Frankrijk investeert €30 miljard in kernenergie en groene waterstof

kerncentrale koeltorens

Bijna overal in Europa gaan de elektriciteitsprijzen door het dak, en aangezien dat niet goed is voor de economie, gaat Frankrijk weer inzetten op kernenergie.

Elektriciteit wordt snel duurder, en dat is niet goed voor een land als Frankijk, dat z’n industriële productie wil opdrijven. Daarom heeft president Emmanuel Macron vandaag het nieuwe toekomstplan “Frankrijk 2030” aangekondigd. Met dit plan wil Frankrijk de komende jaren €30 miljard investeren in kernenergie, groene waterstof, halfgeleiders, elektrische wagens en robotica.OOK INTERESSANT: Europa wil groen waterstof als strategisch exportproduct

Om de kritiek omtrent kernenergie tegen te gaan, kiest Frankrijk voortaan voor kleinere modulaire kernreactoren, of SMR’s (small modular reactors). Die zijn volgens Macron veiliger en goedkoper. Ze moeten er voor zorgen dat Frankrijk voldoende betaalbare elektriciteit kan blijven produceren voor de eigen markt.

Ook export naar omliggende landen die vaak met elektriciteitstekorten zitten (o.a. België), zal op die manier een lucratieve handel blijven voor Frankrijk.

LEES OOK: EU wil miljarden bijdrukken om klimaat te redden

Macron wil ook meer gaan investeren in groene waterstof, dat moet gebruikt worden in de industrie en de transportsector. Volgens de president moet “Frankrijk massaal investeren om de industrie koolstrofvrij te maken”.

Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.