Gooi die TomTom buiten, Google Maps is nu offline beschikbaar!

TomTom RIP

29 april 2016, 19u. Ik sta klaar om ‘s anderendaags met de wagen van Madrid naar Antwerpen te rijden. Ik ken de route ondertussen, maar toch is het handig om een GPS bij de hand te hebben voor als je eens een stukje “route nationale” wil doen om files te ontwijken. Ook voor de ring rond Parijs heb ik graag wat hulp bij de hand.

Nieuwe TomTom kaart voor 60€

En daar komt m’n 9 jaar oude TomTom in het vizier. De hardware van dat toestel werkt nog perfect, maar de kaart is bijlange niet meer up-to-date. Dus, na maanden twijfelen, beslis ik om een nieuwe kaart te kopen op de TomTom website, want dat installeren moet toch kinderspel zijn (Plug-and-Play, hallo?). Waarom een nieuw toestel kopen als het oude nog perfect werkt? Een kwestie van de natuur een beetje te sparen.

APPTEST: Road Vikings beloont jonge veilige chauffeurs

Dus hop, ik surf naar de site, check nog even of m’n toestel compatibel is met de nieuwe kaart, ik betaal 60€ en downloaden die handel. Maar dan begint het gedoe. Je moet een account aanmaken, een programma’tje downloaden op je PC en vaststellen dat je TomTom niet voldoende geheugen heeft voor de kaart. Niet getreurd, je kan een deel van de kaart op je toestel installeren! Ok, ik start de installatie van de kaart met het TomTom-programma maar ik had al snel door dat dat een hele nacht ging duren…

Rest in peace, mijn beste reisgenoot

‘s Morgens, na 12 uur kaartjes installeren, sta ik op om vast te stellen dat de installatie vastgelopen is… Crap. Ik probeer m’n TomTom te herstarten maar hij geeft geen kick meer… dit doet pijn na alle avonturen die we samen beleefd hebben. Nu heb ik niets meer! Ook geen TomTom met oude kaart… Ik heb nog snel even m’n 60€ proberen recupereren maar het “niet tevreden, geld terug” concept is in de Oosterdoksstraat (TomTom hoofdkantoor) nog niet doorgedrongen.

Gedreven door tijdsdruk, gaat een mens op zoek naar alternatieven.

Google Maps Offline

Na wat zoeken ontdek ik dat Google Maps navigatie sinds november 2015 offline te gebruiken is. Ideaal om de roaming kosten in Frankrijk te omzeilen. Dan proberen we dat maar even!

Het concept is doodeenvoudig. Via het navigatiemenu kan je gebieden selecteren waar je door gaat rijden, en je downloadt die kaartjes via de WiFi. Hoe dat in z’n werk gaat zie je in onderstaande slideshow.

Een beperking hierbij is dat je over best wat geheugen moet beschikken. Voor mijn trip heb ik bijvoorbeeld 2,6 GB aan kaartjes gedownload. Verder zijn ze slechts 30 dagen beschikbaar maar nadien kan je ze gewoon opnieuw downloaden.

Realtime verkeersinfo?

Tijdens de trip werkte de navigatie perfect offline. Ik heb onderweg nog even een smartphone-houder gekocht zodat ik dat ding veilig aan m’n raam kon kleven, et voilà, vanaf nu moet ik geen kaartbedrijven meer sponsoren. Je zit offline wel met de beperking dat het systeem geen realtime verkeersinformatie doorgeeft, maar goed, die functie had m’n gepensioneerde TomTom ook niet. Op de Franse autosnelweg moet je dan maar goed luisteren naar 107.7 FM.

Google Maps offline

Wat dat betreft is er goed nieuws in zicht. Binnenkort schaft de EU immers de roamingtarieven af zodat we ons in de toekomst volledig geïnformeerd door Europa kunnen verplaatsen. We leven op hoop!