7 dingen die je moet weten over het Mercedes “EQ” submerk

mercedes-eq-suv

Bekijk hier meer foto’s van de Mercedes EQ SUV.

Op het autosalon van Parijs (1-15 oktober 2016) heeft Daimler een compleet nieuw submerk geïntroduceerd: Generation EQ. Het is de tegenhanger van BMWi. Dit zijn 7 zaken die je zeker moet weten over EQ:

1. Meer dan louter elektrische auto’s

Het gezicht van EQ is de elektrische concept SUV die Daimler in Parijs voorstelde. Het submerk is echter veel meer dan enkel auto’s. Net als Tesla, zal Mercedes EQ ook thuisbatterijen, thuisladers, snelladers en een deelautoservice introduceren.

LEES OOK: Autodelen zal je Tesla betaalbaar maken

2. Eigen batterijen

De EQ concept SUV is voorzien van een 70 kWh lithium-ion batterijpakket. In tegenstelling tot heel wat andere automerken maakt Daimler dit pakket zelf, bij z’n dochteronderneming ACCUMOTIVE.

Begin 2016 investeerde Daimler nog €500 miljoen in z’n dochterbedrijf voor de bouw van een nieuwe batterijfabriek in Kamenz, Duitsland.

3. Draadloos laden

Gedaan met die laadkabel uit de koffer te sleuren. Mercedes wil onder EQ echt werk maken van draadloos laden. Gewoon je wagen boven een laaddoos parkeren en de inductiekrachten doen de rest!

Mercedes EQ draadloos laden

4. Heel gamma aan elektrische voertuigen

De concept SUV is momenteel het gezicht van EQ, maar het is lang niet zeker dat dit het eerste productiemodel zal zijn. Mercedes wil vanaf 2019 namelijk een heel gamma aan elektrische voertuigen introduceren onder EQ.

Ik vermoed dat het van de reacties op deze concept zal afhangen, welk soort EV eerst in de showroom belandt. Gezien de huidige hype rond SUV’s is de kans natuurlijk groot dat de eerste effectief een sportutiliteitsvehikel zal zijn.

5. Range van 500 km

De concept SUV heeft een officieel rijbereik van 500 km. De kans is dus groot dat de andere auto’s in het EQ-gamma gelijkaardige cijfers zullen voorleggen. De SUV beschikt verder over 2 elektromotoren die samen 300 kW leveren. De 0 tot 100 sprint doet de auto in minder dan 5 seconden.

LEES OOK: Renault ZOE krijgt 400 km range en koopbatterij

6. Connected, Autonomous, Shared & Electric

Daimler, en bijna iedereen in de auto-industrie, gelooft dat dit de 4 steunpilaren zijn van de toekomstige mobiliteit. Alle EQ-auto’s zullen dan ook (semi-)zelfrijdend, internetverbonden en elektrisch zijn. Bovendien wil Daimler ervoor zorgen dat je je EQ, net als een huis op Airbnb, kan verhuren aan derden.

7. Elektrische intelligentie

Je vraagt je allicht af waar “EQ” voor staat? Electric Intelligence! Ook bij Mercedes begint, na jaren van schijnbaar trage ontwikkeling op EV-gebied, hun euro stilaan te vallen.

Ik vermoed dat ons geduld beloond zal worden. Ze hebben hier in ieder geval een uitgelezen kans om hun slogan, “The best or nothing”, alle eer aan te doen.