FF91 is nieuwe elektrische auto die investeerders moet verleiden

faraday-future-ff91

Faraday Future heeft in Las Vegas de FF91 voorgesteld, een gloednieuwe elektrische en zelfrijdende auto met +600 km rijbereik.

Faraday Future, nooit van gehoord? Een kleine introductie: eind 2015 begon Faraday als nagelnieuwe startup hype te creëren rond de introductie van een nieuwe Tesla concurrent. De wereldpers pikte er gretig op in wat de verwachtingen onmetelijk groot maakte.

In januari 2016 moest het dan gebeuren. Op de technologiebeurs CES 2016 zou Faraday z’n eerste elektrische concept introduceren. Die elektrische wagen, de FFZERO1, zag er echter zo futuristisch en onrealistisch uit dat Faraday heel wat credibiliteit verloor.

Daardoor was gisterenavond het moment van de waarheid. Op CES 2017 zou Faraday namelijk een min of meer productierijpe elektrische wagen voorstellen en dat heeft het gedaan. Via een grootse persvoorstelling, die gelivestreamd werd via Facebook, introduceerde Faraday de FF91 (herbekijk het event hier).

Faraday Future FF91 autonomous car

De specs zijn indrukwekkend. Een batterij van 130 kWh (30% meer dan bij Tesla), 1050 pk, een 200 kW DC-lader en een rijbereik van 608 km (EPA). De auto is bovendien zelfrijdend dankzij onder andere een LIDAR-sensor op de “motorkap”, een systeem dat ook Google gebruikt maar dat Tesla links laat liggen.

De FF91 kan in de VS en China vanaf nu gereserveerd worden, moet vermoedelijk tussen de 100.000$ en 200.000$ kosten en zou in 2018 in productie moeten gaan.

Alles goed en wel tot hiertoe, zou je denken.

Het event werd echter overschaduwd door negatieve reacties, zeker in de Facebook Live comments. De voorgeschiedenis ivm de teleurstellende introductie van vorig jaar, het makke design, en de langdradige presentatie (90 minuten met een paar mislukkingen tijdens de voorstelling en het gebruik van te veel buzzwords) deden er geen goed aan.

elektrische auto Faraday

Die algemene indruk, gecombineerd met geruchten over serieuze financiële problemen en het vertrekken van belangrijke topmannen in het bedrijf, creëren geen rooskleurig toekomstbeeld voor Faraday.

Ik vermoed dan ook dat deze presentatie vooral bedoeld was om nieuwe investeerders en talent aan te trekken. Ik blijf hopen dat Faraday zich kan lanceren in 2017, al zal ik er geen geld op inzetten.