Overzicht: Laadpalen, tarieven en laadpasjes in België

laadpalen en laadpasjes

In dit artikel geven we een overzicht van laadpaalexploitanten, laadpasjes en laadprijzen in België. Suggesties, correcties en toevoegingen mogen steeds gegeven worden in de reacties. Dit artikel wordt regelmatig geüpdate, onder andere op basis van jullie feedback. 

Deze pagina kreeg een update op 24 februari 2018

België telt momenteel ongeveer 1.000 publiek toegankelijke laadpalen. Doordat er heel wat laadpaalexploitanten actief zijn is er ook een wildgroei aan pasjes en prijzen. In dit artikel proberen we wat klaarheid te schapen in de duisternis.

Om te beginnen moeten we een onderscheid maken tussen de betalende laadpunten en gratis oplaadpalen. Dan zijn er ook nog de Tesla Superchargers, een verhaal apart.

1. Betalende laadpalen

Er zijn in België zeven relatief grote laadpaalexploitanten actief, zijnde Bluecorner, Ecotap, Allego, EV-Box, New Motion, The Plug-in Company en EV-Point.

1.1 Betalen met laadpasjes

1.1.1 Laadpasjes

Deze bedrijven bieden elk hun eigen laadpasje met eigen tarieven, al dan niet met abonnementskost (Behalve Allego, daar kan je enkel laden met externe laadpasjes). Er zijn twee “universele” laadkaarten op de markt die zeer geliefd zijn bij de roadtrippende EV-rijders, namelijk het pasje van New Motion en PlugSurfing.

New Motion (sinds oktober 2017 eigendom van oliebedrijf Shell) is een Nederlandse laadpaalexploitant met eveneens oplaadpunten in België. Hun pasje biedt niet enkel toegang tot hun eigen palen, maar ook tot die van de concurrentie én tot een ruim laadpaalnetwerk in heel Europa. New Motion rekent geen abonnementskost en je kan de laadkaart gratis bestellen via hun website. De aangesloten laadlocaties en de tarieven die New Motion aanrekent vind je via hun laadpaal app.

PlugSurfing is een Duits bedrijf dat zelf geen laadpalen in dienst heeft maar wel als tussenpartij fungeert. Ze rekenen geen abonnementskost en je kan hun “laadsleutel” bestellen voor 9,95€ via hun website. Net als New Motion, bieden ze toegang tot heel wat laadpunten in België en ze bieden een mooie dekking in de rest van Europa. Ze hebben eveneens een smartphone applicatie waarmee je palen kan zoeken en tarieven kan controleren. Tesla Europa bijvoorbeeld gebruikt PlugSurfing laadsleutels voor hun eigen fleet.

Het is handig om beide pasjes op zak te hebben. Wanneer de ene laadpas niet werkt voor een bepaalde paal, zal de andere allicht wel werken, en omgekeerd. Bovendien hebben ze beiden andere tarieven onderhandeld, waardoor je met 2 pasjes steeds de goedkoopste kan kiezen.

1.1.2 Tarieven

Zoals gezegd, afhankelijk van welk laadpas je hebt, betaal je verschillende prijzen voor het gebruik van een welbepaalde laadpaal. Hieronder geven we een overzicht van de tarieven voor de verschillende “laadpaalmerken” in ons land, naargelang de laadpas die je hebt (van New Motion, PlugSurfing of een laadkaart van de exploitant zelf). Deze prijzen worden regelmatig aangepast en moeten dus steeds gedubbelcheckt worden voor je begint te laden, maar de tabel hieronder geeft in ieder geval een idee van de verschillen.

Laadpaal
Exploitant
Laadpas:
PlugSurfing
Laadpas:
New Motion
Laadpas:
Uitgegeven door
exploitant zelf
AllegoChademo 50kW
kWh: 0,75€
Minuut: 0,33€
Combo 47kW
kWh: 0,75€
Minuut: 0,33€
Type 2 43kW
kWh: 0,74€
Minuut: 0,33€
Chademo 50kW
kWh: 0,69€
Minuut: 0,25€
Combo 47kW
kWh: 0,69€
Minuut: 0,25€
Type 2 43kW
kWh: 0,69€
Minuut: 0,25€
Bestaat
niet
BluecornerkWh: 0,46€Naargelang
vermogen
0 - 4 kW: 1,6€/uur
4 - 11 kW: 5€/uur
11 - 22 kW: 8€/uur
DC snel: 16€/uur
Kost
Abonnement:
96€/jaar

