Opel Ampera-e wordt 5700€ duurder dan gepland

Opel Ampera-e duurder

De Opel Ampera-e is nog niet eens leverbaar en hij wordt al duurder.

In 2015 kondigde GM met veel tromgeroffel de Bolt aan, een elektrische auto met 400 km rijbereik die ook als “Opel Ampera-e” naar Europa zou komen.

Drie jaar later wordt de Ampera-e enkel nog maar verkocht in Noorwegen, Duitsland, Zwitserland en Nederland. Met beperkingen weliswaar, want hoewel de vraag aanzienlijk is werden er nog maar 1.054 stuks geleverd. Opel vroeg vorige maand dan ook aan z’n dealers om geen Ampera-e’s meer te verkopen.

Nieuwe prijs

Een en ander valt te verklaren doordat GM eerder dit jaar Opel verkocht aan het Franse PSA, de groep achter Citroën en Peugeot. Daardoor trekt GM – dat de Ampera’s nog altijd produceert – de eigen Amerikaanse markt voor op de Europese.

Daar blijft het echter niet bij. Uit een artikel van electrek blijkt namelijk dat GM de Ampera-e ook duurder gaat verkopen aan PSA. Daardoor stijgt de prijs in Nederland van 40.995€ naar 46.695€. Ofwel 5.700€ extra.

Aangezien hij in België nog niet te koop is, is er nog geen Belgische prijs, maar als de auto ooit bij ons arriveert zullen we ons aan een gelijkaardig bedrag mogen verwachten.

Onze mening

Hoewel de directe competitie (Nissan LEAF, BMW i3, Renault ZOE) goedkoper is, lijkt het mij dat de Ampera-e aan een vanafprijs van 46.695€ nog altijd een verkoopsucces kan worden. De honger naar praktische en range-vriendelijke elektrische auto’s, die goedkoper zijn dan de Tesla Model S, is immers voldoende groot.

Ik heb echter niet de indruk dat de wil aanwezig is om veel Ampera-e’s aan de man te brengen. Dit vertoont hoe langer hoe meer gelijkenissen met de EV1. Die elektrische wagen, die GM in 1996 introduceerde, werd afgevoerd nadat hij net iets te geliefd werd bij z’n gebruikers…