Mennekes tot CHAdeMO: overzicht van laadsystemen voor EV’s
Als je reeds met een paar elektrische wagens gereden hebt, heb je het al gemerkt: er bestaan nogal wat verschillende stopcontacten en stekkers om een elektrische auto op te laden.
In wat volgt geven we een overzicht van de verschillende contacten en bijhorende laadoplossingen.
1. Mennekes type 2
Dit is zowat de standaard in de industrie. De meeste elektrische auto’s zijn voorzien van een stopcontact waar je een Mennekes type 2 (VDE-AR-E 2623-2-2) stekker kan induwen.
1.1 Thuis opladen met gewoon stopcontact (AC)
Bij je thuis komt wisselstroom uit het stopcontact met een spanning van 230 volt. Om thuis op te laden aan een gewoon stopcontact, een Schuko contact zoals we dat noemen, heb je een Type 2 – Schuko kabel nodig. Daarmee kan je AC-laden met een maximum vermogen van 3 kW.
1.2 Wallboxen (AC)
Dit is de ideale oplossing om thuis sneller (en volgens sommigen, veiliger) te laden dan aan een Schuko stopcontact. Een Wallbox komt meestal met een type 2 kabel die vast verbonden is aan het toestel. Vermogens variëren, maar typisch levert een wallbox 3 tot 7 kW.
1.3 AC-snellaadpalen (22 kW/43 kW)
Met een gewone type 2 laadkabel kan je laden aan publieke AC-snellaadpalen (AC=wisselstroom). Aan welk vermogen je elektrische auto daar laadt hangt af van de ingebouwde lader in je auto én van de laadpaal.
De meest AC-laadpalen ondersteunen een vermogen tot 22 kW en heel wat van die palen gaan tot 43 kW. Natuurlijk moet de auto ook een voldoende sterke lader ingebouwd hebben om aan 43 kW te kunnen laden.
Een Renault ZOE Q210 bijvoorbeeld kan laden aan 43 kW, waardoor hij in 30 minuten tot 80% volgeladen is, wat goed is voor +- 150 km rijbereik. De ZOE R240 kan maar laden aan 22 kW waardoor het laden dubbel zo lang duurt.
Een Tesla Model S heeft standaard een 11 kW lader ingebouwd maar kan achteraf uitgerust worden met een tweede lader, de zogenaamde duolader, waardoor hij toch aan 22 kW kan laden. Een Mercedes B250e moet zich met 10 kW tevreden stellen.
1.4 Tesla Supercharger (DC)
Tesla heeft z’n eigen laadpalen ontwikkeld die over de hele wereld geïnstalleerd worden in het Supercharger netwerk. In tegenstelling tot AC-laadpalen, leveren de Superchargers gelijkstroom (DC). Momenteel leveren ze tot 120 kW vermogen en in de toekomst zal dit nog verhoogd worden tot 150 kW of meer.
Aan de Superchargers kan je ongeveer 400 km rijbereik per uur laden.
De Europese Model S’en zijn uitgerust met een stopcontact waarin een Mennekes type 2 stekker past en ook de Supercharger stekkers passen hierin. Daardoor heeft de Model S slechts één stopcontact nodig.
2. Type 1 contact
Heel wat elektrische voertuigen zijn uitgerust met een type 1 contact. De laadmogelijkheden zijn dezelfde als bij het Mennekes type 2 contact.
Je kan er “type 1 naar type 2” laadkabels (voor AC-snellaadpalen) voor krijgen alsook type 1 – schuko kabels (voor thuis).
3. CHAdeMO (DC)
Japanse en Koreaanse elektro-auto’s zijn dikwijls voorzien van een CHAdeMO stopcontact naast een ander (meestal type 1) contact. CHAdeMO, de afkorting voor “Charge de Move”, is een snellaadoplossing die werkt dmv gelijkstroom (DC).
De huidige CHAdeMO laadpalen leveren tot 50 kW maar zullen in de toekomst hogere vermogens kunnen leveren.
