Powerwall: alle info over de Tesla thuisbatterij

Tesla Powerwall thuisbatterij

De Tesla Powerwall, ook wel Tesla Home Battery genoemd, is een accu voor bij je thuis. Het product kwam op de markt in 2015 en wordt in 2019 nog altijd verkocht in België.

Producthistorie

In april 2015 stelde Tesla de Powerwall voor. De thuisbatterij was initieel verkrijgbaar als 7 kWh en als 10 kWh versie. De eerste had dus iets minder capaciteit en moest dienen om dagelijks te laden en te ontladen via zonnepanelen. De tweede had meer een backup-functie.

In oktober 2016 introduceerde Tesla z’n nieuwe thuisbatterij, de Powerwall 2. Die heeft met 14 kWh dubbel zoveel accucapaciteit als de vorige Tesla thuisaccu. Verder heeft de Powerwall 2 een ingebouwde DC-DC/DC-AC inverter, iets wat de vorige niet had.

Powerwall prijs

De originele Powerwall 7 kWh en 10 kWh kostte in de VS respectievelijk 3.000$ en 3.500$. In België kostte de deze thuisbatterij, inclusief installatie, ongeveer 6.000€.

De Powerwall 2 kost in de VS 5.500$. Voor België en Nederland geeft Tesla via z’n website een prijs op van 6.100€. Inclusief installatie rekent Tesla op 7.200€

Meer details over de Powerwall

Het grotere idee achter de Powerwall is dat consumenten ermee onafhankelijker worden van het elektriciteitsnetwerk. Wanneer elk gezin z’n eigen energie genereert, door middel van zonnepanelen bijvoorbeeld, dan moet het elektriciteitsnetwerk enkel nog fungeren als backup in plaats van leverancier.

Maar ook de rol van het elektriciteitsnet als backup willen beleidsmakers zoveel mogelijk reduceren. Dit is mogelijk door gezinnen (en bedrijven) zelf te laten investeren in backup-capaciteit, door middel van thuisbatterijen zoals de Tesla Powerwall.

Tesla Powerwall aan muur

Een Tesla thuisbatterij aan de muur.

De technologie achter de Powerwall is niet revolutionair. Het was vroeger ook al mogelijk om een accu in je huis aan te sluiten. Tesla was echter de eerste die het als een esthetisch kant-en-klaar product in de markt zette. De Tesla batterij ziet er goed uit en is volgens Tesla vrij eenvoudig te installeren. Bovendien neemt de accu niet veel plek in aangezien je hem aan de muur kan hangen en hij slechts 14 cm uitsteekt. Verder kan je tot 9 Powerwalls aan elkaar connecteren en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.


Tesla wil niet enkel de particuliere batterijmarkt veroveren. Met een ander product, de Powerpack, voorziet Tesla ook bedrijven ,en zelfs energieleveranciers, van accu’s. De Powerpack is het grotere broertje van de Powerwall. Volgens Tesla kan je de capaciteit van de Powerpack oneindig groot maken. Bedrijven zoals bijvoorbeeld Amazon maken vandaag reeds gebruik van Tesla energieopslag.

Specificaties

De Tesla Powerwall 2 beschikt over 13,5 kWh bruikbare accucapaciteit. Om een idee te krijgen van hoeveel dit is moet je het volgende weten: een gemiddeld Belgisch gezin (2 ouders + 1 kind) verbruikt volgens de VREG 9,6 kWh per dag. Een gemiddelde (4 kWp) zonnepaneel-installatie levert in België ook 9,6 kWh per dag. Een dergelijk gezin zou dus voldoende hebben aan één Tesla thuisbatterij om onafhankelijk te kunnen worden van het net (op voorwaarde dat de zon voldoende schijnt).

De accu heeft relatief beperkte afmetingen (112 cm x 74 cm x 14 cm) en kan gewoon aan de muur gehangen worden. Het is mogelijk om tot 9 batterijen in serie te schakelen.

Powerwall
Spec
PW 2
14kWh
PW 1
7kWh
PW 1
10kWh
Typeli-ionli-ionli-ion
Koelingvloeistof
gekoeld
vloeistof
gekoeld
vloeistof
gekoeld
Garantie10 jaar10 jaar10 jaar
Efficiëntie
DC-DC
round-trip
90%92%92%
Vermogen
continu
5 kW5 kW5 kW
Vermogen
piek
7 kW7 kW7 kW
VoltageNA350 V
tot
450 V
NA
Stroom
nominaal
NA5,8 ANA
Stroom
piek
NA8,6 ANA
Werk
temperatuur
-20°C
tot
50°C
-20°C
tot
43°C
-20°C
tot
43°C
Gewicht120 kg100 kgNA
AfmetingenHoogte:
112 cm
Breedte:
74 cm
Diepte:
14 cm
Hoogte:
130 cm
Breedte:
86 cm
Diepte:
18 cm
Hoogte:
130 cm
Breedte:
86 cm
Diepte:
18 cm
LaadcycliNA5.0001.500
Capaciteit
[kWh]
14710
Capaciteit
Bruikbaar
[kWh]
13,56,4NA
 

6 reacties

 1. Hannes
  Hannes / 3-18-2019 / ·

  Ik mis hier een beetje de kanttekening dat dit, op zijn minst in Belgische context, compleet nutteloos is.
  1) “Een dergelijk gezin zou dus voldoende hebben aan één Tesla thuisbatterij om onafhankelijk te kunnen worden van het net (op voorwaarde dat de zon voldoende schijnt).” Letterlijk gezien is deze zin correct. Het is uiteraard wel zo dat het quasi onmogelijk is om de voorwaarde tussen haakjes te vervullen. Niemand legt voldoende voldoende zonnepanelen om ook op een regenachtige winterdag jezelf 24u van energie te kunnen voorzien.
  Jezelf van het net afkoppelen mits installatie van zo’n batterij is dus niet mogelijk.
  2) De prijs van een powerwall is voldoende om je energiefactuur voor jaren te betalen, nog los van kost van de zonnepanelen die nodig zijn.
  Zelf al zou je dus kunnen afkoppelen van het net (door veel te veel zonnepanelen te leggen, of ook nog wat windmolens of…) zou het financieel niet interessant zijn.

 2. Markske
  Markske / 3-18-2019 / ·

  We Powerwall 2 is al een poos in de UK beschikbaar en daar zijn er toch enkele ontgoocheld, terug te vinden in YouTube video’s.
  Immers Tesla blijft eigenaar van de instellingen en bv opladen op een tijdstip van goedkope stroom is niet mogelijk. Dus in de winter hangen ze er bij voor soek en bonen.

 3. Verhulst
  Verhulst / 4-14-2020 / ·

  wie is de leverancier van de Tesla batterijen graag alle info hierover doorgeven.

 4. stef
  stef / 9-30-2020 / ·

  Installateurs Tesla Wall waar te vinden ?

 5. Guy Noteran
  Guy Noteran / 10-14-2020 / ·

  Leverancier van tesla batterijen graag?

 6. Andre De Keulenaere
  Andre De Keulenaere / 2-15-2021 / ·

  De Tesla Powerwall is nog altijd niet beschikbaar in Belgie, en zal het waarschijnlijk nooit worden wegens een te hoog piekvermogen ( 7 kwp, max 5 kwp maar toegelaten voor een monofazige omvormer, dit is natuurlijk enkel in Belgie ).
  Waarom wordt er dan nog altijd reclame gemaakt voor deze batterij?

Laat een reactie achter