OFFICIEEL: Dit is de nieuwe Fisker Emotion

Fisker Emotion elektrische wagen

Bekijk hier alle foto’s.

Fisker heeft een nieuwe elektrische auto onthuld: de Emotion. Volledig elektrisch, zelfrijdend en leverbaar in 2019. 

Er was eens een autodesigner die op televisie Leonardo DiCaprio zag verschijnen in een Toyota Prius en dacht: “Deze acteur wil misschien wel groen rijden, maar dat mag toch iets stijlvoller”. De designer in kwestie was Henrik Fisker, en een jaar later introduceerde hij de Fisker Karma, een plug-in hybride sportsedan.

Herboren

In de periode 2011-2012 werden een goeie 2.000 Karma’s gebouwd, maar in 2013 ging het bedrijf overkop door problemen met z’n batterijleverancier A123 Systems. De mooie stukken werden uit de brand gesleept door een Chinees bedrijf dat al jaren – tevergeefs – belooft om de auto opnieuw te produceren onder de naam Karma Revero.

De naam “Fisker” mocht Henrik houden. Daardoor kan hij nu met een nieuw bedrijf, met dezelfde naam, opnieuw een poging wagen. Het nieuwe Fisker Inc. heeft deze week op de CES-beurs in Californië dan ook de “Emotion” luxesedan voorgesteld.

Volledig elektrisch

Net als bij de Karma, heeft Henrik ook nu geen steken laten vallen wat design betreft. De vierdeurs sportsedan ziet er adembenemend uit. Geheel mee met de tijd, heeft Fisker de hybride aandrijving overboord gegooid. De Emotion wordt aangedreven door enkel elektromotoren en beschikt over vierwielaandrijving.

nieuwe Fisker elektrische auto

De 0 tot 100 acceleratie doet deze nieuwe Fisker in minder dan 3 seconden en z’n top ligt op 260 km/u. Henrik belooft verder een rijbereik van 640 km, ultrasnel laden en “level 4” autonoom rijden. De wagen komt standaard met 4 zetels, optioneel met 5.

Reserveren

Initieel zal deze elektrische auto geleverd worden met een lithium-ion accu, maar Fisker beweert technologie voor “solid-state” batterijen in huis te hebben. Dit soort accu’s heeft een hogere energiedichtheid en ze laden sneller. Fisker denkt deze batterij vanaf 2020 te kunnen aanbieden.

Eind 2018 zal Fisker aankondigen waar de productie plaatsvindt en in 2019 moet de eerste Emotion van de band rollen. Eind 2019 zal de eerste auto geleverd worden.

De Emotion kost minstens 129.000$ en reserveren kan voor 2.000$ via de Fisker website. Gezien Fisker’s reputatie is dit een risico, maar iedereen verdient een tweede kans natuurlijk. En een derde ook…