Autopilot: alles wat je moet weten over zelfrijdende Tesla’s

Tesla Motors is een Amerikaanse fabrikant van 100% elektrische auto’s. Naast elektrisch wil het merk z’n wagens ook zelfrijdend maken. Bij Tesla heet deze autonome functie ‘Autopilot’ .

Alle Tesla’s (zowel Model S als Model X) die vanaf 2015 geproduceerd zijn, zijn uitgerust met hardware om autonoom rijden mogelijk te maken. De nodige hardware omvat een radar, een camera, 12 ultrasonische sensoren en een GPS systeem.

Tesla Autopilot hardware

De Autopilot hardware waarmee Tesla’s uitgerust zijn.

De Tesla’s zullen niet van de ene dag op de andere volledig zelfrijdend worden. Door middel van software updates wil men geleidelijk aan Autopilot functies introduceren. Software updates worden niet overal tegelijk uitgevoerd. Meestal worden eerst de wagens in de VS geupdate en pas een paar weken later volgt Europa en Azië.

De Tesla Autopilot is overigens een zelflerend systeem. Kennis die opgedaan worden in de ene Tesla wordt bovendien automatisch gedeeld met alle andere Tesla’s.

In België geeft de wetgeving voorlopig geen duidelijkheid over (deels) zelfrijdende auto’s. Vandaar dat Tesla België nog even wacht om z’n auto’s hier van Autopilot te voorzien.

Hieronder volgt een overzicht van wat de Tesla’s momenteel al zelf kunnen.

Autosteer

Tesla AutosteerDe Autosteer functie werd voor het eerst ingevoerd bij software update 7.0 (oktober 2015). Autosteer zorgt er voor dat de Tesla in z’n rijvak blijft en door middel van adaptieve cruise control wordt de snelheid aangepast aan voorliggers en andere obstakels.

Tesla benadrukt dat de chauffeur z’n handen nog altijd aan het stuur moet houden en dat hij bij eventuele ongevallen nog altijd zelf aansprakelijk is. Dit is zowel omwille van technische als legale redenen.

Auto Lane Change

Auto Lane Change werd ingevoerd bij software update 7.0 (oktober 2015). Wanneer de Autosteer funtie actief is kan je met behulp van Auto Lane Change automatisch van rijvak veranderen. Deze Autopilot functie wordt geactiveerd door de richtingaanwijzer te gebruiken.

Autopark

Autopark werd eveneens geïntroduceerd bij update 7.0. Deze functie zorgt er voor dat een Tesla zichzelf parkeert. Bij versie 7.0 is het nog altijd nodig om achter het stuur te blijven zitten.

Tesla Autopark

Bij de toekomstige update 7.1 zal de auto volledig alleen parkeren en is het niet meer nodig om zelf achter het stuur te zitten. Je zal de Tesla bijvoorbeeld ook kunnen bevelen om uit je garage te rijden tot aan je voordeur.

Summon

In januari introduceerde Tesla de Summon functie. Hiermee kan je de Tesla vanop afstand besturen met je smartphone, om hem zo in en uit een parkeerplek te rijden.

Laat een reactie achter

Wil je eGear.be steunen? Een like helpt ons!