Mercedes huurt Tesla, ontmantelt hem, en geeft hem beschadigd terug

Mercedes ontmantelt Tesla

Om reverse engineering toe te passen op een Tesla Model X ging Mercedes wel heel creatief te werk.

De Duitse premium automerken stomen zich klaar om in 2019 echte Tesla concurrenten op de markt te brengen. Ze willen daarvoor het warm water niet volledig zelf uitvinden, en kijken dus één en ander af van de Model S, de Model X en de Model 3.

LEES OOK: Duitsland wil geen subsidies meer geven aan Tesla

Rip off and duplicate

Dé manier om dat te doen is “reverse engineering”, wat zoveel wil zeggen als “vijs de auto uit elkaar om inspiratie op te doen”, of ook wel “Rip off and duplicate”.

Voor reverse engineering moet je natuurlijk wel tijdig een Tesla kunnen bemachtigen. Het is bijvoorbeeld bekend dat Audi één van de eerste Model X’en liet importeren uit de VS. Het moest daarvoor een Tesla eigenaar overtuigen om z’n auto te verkopen. Uit een artikel van de Duitse krant Spiegel blijkt nu dat Mercedes nog creatiever te werk gaat…

Vibratie- en hittetesten

Een Duits koppel uit Beieren verhuurde hun Model X aan verhuurbedrijf Sixt, omdat ze zelf op reis gingen, en zo wat konden bijverdienen. Sixt verhuurde de X op hun beurt aan Mercedes, maar die hadden grotere plannen dan er enkel een toertje mee te doen. Mercedes onderwierp de X aan vibratie- en hittetesten en ze haalden de auto uit elkaar om hem vervolgens weer in elkaar te vijzen. Ze reden er ook mee van Stuttgart naar Barcelona en terug.

Volgens Sixt druist dit gebruik in tegen hun huurvoorwaarden en bedraagt de schade minstens 10.000€.