Bekende elektrische auto’s die een CHAdeMO stopcontact hebben zijn de Nissan LEAF en de Kia Soul EV.
Een Model S kan standaard niet laden aan een CHAdeMO laadpaal, maar Tesla verkoopt een CHAdeMO-adapter waarmee dat wel kan (zie foto bovenaan dit artikel).
4. CCS – Combo 2
Sommige elektrische auto’s die zowel aan AC als aan DC-snelladers kunnen opladen zijn uitgerust met 2 stopcontacten. Voorbeelden zijn de Nissan LEAF en de Kia SOUL EV.
Aangezien de belangrijke Duitse automerken dat niet zien zitten introduceerden ze in 2012 CCS, of “Combined Charging System”. Het CCS-stopcontact is in feite een Mennekes type 2 met nog twee “gaatjes” eronder. Daardoor kan je er zowel een standaard Mennekes stekker in duwen als de CCS/Combo 2 stekker die DC-snelladen mogelijk maakt.
De Duitse automerken achter het CCS-systeem zijn BMW, Daimler en de VW-groep. Ook Opel en enkele technologiebedrijven zitten in het project.
De Duitsers willen dat CCS de standaard wordt voor alle elektrische wagens. Ze willen met andere woorden CHAdeMO en type 1 uit de markt stoten.
Het onderschrift bij de kleine foto onder punt 3 klopt niet, dat is geen css/combo wel een chademo stekker.
Inderdaad! Aangepast. Bedankt David!
Mooi overzicht!
Gaan Superchargers momenteel niet to 135kW?
Ik heb nooit het nut van de CCS gesnapt aangezien de Mennekes ook 2 pinnen heeft om DC te laden. Die worden dan ook door de Model S gebruikt voor de Superchargers. Waarom dan de stekker lomper en groter maken voor nog 2 pinnen extra?
Bestaat er ergens een compleet overzicht van welke EV welk type kabel gebruikt?
Mocht je het vinden, ik ben geïnteresseerd! 😉
voor Tesla kan ik je deze blog aanbevelen, halverwege staat een overzicht voor het laden.
Hallo,
Wij zoeken dit type stekker om te bestellen zoals afgebeeld op de laatste afbeelding CSS-combo type 2 voor te kunnen snelladen in de toekomst.
Op onze Ioniq hebben we de mogelijkheid om deze aan te sluiten.
Alleen vind je deze nergens.
Ik werk voor Hyundai Belux.
Mvg,
Tom
Ik lees in het artikel: “Een Renault ZOE Q210 bijvoorbeeld kan laden aan 43 kW, waardoor hij in 30 minuten tot 80% volgeladen is, wat goed is voor +- 150 km rijbereik. De ZOE R240 kan maar laden aan 22 kW waardoor het laden dubbel zo lang duurt.”
Maar volgens de site van Renault kan je de batterij van de Q90 in 1 uur en 5 minuten tot 80 procent opladen, waar de R90 er 1 uur en 40 minuten over doet.
Vreemd. Hoe is dat te verklaren?
De R90 heeft een nieuwere motor met een hoger rendement. Die levert 92pK tov de Q90 met 88pK
Daardoor is aktieradius ook iets hoger (325km vs 315km). De motor maakt deel uit van het 3 fase AC naar DC gelijkrichtcircuit om de batterij te laden. Hij transformeert de 3 fasen. Bij de verhoging van het rendement hebben ze de prijs moeten betalen dat ze geen 44kW meer konden transformeren. De verwachting is dat de consument liever meer aktieradius heeft dan laadsnelheid omdat hij waarschijnlijk meestal thuis laadt en dan meestal nooit meer dan 3 fase / 16A heeft ergo 11kW en in een enkel geval 3 fase / 32A (22kW). R90 zou overigens niet mijn voorkeur zijn! Dat het laden niet precies 2x scheelt in tijd (44kW vs 22kW) komt omdat de laadstroom afneemt naarmate de batterij voller raakt. Dus ook bij 44kW potentie zal het laatste stuk sowieso al 22kW of minder zijn geworden.