Bespaar 218€ op energiefactuur met dit toestel

june energy

Het Antwerpse bedrijf June Energy heeft een product ontwikkeld waarmee een gezin meer dan 10% kan besparen op elektriciteit en gas.

De werking is eenvoudig. June stuurt je twee toestellen die je moet vastklikken op je elektriciteits- en gastellers. In de apparaten zit een camera die de meterstanden afleest en deze naar je computer stuurt.

Automatisch van leverancier veranderen

Op basis van je verbruikscijfers gaat het June programma continu op zoek naar het goedkoopste energietarief. Om de 30 dagen kan het bedrijf je zo automatisch laten veranderen van leverancier. Dit is mogelijk omdat leveranciers sinds september 2012 geen verbrekingsvergoeding meer mogen aanrekenen, er geldt enkel een opzegtermijn van 30 dagen. Je hoeft overigens geen papierwerk te doen, want je geeft June gewoon de volmacht om in jouw naam van energieprovider te veranderen. Handig!

Op deze manier kan een gemiddeld gezin tot 278€ per jaar besparen. Trek daar de 60€ abonnementskost vanaf, en je houdt een mooie 218€ over. Voor grootverbruikers, bijvoorbeeld wie thuis een elektrische auto oplaadt, kan de besparing natuurlijk nog hoger oplopen.

Je hebt bovendien niets te verliezen. Mocht de besparing na een jaar lager uitvallen dan het abonnementsgeld, dan betaalt June het verschil terug.

Gedragsaanpassingen

De voordelen gaan nog verder dan het automatisch switchen van leverancier. June geeft je ook inzicht in je dagelijks verbruik en kan zo naar mogelijke verbeteringen zoeken. Zo stelde een gebruiker bijvoorbeeld vast dat z’n gasverbruik pieken vertoonde op vaste tijdstippen, zonder dat er op die momenten verwarming of warm water gebruikt werd. Dit kwam omdat de boiler het water in het voorraadvat continu op temperatuur hield. Door de gasboiler in ecostand te schakelen werd deze functie uitgezet, en het verbruik verlaagd.

June proberen? Bestel hier je lezer.

Het programma gaat in de toekomst ook op zoek naar mogelijke gedragsaanpassingen. Zo kan je bijvoorbeeld beter de was aan nachttarief doen, of de verwarming al uitzetten een halfuurtje vóór je gaat slapen. Zaken die logisch zijn, maar June zal er je onmiddellijk bij vertellen hoeveel je dat exact gaat opleveren. Dat kan misschien toch voor dat tikkeltje extra motivatie zorgen.