7 dingen die je moet weten over de Tesla Model 3

tesla-model-3

Deze ochtend presenteerde Tesla z’n langverwachte Model 3, een elektrische auto die de BMW 3’s en Audi A4’s het vuur aan de schenen komt leggen. Hier zijn 7 zaken die je moet weten over deze revolutionaire wagen. 

1. Rijbereik

Model 3 rijbereik 2017

De Model 3 komt voorlopig in 2 smaakjes, de basisversie en de long range versie. De eerste geraakt volgens Tesla 350 km ver op een volle accu, en de tweede 500 km.

Het is belangrijk op te merken dat het hier de Amerikaanse “EPA” range gaat, die veel realistischer is dan wat wij in Europa voorgehouden krijgen (NEDC). Daardoor zal het realistische rijbereik niet veel onder deze opgegeven waarden liggen.

2. Zelfrijdend

Model 3 Autopilot

De Tesla Model 3 is standaard voorzien van de nodige hardware (camera’s, radar, ultrasone sensoren) om op termijn volledig zelfrijdend te worden via software updates.

Wil je hiervan kunnen genieten dan moet je wel 8.000$ extra op tafel leggen, want je moet “enhanced autopilot” en “full self-driving” aanvinken in de optielijst.

3. Prijs in Europa

Over geld gesproken. Heel wat Europese media berichten dat de Model 3 bij ons net geen 30.000€ zal kosten maar dat is onwaarschijnlijk.

Tesla heeft zelf nog geen Europese prijzen vrijgegeven. In de VS kost de auto minstens 35.000$ maar dat bedrag mag je niet simpelweg omrekenen naar euro’s. Er komt immers o.a. BTW bij en transportkosten… de kans is groot dat de basisversie bij ons eerder 40.000€ zal kosten.

Wil je meer range (500 km), Autopilot en een leuker interieur, dan zal je snel richting 60.000€ gaan.

4. Wachtlijst

model 3 productie

Naar schatting een half miljoen mensen hebben reeds een Model 3 gereserveerd. Hierdoor is er een enorme wachtlijst.

Als je in België helemaal bovenaan de wachtlijst staat (maar dan moest je al in maart 2016 gereserveerd hebben), dan krijg je je Model 3 ten vroegste in de zomer van 2018. Als je vandaag in België een bestelling plaatst, moet je vermoedelijk nog 2 jaar wachten.

5. Snel laden niet gratis

Tesla Model 3 opladen aan Supercharger

Tesla bouwt een indrukwekkend netwerk van supersnelle laadpalen uit in Europa (en de rest van de wereld). Aan een dergelijke “Supercharger” kan je de Model 3 200 km bijladen in een halfuurtje.

In tegenstelling tot bij de Model S en X, wordt Superchargen niet gratis voor de 3. Een volledig volle accu zal ongeveer 10€ à 15€ kosten.

6. Trekhaak

Hoewel CEO Elon Musk vorig jaar een trekhaak beloofde, werd daar deze ochtend geen woord over gezegd. Of je met je Model 3 het tuinafval naar het containerpark kan brengen, valt dus nog af te wachten.

7. Minimalistisch interieur

Tesla Model 3 interieur en dashboard

Het dashboard van de Model 3 is, op de centrale touchscreen na, een desolaat maanlandschap. De filosofie hierachter is dat de auto binnenkort volledig zelfrijdend zal zijn, en dat we dan niet moeten weten hoe snel we rijden of hoe warm de accu staat.

  • Bekijk hier meer foto’s van de Model 3
  • Bekijk hier de volledige presentatie (video)
  • Raadpleeg hier alle bekende specificaties