Goedkoopste Tesla zou 25.000$ kosten en kan binnen 3 jaar komen

goedkoopste-tesla

Tesla houdt de mogelijkheid open om een elektrische auto te bouwen die nog goedkoper is dan de Model 3.

Tesla heeft momenteel drie elektrische auto’s in de aanbieding: de Model S, de Model X en de Model 3. Die laatste is de zogenaamde “betaalbare” wagen in het gamma. De goedkoopste uitvoering van de Model 3 zou in de Verenigde Staten namelijk 35.000$ moeten kosten. In de praktijk is die instapversie echter nog altijd niet beschikbaar. Tesla produceert namelijk eerst de duurdere versies, met de dikste accu (75 kWh) en wat extra’s. Daardoor tellen de Amerikanen momenteel meer dan 50.000$ neer voor een Model 3.

In Europa is de Model 3 nog niet leverbaar, maar ik verwacht niet dat de vanafprijs hier onder de 40.000€ zal duiken. Ook niet overdreven goedkoop natuurlijk.

Elektrisch alternatief voor BMW 1-serie

Daarom hopen EV-fanaten dat Tesla in de toekomst een auto zal introduceren die zich onder de Model 3 gaat positioneren. Een elektrisch alternatief voor de BMW 1 of Mercedes A-Klasse zeg maar. Tot hiertoe bleef het bij Tesla stil omtrent die suggestie, tot deze week.

Uit een interview met Tesla CEO Elon Musk (zie video hieronder) blijkt namelijk dat het idee niet uitgesloten wordt. Hij zei daarover letterlijk het volgende: “To get ultimately to something like a $25.000 car, that’s something we could do, but that’s probably 3 years away if we work really hard.”

Vóór die 25.000$ EV het daglicht kan zien moet Tesla nog heel wat andere projecten afwerken. Zo moet de Model 3 productie op niveau gebracht, en verder moeten de Model Y (mid-size SUV), de nieuwe Roadster én de Semi (vrachtwagen) nog ontwikkeld worden.

eGear’s interpretatie

De elektrische wagens die je momenteel kan kopen, zijn nog altijd redelijk duur, dus het is goed nieuws dat Elon Musk de optie open laat om een Tesla van 25.000$ te produceren. Toch moet je deze aankondiging met een korreltje zout nemen.

Om te beginnen zal 25.000$ zich vermoedelijk niet vertalen in een prijskaartje van 25.000€. Alle bestaande Tesla modellen zijn duurder in euro’s dan in dollars, o.a. door BTW, importkosten en koersverschillen. Ik vermoed dat je in Europa op 30.000€ mag rekenen.

Verder is de tijdlijn van 3 jaar het absolute best case scenario. Musk heeft de gewoonte om de prestaties van z’n bedrijf te overschatten. Gezien het werk dat er nog op de plank ligt, zie ik die “goedkoopste Tesla” niet eerder arriveren dan 2022 in de VS, en 2023 in Europa.

Ten slotte komt de timing van dit interview, met een pro-Tesla Youtuber, strategisch goed uit. Tesla bevindt zich namelijk in lastig vaarwater. De schuldenput wordt steeds dieper, het bedrijf tekent kwartaal na kwartaal verliezen op en de Model 3 productie ligt achter op schema. Bovendien wordt Tesla belaagd door “investeerders” die gokken op een faillissement van het bedrijf. Om aan de druk te ontkomen wil Musk z’n bedrijf van de beurs halen, maar ook dat proces loopt niet zonder horten of stoten. Gooi daar nog paar ongelukkige Tweets van de CEO bovenop, en je begrijpt meteen dat Tesla momenteel best wat positieve PR kan gebruiken.