APPTEST: Road Vikings beloont jonge veilige chauffeurs

Road Vikings app

Op 7 december 2015 introduceerde de Belgische startup Motosmarty de Road Vikings app. Met de app wil Motosmarty jonge bestuurders stimuleren om veiliger te rijden door middel van “positieve prikkels”. Ik heb Road Vikings een maand lang getest. Na 2.870 km rijden, het verzamelen van 85 punten en het vervolledigen van 7 doelen is het tijd om m’n bevindingen neer te pennen.

Motosmarty werd opgestart door 2 polen, Mateusz Maj en Maceij Mylinski, die in België hun erasmus en hun doctoraat gedaan hebben. Waarom hebben ze de app “Road Vikings” genoemd? Motosmarty is een samenwerking aangegaan met Mobile Vikings, de hippe mobiele operator, vanwege hun expertise in community management. Niemand staat immers te springen om z’n rijgedrag met de wereld te delen, daar moet enige motivatie voor zijn, en Mobile Vikings is goed in het opbouwen en het motiveren van een online community. Bovendien hebben ze al 235.000 klanten die ze rechtstreeks kunnen aanspreken.

Road Vikings website

Road Vikings wil jonge chauffeurs stimuleren om veilig te rijden.

Door het massaal gebruik van onze smartphone zijn we er aan gewoon geraakt dat privacy een vaag begrip is geworden. Google weet wat en hoe je denkt aan de hand van je zoekgegevens en Facebook kent alle details uit je privéleven. Het lijkt meer dan waarschijnlijk dat die gegevens gebruikt (zullen) worden voor grotere doelen en we lijken dat stilaan normaal te vinden. Wie wil er immers nog z’n smartphone-comfort opgeven?

Die trend zal zich doorzetten in de automobielsector. Niemand zal er binnen 10 jaar nog van opkijken dat de verzekeringsmaatschappij (en wie weet, zelfs de politie?) ons rijgedrag continu monitort en aan de hand daarvan bijvoorbeeld onze premie aanpast. Road Vikings kadert in dit plaatje. De app mag nog zo sympathiek overkomen, we weten allemaal waar dit toe leidt. Road Vikings zelf verzekert wel dat alle gegevens eigendom blijven van de gebruiker… Maar goed, genoeg filosofische beschouwingen, laten we het even hebben over de app.

Hoe werkt Road Vikings?

Nadat je Road Vikings gedownload hebt en een profiel aangemaakt hebt kan je aan de slag. Wanneer je een trip aanvat duw je op de play-knop en hoplakee, de app begint je rijgedrag te registreren. Road Vikings registreert je volledige traject, inclusief de adressen van je vertrek en eindbestemming. Ik heb de app overigens probleemloos getest in Portugal, dus het werkt ook in het buitenland.

Road Vikings dashboard

Het keuzemenu in de Road Vikings app. Om een nieuwe trip te starten selecteer je “Record New Trip”.

Road Vikings houdt met 4 factoren rekening om je punten te geven: snelheid, remgedrag, acceleratie en bellen.

Voor snelheid zijn ze strikt. Ik ben het soort chauffeur die 125 rijdt met cruise control in plaats van 120 en dat wordt steevast afgestraft.

Wat remmen betreft kan je redelijk zot doen en toch nog 10 scoren. Ook om voor acceleratie punten te verliezen moet je met een redelijk potente wagen rijden.

Road Vikings factoren

De 4 factoren waar Road Vikings rekening mee houdt om je punten te geven: snelheid, remmen, acceleratie en bellen.

En dan is er het bellen. Ik bel nooit achter het stuur dus daar heb ik geen punten verloren. Al vind ik dat de app meer zou moeten bestraffen dan bellen alleen. Je kan probleemloos sms’en, whatsappen en in de Road Vikings app klooien zonder minpunten te krijgen.

Wat kan je winnen?

De app stelt doelen voorop. Als je die vervolledigt krijg je punten. M’n eerste doel was bijvoorbeeld om 5 ritten te doen, easy peasy. Naarmate je vordert worden de doelen moeilijker én worden ook de afstanden die je moet afleggen langer. In het begin had ik doelen die ik kon afwerken na 200 km rijden. Na een maand moet ik voor heel wat doelen al 500 km rijden.

Road Vikings goals

Het is de bedoeling dat je doelen afwerkt. Die doelen worden steeds moeilijker.

Wat kan je doen met die punten? Als je Mobile Vikings klant bent kan je ze inruilen voor belwaarde. Ik heb ondertussen 85 Road Vikings punten en ik heb die ingeruild voor 8 Mobile Vikings punten, wat overeenstemt met 8€ belwaarde. Dat is mooi.

Verder verdeelt Motosmarty ook prijzen onder z’n brave chauffeurs. Na twee weken had ik al een cinema ticket gewonnen. Deze prijzen lijken echter willekeurig verdeeld te worden. Het zou leuker zijn mochten ze gekoppeld worden aan het bereiken van bepaalde doelen.

Dus laten we even narekenen wat deze app me heeft opgeleverd na 2.870 km rijden; een cinematicket (10€) en 8€ belwaarde, dat komt neer op 18€ in totaal of 0,006€ per km.

Wat kan verbeterd worden?

Technisch gezien heb ik maar één opmerking. Ik heb het twee keer meegemaakt dat de progressie van een doel ineens terug op nul gezet werd. Bam, daar ging m’n harde werk. Maar goed, shit happens.

De motivatie dan… in het begin was ik heel enthousiast en registreerde ik steevast elke rit maar naarmate de km-grens van de doelen werd opgetrokken naar 500 km begon ik af te haken. Stel, ik moet een rit van 20 km doen, ben ik bereid om m’n privacy te grabbel te gooien en de moeite te doen voor 0,12€ belwaarde of gadgets? Die afweging maak ik dan… Ik registreer nu enkel nog lange ritten (+100 km) omdat het dan gemakkelijker is om in 1 keer een aantal doelen te af te werken.

Road Vikings lange trips

Over lange trips kan je serieus wat punten sprokkelen.

Al zal Motosmarty je vertellen dat het er niet om gaat wat je kan verdienen, het gaat er om de wegen veiliger te maken. Het bedrijf heeft grote doelen. Tegen eind 2016 willen ze 100.000 Road Viking gebruikers, tegen eind 2017 maar liefst 200.000. Ze focussen zich momenteel op jonge bestuurders maar in de nabije toekomst willen ze ook senioren en vrachtwagenchauffeurs aanspreken.

De grote vraag blijft natuurlijk hoe ze al deze data ooit ten gelde gaan maken. Zolang ik daar geen duidelijk antwoord op krijg, blijf ik voorzichtig met het gebruik van deze app.