Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische fiets?

rijbewijs elektrische fiets verplicht

Er rijden tegenwoordig heel wat elektrische fietsen rond die hoge snelheden halen, net zoals bromfietsen. Wil dat zeggen dat je er ook een rijbewijs voor nodig hebt?

In grote lijnen zijn er vier verschillende soorten elektrische fietsen: de pedelec (25 km/u), de gemotoriseerde fiets (25 km/u), de speed pedelec (45 km/u) en elektrische fietsen die sneller gaan dan 45 km/u.

Pedelec: geen rijbewijs

Een pedelec wordt gecatalogeerd als gewone fiets op voorwaarde dat het vermogen maximaal 250 W is en de trapondersteuning stopt bij 25 km/u. Voor deze fiets heb je geen rijbewijs nodig.

Gemotoriseerde fiets: geen rijbewijs

Een gemotoriseerde fiets is een pedelec die je ook kan besturen zoals een bromfiets. Je kan met andere woorden gewoon gas geven, zonder dat je moet trappen. Een gemotoriseerde fiets wordt als dusdanig gecatalogeerd als het vermogen maximaal 1000 W is en de topsnelheid 25 km/u. Ook voor dit voertuig heb je geen rijbewijs nodig, maar je moet minstens 16 jaar zijn om het te mogen besturen.

Speed pedelec: AM of B verplicht

Speed pedelecs zijn elektrische fietsen die trapondersteuning geven tot 45 km/u. Bij sommige modellen kan je ook gewoon gas geven zonder dat je moet trappen. Het maximaal toegelaten vermogen is 4000 W. Voor speed pedelecs is een rijbewijs AM of B verplicht. De fiets moet ook ingeschreven worden bij de DIV, een nummerplaat is verplicht alsook een valhelm.

Elektrische fietsen sneller dan 45 km/u: motorrijbewijs verplicht

Elektrische fietsen die ondersteuning geven voorbij de 45 km/u worden altijd gecatalogeerd als motorfietsen. Deze moeten dus ingeschreven worden als moto’s en je hebt er een motorrijbewijs voor nodig.

Foto: persfoto Gazelle