Laadkost
naargelang
vermogen
0 - 4 kW: 1,6€/uur
4 - 11 kW: 5€/uur
11 - 22 kW: 8€/uur
DC snel: 16€/uur
EcotapkWh: 0,32€Niet
mogelijk
Bestaat niet
EV-BoxMogelijk
Tarief onbekend
kWh: 0,29€Kost
Abonnement:
3,75€/maand

kWh: 0€ - 0,5€
Starttarief: 0€ - 0,5€
(niet altijd)
Minuut: 0€ - 0,03€
(niet altijd)
EV-PointNiet
mogelijk
Minuut: 0,13€Kost
Abonnement:
0€

kWh (aanbevolen):
0,369€
New MotionStart fee: 0,5€
kWh: 0,35€
kWh:
0,12€ - 0,25€
kWh:
0,12€ - 0,25€
The Plugin CompanyNiet
mogelijk
Tarief
onbekend
Niet
mogelijk

De tabel bevestigt dat het hebben van zowel een New Motion als een PlugSurfing pas handig is. Laden bij Bluecorner bijvoorbeeld is evenduur per uur met een New Motion pas als met een Bluecorner kaartje. Voor een Bluecorner pas betaal je echter 96€ per jaar terwijl je voor de New Motion kaart geen abonnementsgeld betaalt.

Een ander voorbeeld. Laden bij een New Motion paal is goedkoper met een New Motion kaart dan met een PlugSurfing pasje (een beetje logisch ook).

1.2 Betalen per sms

1.2.1 ORES

De Waalse netwerkbeheerder ORES heeft ook laadpalen. Het gaat om 22 kW palen op 21 locaties in het Waals gewest. Betalen kan per sms en het kost 1€ per halfuur. Elk begonnen halfuur wordt aangerekend.

2. Gratis oplaadpunten

Heel wat bedrijven en winkels bieden gratis laadmogelijkheden aan hun klanten. Ik kan niet elk gratis stopcontact, bijvoorbeeld bij bakker Herman om de hoek, hier oplijsten maar een overzicht van de ketens is wel interessant.

Lidl gratis laadpaal

Mercedes B250e ladend aan Lidl Sint-Niklaas.

2.1 Aveve

Bij Aveve Wilsele in Leuven (Aarschotsesteenweg 80-86) kan je gratis laden. Het gaat om een 22 kW type 2 contact. Je moet de kabel gewoon inpluggen en het laden begint. De paal werkt tijdens de openingsuren van de shop.

2.2 Delhaize

Aan sommige Delhaize winkels kan je gratis laden. Je hebt geen pasje nodig maar vaak moet je wel je kasticket scannen om van de parking te geraken (je moet dus iets kopen in de winkel). De locaties vind je hier.

2.3 IKEA

Alle IKEA vestigingen in België hebben laadpunten. Je hebt geen pasje nodig. Een overzicht van de locaties vind je hier.

2.4 Interparking

In een aantal parkings van Interparking kan je gratis laden. Je moet hiervoor een P-card aanvragen.

2.5 Lidl

Lidl biedt bij een aantal winkels gratis laadpunten. De laadpas kan je in de desbetreffende winkel kopen en kost 5€. De locaties vind je hier.

2.6 Nissan garages

Aan heel wat Nissan garages staan gratis snelladers. Ze zijn niet allemaal 24/7 open en werken niet altijd. Je kan dus beter op voorhand naar de garage bellen om te bevestigen of je er kan laden.

2.7 NMBS

In de parkings van een aantal treinstations staan laadpalen die voorlopig nog gratis zijn. Voor het parkeren moet je wel betalen. Het activeren gebeurt met een “Parkeerkaart B-Parking” of met een Mobib-kaart. De Mobib-kaart kan voor 5€ gekocht worden aan het loket en moet daar ook geactiveerd worden (gratis) voor het opladen van elektrische auto’s.

2.8 Renault garages

Idem als voor de Nissan garages.

3. Tesla Superchargers

Tesla Supercharger

Model S ladend aan een Supercharger. Foto: Stephen Sarre.

Tesla heeft z’n eigen netwerk van supersnelle “Supercharger” laadpalen (tot 150 kW, 3 keer sneller dan heel wat andere publieke laadpunten) die voorlopig enkel toegankelijk zijn voor Tesla-rijders.

In België zijn er Supercharger locaties in Antwerpen, Aartselaar, Lokeren, Machelen, Aalst, Nijvel, Heusden-Zolder en Verviers. Voor de rest ook in heel West- en Centraal Europa.