Tesla maakt winst

Tesla maakt winst 2018

Tesla Roadster

Dankzij de aanzienlijke productieverhogingen van de Model 3 maakte Tesla afgelopen kwartaal flink winst.

Elon Musk (CEO van Tesla) wil geen winst maken. Hij wil met Tesla de transitie richting hernieuwbare energie versnellen. Om dat doel te bereiken pompt hij elke dollar die binnenkomt opnieuw in Tesla om nieuwe technologie te ontwikkelen en infrastructuur uit te bouwen. Hij doet dat zo gedreven dat Tesla ondanks een continu stijgende omzet al jaren, kwartaal na kwartaal, verlies maakt.

Ondanks zijn quasi-goddelijke status moet ook Musk functioneren binnen de grenzen van het marktkapitalisme, en de vraag van die markt om winst te maken, werd stilaan onhoudbaar. Vandaar heeft Musk beslist om maar eens winst te maken, en geen klein beetje.

Uit de kwartaalresultaten (Q3) die Tesla gisteren publiceerde, blijkt dat de kwartaalomzet gegroeid is naar 6,8$ miljard. Dat is meer dan dubbel zoveel als in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Misschien belangrijker voor de critici is dat Tesla een winst in de boeken kan schrijven van 2,9$ per aandeel, of 312$ miljoen in totaal (GAAP). Ook voor het vierde kwartaal is Musk “optimistisch”.

Hogere productie

De hoofdreden voor dit goed nieuws is de productieverhoging van de Model 3. Terwijl de Model S en X leveringen en productie stabiel bleven in Q3 (27.660 exemplaren), stegen de Model 3 leveringen naar 55.840 stuks, ofwel drie keer meer dan tijdens het vorige kwartaal. Daaruit kunnen we opmaken dat Tesla er in geslaagd is om gemiddeld ongeveer 5.000 Model 3’s per week te produceren.

LEES OOK: Dit is waarom Tesla niet failliet mag gaan

Naast de productieverhoging, is Tesla er ook in geslaagd om z’n brutowinstmarge op de Model 3 te verhogen. Vorig kwartaal lag die marge op 5% terwijl die tijdens Q3 steeg naar 20%. Dit komt vooral omdat de gemiddelde verkoopprijs omhoog ging. Tesla verkocht in Q3 immers hoofdzakelijk vierwielaangedreven Model 3’s, terwijl dat in Q2 vooral goedkopere achterwielaandrijvers waren. Maar de marge verhoogde ook door het reduceren van het aantal arbeidsuren (-30%) die in het produceren van een Model 3 kruipen.

Best verkochte personenwagen

Nog een straffe prestatie om af te sluiten: met 55.840 stuks was de Model 3 de vijfde best verkochte personenwagen in de Verenigde Staten tijdens Q3, na de Toyota Camry (+-83k), de Honda Civic (+-79k), de Honda Accord (+-77k) en de Toyota Corolla (+-73k). UPDATE 13:55 – Het gaat hierbij dus enkel over de personenwagens. De pickups en SUV’s nemen de kopposities in de verkoop in.

En nog straffer: in termen van omzet was de Model 3 tijdens Q3 de best verkochte personenauto in de VS. Maar liefst 3,1$ miljard rijfde Tesla binnen met de Model 3! Op de tweede plaats staat de Toyota Camry met 2,1$ miljard.