Nieuwe Mercedes A-Klasse is slim, zelfrijdend en binnenkort hybride

mercedes-a-class-2018

Mercedes heeft dit weekend de gloednieuwe A-Klasse (2018) voorgesteld. Die kan genieten van technologische hoogstandjes die je gewoonlijk enkel in het hogere segment terugvindt.

Amper zes jaar nadat de Mercedes A-Klasse een wederopleving kreeg dankzij een verfrissend design, staat er alweer een volledig nieuwe versie klaar. Deze keer is de designwijziging minder radicaal, al hebben de ontwerpers wel hun best gedaan om de wagen weer een frisse look te geven.

De grote veranderingen zijn onderhuids en binnenin te vinden. Normaal gezien krijgen de toplimousines in het gamma eerst de nieuwe snufjes, die dan langzaam doorsijpelen naar de lagere regionen. Nu lijkt de “instapper” te gaan fungeren als het technologisch vlaggenschip.

Hey Mercedes

De nieuwe A-Klasse wordt uitgerust met een semi-autonoom systeem (Drive Pilot), waarmee de wagen quasi zelfstandig kan rijden op de autosnelweg. Nu hoor ik je denken, “dat werd toch eerst geïntroduceerd op de E-Klasse?”, en dat klopt. De 2018 A-Klasse krijgt echter ook zaken die een primeur zijn in het Mercedes-Benz gamma.

2018 Mercedes A-Klasse interieur

Bekijk hier alle foto’s.

Zo beschikt Mercedes’ kleinste over artificiële intelligentie. Het volstaat om MBUX (Mercedes-Benz User Experience) tot leven te wekken door “Hey Mercedes” te zeggen. Nu ja, voice commands kennen we natuurlijk al vanop onze iPhone, maar Mercedes gaat verder. Zo hoort de auto aan je stem of je het warm of koud hebt, en regelt aan de hand daarvan de interieurtemperatuur. Verder interpreteert het systeem wat je bedoelt, voor de momenten dat je niet helemaal uit je woorden geraakt.

Ideale deelauto

De nieuwe A-Klasse is ook voorbereid op autodelen. Zo zal je gewoon de sleutels in de auto kunnen laten liggen, en vrienden of familie toegang geven via een smartphone app. Dit is een concept dat we meer zullen zien op nieuwe wagens.

Qua aandrijving is er minder revolutionairs te melden. Zo moet je voorlopig kiezen uit twee benzinemotoren en één dieselmotor. In 2019 komt er ook een plug-in hybride op de keuzelijst, dit werd ons bevestigd door Daimler België.

Een nieuwe Mercedes A-Klasse kopen kan vanaf mei 2018. Het uittredende model kost 24.684€, wat de prijs van de nieuwe zal zijn is nog niet bekend. De auto voor het eerst bewonderen kan op het autosalon van Genève (8-18 maart 2018).