beslissing om komaf te maken met het dieseltijdperk.

Nieuwe Auris krijgt primeur

De Japanners gebruiken de lancering van de nieuwe Auris (foto boven dit artikel) om deze strategiewijziging kenbaar te maken. Deze auto, die vandaag in Genève onthuld wordt, zal namelijk (net als de C-HR) in de markt gezet worden met enkel benzine en hybride motoren. Auris klanten krijgen de keuze uit een 1.2 turbobenzine (116 pk), een 1.8 hybride (122 pk) en een 2.0 hybride (180 pk).

LEES OOK: Hybride verkoop is verdubbeld in 2017

Naast de Auris staakt Toyota Europa dit jaar ook de verkoop van alle andere personenwagens met dieselmotor. Hun terrein- en bestelwagens (Hilux, Proace, Land Cruiser) blijven echter wel leverbaar met diesels, omdat deze markt nog niet klaar is voor een omschakeling.