Fietsvergoeding: geldt ze ook voor elektrische fietsen?

fietsvergoeding elektrische fiets

Foto: persfoto Gazelle.

In België kunnen werknemers van hun werkgever een fietsvergoeding krijgen wanneer ze met de fiets naar het werk komen, maar geldt deze ook voor elektrische fietsen?

Dit artikel werd geüpdate op 23 april 2018.

Intro: wat is een fietsvergoeding

De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die een werkgever kan geven aan z’n werknemers voor elke kilometer die ze effectief met de fiets afleggen voor woon-werk verkeer. Het gaat om een gunst, de werkgever beslist dus zelf of hij de vergoeding al dan niet geeft. Het systeem moet (deels) de fietskosten dekken maar is ook bedoeld om werknemers te motiveren met de fiets naar het werk te komen.

OOK INTERESSANT: Wetgeving elektrische fiets, praktische info

De werkgever beslist zelf hoeveel hij per km betaalt, maar de vergoeding is vrijgesteld van inkomstenbelasting tot 0,23€/km (2018).

Geldt de fietsvergoeding ook voor elektrische fietsen? Dat bekijken we hieronder.

1. Pedelecs: ja

De fietsvergoeding geldt, logischerwijs, voor fietsen en pedelecs worden wettelijk gezien als fietsen. Meer concreet moet de pedelec aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Er moet sprake zijn van trapondersteuning, dit betekent dat de bestuurder zelf moet meetrappen om vooruit te komen, waarbij de elektrische motor extra kracht oplevert en dat de motor ook stilvalt wanneer de bestuurder niet trapt;
 • Er is slechts ondersteuning van de motor tot een snelheid van 25 km/u;
 • Het geleverde vermogen bedraagt maximaal 250 Watt.

Voorbeeld: je fietst elke dag 20 km heen en terug naar het werk met je elektrische fiets (Pedelec, max 25 km/u). Je werkgever geeft je een vergoeding van 0,23€/km. Op jaarbasis zal je dan 1.012€ belastingvrij ontvangen (20 km x 0,23€ x 220 effectieve werkdagen). 

2. Speed Pedelecs: ja

Een speed pedelec geeft ondersteuning tot 45 km/u en wordt wettelijk dus niet gecatalogeerd als fiets, maar wel als een bromfiets. De werkgever mag dan wel een vergoeding toekennen maar deze zal bij het belastbaar inkomen geteld worden.

Tot eind 2016 kwam de speed pedelec niet in aanmerking voor de fietsvergoeding. In mei 2017 besliste de ministerraad om toch een fietsvergoeding in te voeren, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017. De vergoeding is dezelfde als bij gewone (elektrische) fietsen.

4 reacties

 1. Skid
  Skid / 3-3-2017 / ·

  Wetgeving en logica ?????
  – 0.23 € /km vergoeding voor de pedelec op voorwaarde max 25 km/u
  – geen fietsvergoeding voor de speed pedelec wegens max 45 km/u
  en dan weer 0.23 € /km vergoeding voor de carbon koersfiets waar ik soms tot 65 km/u mee haalt, oei en dat zonder verzekering ? ik zal maar uitkijken voor Maurice de polies.

 2. Mark
  Mark / 7-17-2017 / ·

  Mauric is al jaren op pensioen…

 3. Wim D.
  Wim D. / 7-20-2017 / ·

  Vergeet die speedpedelecs die maar 40 kunnen, Velomobiel; droog en uit de wind tegen een gangetje van wat meer dan 40.
  Wel fietsvergoeding wegens geen ondersteuning, pure human power! Gewoon zeer efficiënt door aërodynamica. Ritten naar Parijs kunnen gewoon op één dag (ook in de winter).

 4. n
  n / 6-22-2018 / ·

  Fietsvergoeding voor speedpedelec is niet voor iedereen… Federale ambtenaren, politie, en militairen kunnen niet genieten van dit voordeel.. tot daar het beleid van de regering voor eigen personeel

Laat een reactie achter